Configuring and optimizing the capacity of multi-energy system integrating wind-turbine/solar PV-panel/battery/hydrogen
Rüzgar türbini/güneş paneli/pil/hidrojen tankı içeren çoklu enerji sisteminin kapasite yapılandırması ve optimizasyonu
- Tez No: 875838
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAVİT FATİH KÜÇÜKTEZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: multi energy systems, wind turbine, solar panel, artificial bee colony algorithm, multi-objective optimization, çoklu enerji sistemleri, rüzgar türbini, güneş paneli, depolama, yapay arı kolonisi algoritması, çok amaçlı optimizasyon
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Renewable power generation from wind and solar photovoltaic is now considered to be globally contributing immensely to the economy. The aim of configuring the capacity of multi-energy system is to enhance and reduce power wastage and increase profit by configuring the optimal storage capacity of a multi-energy system integrated with wind turbine, solar photovoltaic panel, battery and hydrogen especially. Configuration of the multi-energy system is very complex and have many problems to be optimized i.e. the storage of the system, are not easy to put up together for operation. The connection and operation mode of the system is divided and solved separately, the system is operated without connecting to the grid and also operated after connected to the grid. In both connections, the capacity configuration of the system is only connected with battery as a storage, then connected with only a hydrogen as a storage, and finally both battery and hydrogen are connected together as a storage. In this study, hydrogen is mainly used for storage, transportation and utilization. Artificial Bee Colony algorithm is proposed for the optimization of the capacity of the multi-energy system. Analysis are done for both the two types of connection of the system to the grid and off-grid and are compared, results obtained from the system connected to the grid shows better results and is more economical than the system that is not connected to the grid.
Özet (Çeviri)
Temiz ve yenilenebilir enerji kaynakları arayışında, bu tezde rüzgar ve güneş enerjisi seçilmiş ve odaklanılmıştır. Bu tür yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili dalgalanma, gerilim düşüşü gibi sorunlar bulunmaktadır ve bu sorunlar Çin'de rüzgar ve güneş enerjisinin hidrojen üretimi ile değiştirilmesine neden olmaktadır. Hidrojen, su elektroliz dönüşümü ile bir hidrojen alt sistem döngüsünde üretilmektedir. Ancak, çoklu enerji sistemlerinin kapasite yapılandırması çok karmaşıktır ve depolama gibi sistem bileşenlerinin optimize edilmesi birçok sorunu içermektedir ve kolayca bir araya getirilip çalıştırılamaz. Bu nedenle, sistemin bağlantı ve işletme modu ayrı ayrı bölünmüş ve çözülmüştür. İlk olarak, sistem şebekeye bağlı olmadan çalıştırılır ve ikinci olarak, sistem şebekeye bağlandıktan sonra çalıştırılır. Her iki bağlantıda da sistem kapasite yapılandırması sadece bir depo olarak pil ile bağlanır, ardından sadece bir depo olarak hidrojen ile bağlanır ve sonunda hem pil hem de hidrojen bir araya getirilir. Bu makalede, hidrojen özellikle depolama, taşıma ve kullanım için kullanılmaktadır. Çoklu enerji sisteminin kapasitesinin optimizasyonu için Yapay Arı Kolonisi algoritması önerilmektedir. Sistem, şebekeye bağlı ve bağlı olmadığı iki tür bağlantı için analiz edilmiş ve karşılaştırılmıştır; şebekeye bağlı olan sistemden elde edilen sonuçlar, şebekeye bağlı olmayan sistemden daha iyi ve daha ekonomiktir. Rüzgar ve güneş kaynakları için, yük seviyesi ve bileşen fiyatı gibi hassas analizler yapılmıştır ve rüzgar hızının net bugünkü değer üzerinde büyük bir etkisi olduğu bulunmuştur. Bu çalışma, sistem yapılandırması ve işletme stratejisi çok etkili sonuçlar göstermiş ve üretilen yenilenebilir enerjinin depolanmasını ve kullanımını iyileştirmiştir; temel amaç başarılmış ve çevre dostu olduğu kanıtlanmıştır.