Dar açılı glokomlu hastalarda katarakt cerrahisinin glokom takip ve tedavisine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of cataract surgery on glaucoma follow-up and treatment in patients with angle closure glaucoma
- Tez No: 875869
- Danışmanlar: PROF. DR. AYÇA YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Açı kapanması, Glokom, Göz içi basınç, Katarakt, Angle closure, Cataract, Glaucoma, Intraocular pressure
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Glokom, retina ganglion hücrelerinin ilerleyici dejenerasyonu ile karakterize bir optik nöropatidir.Bu tez çalışmasının amacı katarakt cerrahisi sonrası açı kapanması glokomlu hastaların klinik seyirlerindeki değişikliklerin değerlendirilmesidir. Çalışmada toplam 70 hasta değerlendirildi.Hastaların santral retina sinir lifi tabakası (RSLT) kalınlığı ortalaması cerrahi öncesi ve sonrası dönemde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir fark saptanmamıştır.En iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK) ortalaması cerrahi öncesi dönemde 1,00±0,84 logMAR iken cerrahi sonrası altıncı ayda ortalama 0,22±0,37 logMAR'dır. Görme keskinliği düzeyleri bakımından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılık saptanmıştır.Göz içi basınç düzeylerinin cerrahi sonrası birinci güne kadar tüm zaman noktalarında (cerrahi öncesi ve cerrahi sonrası birinci gün) istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği, bu farkın cerrahi sonrası birinci hafta, birinci ay, üçüncü ay ve altıncı ayda kaybolduğu görülmüştür. Sonuç olarak, katarakt cerrahisi;dar açılı hastalarda göz içi basıncı düşüren,etkin, güvenli bir yöntemdir. Bu yöntem uygun hastalarda tercih edilen tedavi yöntemi olarak kullanılabilir. Katarakt cerrahisi dar açılıhastalar için iyi bir klinik etkinlik sağlayabilir ve bu hastalarda RSLT kalınlığında daha fazla azalmayı ve ileri görme alanı defektini etkili bir şekilde önleyebilir. Bununla birlikte bu cerrahiyi uygulama kararı hastalar arasındaki bireysel farklılıklara göre dikkatli bir değerlendirme yapıldıktan sonra verilebilir.
Özet (Çeviri)
Glaucoma is an optic neuropathy characterized by progressive degeneration of retinal ganglion cells. The aim of this thesis is to evaluate the changes in the clinical course of patients with angle-closure glaucoma after cataract surgery. A total of 70 patients were evaluated in this study. There was no statistically significant difference in the mean retinal nerve fiber layer thickness (RNFLT) between the groups before and after surgery. Mean best corrected visual acuity (BCVA) was 1.00±0.84 logMAR in the preoperative period and 0.22±0.37 logMAR in the sixth month after surgery. There was a statistically significant difference between the groups in terms of visual acuity levels. Intraocular pressure levels showed a statistically significant difference at all time points until the first postoperative day (preoperative and postoperative day one) and this difference disappeared at the first week, first month, third month and sixth month after surgery. In conclusion, cataract surgery is an effective and safe method to reduce intraocular pressure in patients with narrow angle. This method can be used as the treatment of choice in appropriate patients. Cataract surgery can provide good clinical efficacy for patients with narrow angle and can effectively prevent further reduction in RNFL thickness and advanced visual field defect in these patients. However, the decision to perform this surgery should be made after careful evaluation based on individual differences between patients.