Çizgi izleyen robot ile yük taşıma sistemi tasarımı
Load carrying system design with line following robot
- Tez No: 876329
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL TÜRKEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Line Follow Robot, Industrial Line Following, Arduino, Robot Control
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÇÇizgi izleyen robotlar, modern teknolojinin ilerlemesiyle endüstriyel sektörde yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle büyük ölçekli sanayi tesislerinde lojistik ve otomasyon alanlarında, niteliksiz iş gücüne olan ihtiyacı azaltmak amacıyla bu tür robotlar giderek daha fazla tercih edilmektedir. Bu tez çalışmasında, literatürde yer alan çizgi izleyen robotlara dair projeler detaylı bir şekilde incelenmiş ve endüstriyel kullanıma uygun, yük dolum ve boşaltma istasyonlarını algılayabilen bir robotun tasarımı üzerine yoğunlaşılmıştır. Bu tez çalışmasının amacı, endüstriyel ortamlarda çizgi izleme teknolojisinin potansiyel çözümler sunabilmesinin yanı sıra, yazılımsal ihtiyaçları karşılayarak yeni sistemlere entegre edilebilirliğini artırmaktır. Bu projenin çekirdeğinde, çizgileri algılayıp takip edebilen bir araç ve bu aracın üzerine monte edilmiş, kutuları belirli duraklardan alıp bırakabilen bir robot kol bulunur. Mobil robotta kol tasarımı LDR ile kontrol edilmiştir. Tasarım, Arduino mikrokontrolörü kullanarak mekatronik ve otomasyon prensiplerinin bir araya getirilmesiyle gerçekleşir. Birden fazla çeşidi olan Arduino kart içerisinden Arduino Nano kart kullanılmıştır ve bu sayede devre kartı boyutunun küçük olması sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Line-following robots have begun to be widely produced with the advancement of modern technology. Especially in the fields of logistics and automation in large-scale industrial facilities, such robots are increasingly preferred in order to minimize the price of unskilled labor. In this thesis study, the projects for line following robots in the literature have been examined in detail and the focus has been on the design of a robot suitable for industrial use that can detect cargo filling and unloading stations. The purpose of this thesis is to increase the potential solutions of industrial line tracking technology as well as its integration into new systems by providing software solutions. In this application, there is a vehicle that can detect and follow lines and a robotic arm mounted on this vehicle that can pick up and release from the operating selective stops. The arm design in the mobile robot is controlled by LDR. The design combines mechatronics and automation principles using the Arduino microcontroller. Among the Arduino cards that have more than one option, the Arduino Nano card was used, thus minimizing the circuit board replacement.