A decision-making method to determine the optimum P.V shading option for office buildings in the hot dry climate
Sicak ve kuru iklimdeki ofis binalari için optimum P.V gölgeleme seçeneğini belirlemeye yönelik bir karar verme yöntemi
- Tez No: 876188
- Danışmanlar: ASSISTANT PROFESSOR DR. YİĞİT YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Gölgeleme Elemanı, Ofis Binası, P.V, Termal Konfor, Enerji Verimliliği, Sıcak Kuru İklim, Shading Device, Office Building, P.V, Thermal Comfort, Energy Efficiency, Hot Dry Climate
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık, Planlama ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Mühendislik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Statik gölgeleme sistemleri uygun şekilde tasarlandığında; gün ışığı kazanımını ve dışarıyla görsel ilişkiyi kısıtlamadığı gibi bina sakinlerinin sağlığını ve psikolojisini iyi yönde etkilerken, parlamanın yarattığı konforsuzluğu önlemektedir. Gölgeleme elemanları aynı zamanda binaların soğutma enerjisi tüketimi üzerinde önemli bir etkiye sahip olan güneş ışınımı kazanımını da azaltmaktadır. Bu tez, ofis binalarının enerji tüketimini azaltmak ve aynı zamanda yenilenebilir enerji üretmeyi hedefleyen iklime uyumlu gölgeleme sistemi önerisiyle bina enerji performansını artırmak için bir yöntem önermektedir. Tez, sıcak ve kuru iklim bölgesinde binaların çevresel etkisini azaltmaktayı amaçlamaktadır. Bu çerçevede, Irak Necef Şehri'nde bulunan İslam Dünya Bankası binası örneklem olarak analiz edilmektedir. Çalışmada, örneklem bina; enerji, termal konfor ve gün ışığı performansları açısından incelenmektedir. Araştırma, ofis binalarının güney cephesi için statik bir gölgeleme sistemi geliştirmeyi ve dış koşullara, yani iklime karşı performansını artırmayı amaçlamaktadır. Tezde, bir karar verme yöntemi kullanılarak, örneklem ofis binasının konfor ve enerji performanslarını yükseltmek için yapının güney cephesine eklemlenen P.V. entegre gölgeleme elemanı için önerilen ebat ve açı senaryoları arasından optimum alternatifler araştırılmaktadır. Daha sonra, örneklem bina için gölgeleme sistemi önerilerinin verimliliği değerlendirilmekte ve eşit ağırlıklı karar verme yöntemi ile en ideal alternatif belirlenmektedir. Ofis binaları için enerji, termal konfor ve gün ışığı performanslarını iyileştirmek için önerilen gölgeleme sistemi modeli, diğer bina tipolojilerinin tasarımı ve yenilenmesi için bir model olarak hizmet edebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Building exterior static shading systems, when properly designed, can manage sunlight to reduce glare while ensuring daylight illumination, connection to the outside, and improvement of residents' physiology and psychology. The shading can also limit solar radiation, which has a significant impact on the cooling energy consumption of buildings. This thesis proposes a method to enhance buildings' energy consumption through a shading system adapted to the climate for an office building to reduce energy consumption and generate energy. It is an approach towards the buildings located in a hot and dry climate to reduce the environmental impact. Within this framework, building of Islamic World Bank, which is located in Iraq Najaf Governorate was analysed. The research aims to develop a static shading system for the south façade of the office buildings to improve its capability for the external conditions, namely climate. The study examines the building as the case study in terms of energy consumption and generation, thermal comfort, and daylight performances. It researches the optimal proposals to raise the level of the building performances by using P.V. integrated shading devices, in terms of the optimal dimensions and angles by using a decision-making method. Thereafter, the efficiency of the proposals for the building is evaluated and the most efficient is determined by the equal weighted decision-making method. The proposed model of shading system to improve energy, thermal comfort and daylight performances for office buildings can serve as a model for the development and modification of the other type of the buildings.