Çalışan Kuran kursu öğreticilerinin çeşitli rollerinin dini hayatlarına etkisi
The impact of various roles of working Quran course instructors on their religious lives
  1. Tez No: 875896
  2. Yazar: AYŞENUR ÇİBUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VAHDETTİN IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Annelik, Dini Hayat, Eş Olma, Kadın, Motherhood, Religious Life, Role, Wife, Woman
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırma, Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı kurslarda görev yapan Kuran Kursu Öğreticilerinin eş olma, anne olma, iş hayatındaki rolleri ve dini hayatları arasındaki ilişkiyi anlamak amacıyla yapılmıştır. Nitel araştırma yöntemi kullanılarak yapılan araştırma, Sakarya ili Ferizli İlçesi ve Düzce ilinde ikamet eden, kadın, annesi çalışmamış kendisi çalışan evli ve çocuklu 8 katılımcıdan mülakat tekniği ile veriler toplanmıştır. Görüşmeler, eş olma, anne olma, iş hayatı ve dini hayat temelli sorular etrafında yapılmıştır. Gönüllü katılımcılardan elde edilen veriler, içerik analizi tekniği kullanılarak incelenmiştir. İş hayatı merkeze alınarak, çalışmanın eş olma, anne olma ve dini hayata etkileri araştırılmaya çalışılmıştır. Araştırmanın alt problemleri doğrultusunda, görüşme soruları vasıtasıyla katılımcıların rol düzlemindeki rolleri arasındaki ilişkiler, rol beklentileri ve rol çatışmaları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to understand the relationship between being a wife, mother, their roles in business life and religious lives of Quran Course Instructors working in courses affiliated with the Presidency of Religious Affairs. The research was conductes using the qualitattive research method. Data was collected by interview technique from 8 participants who were women, whose mothers did not work, and who were married and had children, residing in Skaraya province's Ferizli district and Düzce province. The interviews were conducted around questions based on being a wife, mother, business life and religious life. The data obtained from volunteer participants were examined using the content analysis technique. By focusing on business life, the effects of working on being a wife, mother and religious life have been tried to be investigated. In line with the sub-problems of the research, the relationships between the participants' roles, role expectations and role conflicts were examined through interview quenstions.