Finans sektöründe bulut güvenliği politikaları ve yönetimi
Cloud security policies and management in the finance sector
  1. Tez No: 876269
  2. Yazar: MELEK SENA OKTAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATINÇ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Bulut Güvenliği, Siber Güvenlik, Finans Sektörü, Bulut Bilişim, Siber Saldırı, Bilgi Güvenliği, Cloud Security, Cyber security, Finance Sector, Cloud Computing, Cyber Attack, Information Security
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siber Güvenlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Finans sektöründe, bulut hizmeti modern teknoloji anlayışı çerçevesinde birçok ülkede, kurum ve kuruluşta, şirketlerde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu sebeple“bulut bilişim”hızla gelişirken çeşitli güvenlik sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Bu çalışmada, finans sektöründeki bulut bilişim güvenlik sorunları irdelenmiştir. Literatürde bulut bilişim güvenlik sorunlarına ilişkin yer alan çözüm önerilerini ve uygulama yöntemlerini anlamak için derinlemesine araştırma ve var olan seçili düzenlemelerin incelenmesi yapılmıştır. Odak noktasında güvenlik standartları ve belirli mevzuatlardan, güvenlik ile ilgili standartlardan elde edilen veriler analiz edilmiştir. Finans sektöründe yer edinmiş, var olan resmi uyum mevzuatlarında ve uluslararası standartlarda yer alan güvenlik kontrol maddeleri incelenerek, incelenen uyum maddelerinden çıkarımlarda bulunularak finans sektöründe bulut güvenliğinin sağlanması için en iyi uygulamalar ve stratejiler yeni bir politika içerisinde belirlenmiştir. Bu çalışma, finans sektöründe bulut hizmetlerine ilişkin bulut güvenlik stratejileri ile güvenlik politikalarının geliştirilmesine yönelik somut veriler ve öneriler sağlayarak finans sektöründe bulut güvenliğini yapılandırmaya ve olgunlaştırmaya katkıda bulunmayı hedeflemiştir. Bulut hizmetleri güvenliği kapsamında en iyi politika uygulamalarını ve stratejilerini, yönetimini belirlemek ve aynı zamanda finansal kurumların bulut bilişim hizmetlerini kullanırken karşılaştığı güvenlik zorluklarını anlamak ve bu zorlukları ele almak için güvenlik politikalarını ve yönetimini iyileştirmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In the finance sector, cloud services are extensively used across many countries, institutions, and companies within the framework of modern technology understanding. Therefore, as 'cloud computing' rapidly evolves, it also brings various security issues along with it. This study has examined the security problems in cloud computing within the finance sector. An in-depth research was conducted to understand the solution proposals and implementation methods related to cloud computing security issues found in the literature, and existing selected regulations were reviewed. The focus was on analyzing data obtained from security standards and specific legislations. Security control articles established in the existing official compliance regulations and international standards within the finance sector were examined, and deductions from these compliance articles were made to determine the best practices and strategies for ensuring cloud security in the finance sector within a new policy framework. This study aims to contribute to the structuring and maturing of cloud security in the finance sector by providing concrete data and suggestions for the development of cloud security strategies and policies related to cloud services in the finance sector. It seeks to identify the best policy practices and strategies for cloud service security, manage them, and also improve security policies and management to address the security challenges faced by financial institutions while using cloud computing services.