15-18. yüzyıllarda Emir Sultan Külliyesi ve vakıfları
Emir Sultan Social Complex and foundations between the 15-18th centuries
- Tez No: 876017
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN GÜLSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Bursa, Emir Sultan, Vakıf, Külliye, Ottoman, Bursa, Emir Sultan, Foundation, Social Complex
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 579
Özet
Bu çalışmada, Bursa'da bulunan Emir Sultan Külliyesi ve buraya tabi olan vakıfların 15-18. yüzyıllar arasındaki durumu konu edinilmiştir. Yapılan çalışmayla; Emir Sultan'ın tarihî kişiliği, adına tesis edilmiş olan vakfın kuruluşu,15-18. yüzyıllar arasındaki durumu, fiziki-sosyal-iktisadi-fonksiyonel özellikleri, Bursa şehir ve toplum hayatına katkıları ayrıntılı bir şekilde ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu noktalardan hareketle Osmanlı şehir tarihçiliğine bir nebze de olsa katkı sağlanması amaçlanmıştır. Bu tez çalışmasının temel dayanağı arşiv belgeleridir. Fakat çalışma konusu ile ilgili araştırma-inceleme eserleri, hâl tercümesi kitapları ve menâkıbnâmelerden de geniş ölçüde faydalanılmıştır. Külliyenin temel birimleri, Emir Sultan'ın Bursa'ya gelip Hûndî Hatun ile evlenmesinden Ankara Savaşı'na kadar olan dönemde (1395-1402) teşekkül etmiştir. Bu dönemde külliye; tekke, cami ve imaretten ibaretti. Ancak daha sonra türbe, hamam, mektep, muvakkithane ve kütüphanenin ilhakıyla büyümüştür. Gelirleri zamanla bir hayli artan ve büyük vakıflardan birisi hâline gelen Emir Sultan Vakfı, Bursa şehir ve toplum hayatını yüzlerce yıl boyunca derinden etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the situation of Emir SultanSocial Complex and its foundations affiliated with it between the 15th and 18th centuries is discussed. With the study carried out; historical personality of Emir Sultan, establishment of the foundation built in his name, the situation of the foundation between the 15th and 18th centuries, physical-social-economic-functional characteristicsof it and its contributions to Bursa city and its social life have been tried to be revealed in detail. Based on these points, it is aimed to contribute to Ottoman urban historiography to some extent. The main basis of this dissertation is archive documents. However, a wide range of research-study works, biography books and menâkıbnâmes related to the subject of the study have also been used. The basic units of the social complex were formed in the periodbetween from Emir Sultan's arrival in Bursa and his marriage with Hûndî Hatun until the Battle of Ankara (1395-1402). During this period, the social complex consisted of a lodge, a mosque and an imaret. However, it later expanded with the addition of a tomb, bath, local school, muvakkithane and library. Emir Sultan Foundation, whose revenues increased significantly over time and became one of the largest foundations, deeply affected the city and social life of Bursa for hundreds of years.