Hematopoetik kök hücre nakli sonrası çocuklarda preemptif tedavi için BL virus enfeksiyonunun izlenmesi
Monitoring BK virus infection for preemptive treatment in children after hematopoietic stem cell transplantation
  1. Tez No: 876005
  2. Yazar: SİMGE GÜLEÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜGEN YARKIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: BK virus, hematopoetik kök hücre transplantasyonu, hemorajik sistit, real-time PCR, BK virus, hematopoietic stem cell transplantation, hemorrhagic cystitis, real-time PCR
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
BK virusa (BKV) bağlı hemorajik sistit, hematopoietik kök hücre transplantasyonu (HKHT) sonrası erken dönemde oldukça sık görülen, ciddi bir komplikasyondur. Bu çalışmanın amacı, HKHT yapılan çocuklarda BKV enfeksiyonlarını tanımlamak, BKV ile ilişkili hemorajik sistit (BKV-HC) insidansını değerlendirmek ve ayrıca BKV-HC ile ilişkili olası risk faktörlerini belirlemektir. Ocak 2020 ile Ekim 2023 tarihleri arasında üniversite hastanemizde HKHT yapılan 80 çocuk hasta retrospektif (65) ve prospektif (15) olarak analiz edildi. BKV DNA, allojenik (68) ve otolog (12) HKHT'li çocukların (medyan yaş 7) idrar ve kan örneklerinde kantitatif gerçek zamanlı PCR ile seri olarak test edildi. 80 hastanın 55'ine (% 68,7) BKV enfeksiyonu tanısı konuldu. BKV virüri insidansı allojenik grupta % 67,6 (46) ve otolog grupta %75 (9) idi. Yüksek BKV virüri (>107 kopya/ml) hastaların 38'inde (% 47,5) gözlendi (allojenik grupta %47, otolog grupta %50). BK viremisi 80 hastanın 20'sinde (%25) ve yüksek viremi (>104 kopya/ml) yalnızca allojenik gruptaki 16 (%23,5) hastada tespit edildi. Semptomatik hastalığa ilerleme riskini azaltmak için yüksek BKV virürisi olan 38 asemptomatik hastaya preemptif tedavi başlandı. Böylece 22 hastada olası bir BKV-HC önlendi. BKV-HC, HKHT'den medyan 35 gün sonra (10-81 gün) 16 (% 20) hastada ortaya çıktı, bunların 15'i (% 22) allojenik grupta ve 1'i (% 8,3) otolog gruptaydı. HC'den önceki iki hafta içinde medyan viral yükü >5,6x108 kopya/ml olan BKV virürisi, BKV-HC gelişimi için prediktif olarak belirlendi. Ancak HC başlangıcından önce sadece 3 hastada BKV viremisi bulundu. Ayrıca istatistiksel analiz allojenik grupta ≥7 yaş ve HKHT öncesi BKV pozitifliğinin HC ile anlamlı düzeyde ilişkili olduğunu gösterirken, HC'li ve HC'siz hastalar arasında BKV-HC için potansiyel risk faktörleri olarak erkek cinsiyet, graft-versus-host hastalığı, myeloablatif hazırlama rejimi, cytomegalovirus reaktivasyonu, periferik kan nakli ve kemik iliği nakli açısından fark bulunmadığını gösterdi. Sonuç olarak bulgularımız, HKHT sonrası özellikle 3 ay için haftalık olarak idrar BKV DNA yükü açısından düzenli taramanın HC riski taşıyan hastaların tanınmasında yararlı olabileceğini ve aynı zamanda pediatrik HKHT sonrası gelişebilecek BKV-HC'yi önleme stratejisi olarak preemptif tedaviye erken başlamamıza da olanak sağlayacağını gösterdi.
Özet (Çeviri)
Hemorrhagic cystitis due to BK virus (BKV) is a relatively common, serious complication in the early period after hematopoietic stem cell transplantation (HSCT). The purpose of this study was to identify BKV infections in children undergoing HSCT, to assess the incidence of BKV related hemorrhagic cystitis (BKV-HC) and also to describe possible risk factors associated with BKV-HC. A total of 80 pediatric patients who underwent HSCT at our university hospital from January 2020 to October 2023 were retrospectively (65) and prospectively (15) analyzed. BKV DNA was serially tested by quantitative real-time PCR in urine and blood samples of children (median age 7 years) with allogeneic (68) and autologous (12) HSCT. BKV infection was diagnosed in 55 (68,7%) of 80 patients. The incidence of BKV viruria was 67,6% (46) in allogeneic group and 75% (9) in autologous group. High BKV viruria (>107 copies /ml) was observed in 38 (47,5%) patients (47% in allogeneic group and 50% in autologous group). Among 80 patients, BK viremia was detected in 20 (25%) and high viremia (>104 copies /ml) in only 16 (23,5%) patients of allogeneic group. Preemptive treatment was initiated for 38 asymptomatic patients with high BKV viruria to reduce the risk of progression to symptomatic disease. Thus, a potential BKV-HC was prevented in 22 patients. BKV-HC occured in 16 (20%) at a median of 35 days (10-81 days) after HSCT, of which 15 (22%) in allogeneic and 1 (8,3%) in autologous group. It was determined that BKV viruria in two weeks before HC with a median viral load of >5,6x108 copies/ml appears to be predictive for the development of BKV-HC. However BKV viremia was found in only 3 patients before the onset of HC. In addition, statistical analysis showed that age ≥7 years and BKV positivity prior to HSCT in allogeneic group were significantly correlated with HC, while there were no differences between patients with HC and without HC in terms of male gender, graft-versus-host disease, myeloablative conditioning regimen, cytomegalovirus reactivation, peripheral blood transplantation and bone marrow transplantation as probable risk factors for BKV-HC. In conclusion, our findings demonstrated that regular screening for urine BKV DNA load weekly particularly for 3 months after HSCT could be useful for identifying the patients at risk for HC and also allows us to start early preemptive treatment as prevention strategy for BKV-HC that may develop following pediatric HSCT.