Diyarbakır ve Şanlıurfa lojistik köy senaryolarının SWOT-AHS bütünleşik analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of Diyarbakir and Sanliurfa logistics village scenarios with SWOT-AHS integrated analysis
  1. Tez No: 876312
  2. Yazar: FATMA KARADUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SADIK SERÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Logistics, Logistics Village, SWOT Analysis, Diyarbakır, TRC2 Region
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Günümüzde lojistik köyler/merkezler, bir bölgede tüm lojistik faaliyetleri bir araya getirerek stratejik rekabet üstünlüğü sağlayan önemli yapılardır. Lojistik merkezler, sadece malzeme taşıma ve depolama için değil, aynı zamanda tedarik zincirindeki tüm süreçlere hizmet eden altyapı unsurlarını içeren kompleks tesislerdir. Lojistik merkezler, kuruldukları bölgeye bağlı olarak çeşitli amaçlar taşısa da öncelikle daha verimli ve etkili bir yük taşıma sistemi sunmayı hedeflemektedir. Bölgenin ekonomik yapısına bağlı olarak farklılık gösteren lojistik merkezler, yeteneklerini o bölgenin dinamiklerine göre belirlemektedir. Diyarbakır ve Şanlıurfa gibi potansiyel açıdan zengin bölgelerde kurulacak lojistik köylerin, SWOT (Güçlü Yönler (Strengths), Zayıf Yönler (Weaknesses), Fırsatlar (Opportunities) ve Tehditler (Threats)) analizi ve AHS (Analitik Hiyerarşi Süreci) bütünleşik analizi ile değerlendirilmesi gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Bu analizler, her bölgenin kendine özgü koşullarını ve lojistik potansiyelini dikkate alarak stratejik kararlar almamızı sağlamaktadır. Diyarbakır ve Şanlıurfa'nın lojistik köyler için uygunlukları incelenerek, hangi lokasyona öncelik verilebileceği ve olası dezavantajları belirlenerek, bölgesel kalkınmaya en büyük katkı sağlayacak stratejileri belirlememize yardımcı olmaktadır. Özellikle, SWOT analizi ile her iki bölgenin güçlü yönleri ve fırsatları belirlenirken, zayıf yönler ve tehditler de tespit edilmekte. AHS analizi ile de fırsatların hızını ve önceliklerini belirleyerek stratejik planlamaya yön vermektir. Sonuç olarak, Diyarbakır ve Şanlıurfa'nın lojistik köy senaryolarının SWOT-AHS bütünleşik analizi, bölgesel kalkınma ve lojistik sektöründeki potansiyellerinin değerlendirilmesi açısından kritik bir öneme sahiptir. Bu analizler, her iki lokasyonun güçlü yönlerini ve zayıf yönlerini, fırsatlarını ve tehditlerini belirleyerek stratejik planlamaya yol göstermektedir. Özellikle, TRC2 bölgesinde Diyarbakır'ın lojistik merkez konumuna getirilmesi önerisi, bölgenin lojistik altyapısını güçlendirerek hem yerel ekonomiye hem de ulusal lojistik ağına katkı sağlayacaktır. Bu adım, bölgenin uluslararası ticarette daha rekabetçi hale gelmesine ve sürdürülebilir bir kalkınma sürecine adım atmasına yardımcı olacaktır. Anahtar Sözcükler Lojistik, Lojistik Köy, SWOT Analizi, Diyarbakır, TRC2 Bölgesi
Özet (Çeviri)
Today, logistics villages/centers are important structures that bring together all logistics activities in a region, providing strategic competitive advantage. Logistics centers are complex facilities that serve not only for material transportation and storage, but also encompass infrastructure elements serving all processes in the supply chain. While logistics centers serve various purposes depending on the region they are established, their primary goal is to provide a more efficient and effective freight transportation system. Logistics centers, varying according to the economic structure of the region, determine their capabilities based on the dynamics of that region. The necessity of conducting a SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats) analysis and an integrated AHP (Analytic Hierarchy Process) analysis for evaluating the establishment of logistics villages in potentially rich regions like Diyarbakır and Şanlıurfa has been highlighted. These analyses enable us to make strategic decisions by considering each region's unique conditions and logistical potential. By examining the suitability of Diyarbakır and Şanlıurfa for logistics villages, we determine which location should be prioritized and identify potential disadvantages, thereby helping us identify the most impactful strategies for regional development. Specifically, conducting SWOT analysis allows us to identify the strengths and opportunities of both regions, while also pinpointing weaknesses and threats. AHS analysis helps determine the speed and priorities of opportunities, guiding strategic planning. In conclusion, the SWOT-AHS integrated analysis of the logistics village scenarios of Diyarbakır and Şanlıurfa is of critical importance for evaluating regional development and the potential of the logistics sector. These analyses guide strategic planning by identifying the strengths, weaknesses, opportunities, and threats of both regions. Particularly, the recommendation to establish Diyarbakır as a logistics hub in the TRC2 region will strengthen the region's logistical infrastructure, contributing to both the local economy and the national logistics network. This step will help the region become more competitive in international trade and embark on a sustainable development process.