Obsesif kompulsif semptomlar ile çocukluk döneminde örselenme yaşantıları ve özyeterlilik arasındaki ilişkide psikolojik esnekliğin aracı rolü
The mediator role of psychological flexibility in the relationship between obsessive-compulsive symtoms and childhood trauma and self-efficacy
- Tez No: 876270
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM KARAAZİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Obsesif-kompulsif semptomlar, travma, psikolojik esneklik, öz yeterlilik, obsessive-compulsive symptoms, trauma, psychological flexibility, selfefficacy
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Araştırmada obsesif-kompulsif semptomlar ile çocukluk dönemindeki örselenme yaşantıları, psikolojik esneklik ve öz yeterliliklerin arasındaki ilişkinin incelenmesi ve çocukluk dönemindeki travmaların ve öz yeterliliğin psikolojik esneklik ile obsesif-kompulsif semptomlar arasındaki aracılığı incelenmiştir. Araştırma ilişkisel tarama modelinde tasarlanmıştır. Araştırma örnekleminde uygun örnekleme yöntemi kullanılarak 403 kişi yer almaktadır. Katılımcılara sosyodemografik özellikler, Genel Öz yeterlilik Ölçeği, Psikolojik Esneklik Ölçeği, Çocukluk Dönemi Örselenme Yaşantıları Ölçeği ve Vancouver Obsesif Kompulsif Envanterinden oluşan anket formu uygulanmıştır. Anket uygulaması çeşitli sosyal ağlar üzerinden (Facebook, Twitter, Whatsapp vb.) Google Form kullanılarak elektronik ortamda gerçekleştirilmiştir. Ölçeklere verilen yanıtların güvenirliği için Cronbach Alfa testi uygulanmış ve güvenilir olduğu belirlenmiştir. Araştırma verilerinin analizinde veriler normal dağılım gösterdiğinden dolayı parametrik hipotez testleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların cinsiyetine, aile tipine, ebeveyn eğitim ve çalışma durumlarına, ebeveyn birliktelik durumlarına, ebeveyn tutumlarına göre obsesif-kompulsif semptomlarının farklı olmadığı görülmüştür. 18- 24 yaş grubundakilerin, bekarların ve düşük gelir grubundakilerin obsesif-kompulsif semptomlarının yüksek olduğu belirlenmiştir. Psikolojik esnekliğin ve özyeterliliğin obsesif-kompulsif semptomlar üzerinde azaltıcı, çocukluk dönemi travmalarının ise artırıcı etkisinin olduğu belirlenmiş olup, psikolojik esneklik ile obsesif-kompulsif semptomlar arasındaki ilişkide çocukluk dönemi travmalarının ve öz yeterliliğin aracı olduğu belirlenmiştir. Obsesif-kompulsif semptomlar, çocukluk dönemi travmaları, öz yeterlilik ve psikolojik esneklik kavramları hakkında bilgilendirici programlar düzenlenmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, the relationship between obsessive-compulsive symptoms and childhood traumas, psychological resilience and self-efficacy and the mediation of childhood traumas and self-efficacy between psychological resilience and obsessivecompulsive symptoms were examined. The research was designed in relational survey model. The research sample consisted of 403 people using convenience sampling method. A questionnaire consisting of socio-demographic characteristics, General Self-Efficacy Scale, Psychological Resilience Scale, Childhood Abuse Experiences Scale and Vancouver Obsessive-Compulsive Inventory was applied to the participants. The survey application was carried out electronically using Google Form over various social networks (Facebook, Twitter, Whatsapp, etc.). Cronbach's alpha test was applied for the reliability of the responses to the scales. In the analysis of the research data, parametric hypothesis tests were used since the data showed normal distribution. According to the results of the research, it was seen that the obsessive-compulsive symptoms of the participants did not differ according to their gender, family type, parental education and employment status, parental cohabitation status, and parental attitudes. It was determined that the obsessive-compulsive symptoms of those in the 18-24 age group, singles and those in the low income group were high. Psychological flexibility and self-efficacy had a decreasing effect on obsessive-compulsive symptoms, while childhood traumas had an increasing effect. Childhood traumas and self-efficacy mediated the relationship between psychological flexibility and obsessive-compulsive symptoms. It was suggested to organize informative programs about obsessive-compulsive symptoms, childhood traumas, self-efficacy and psychological flexibility concepts.