Çocuk ve Ergen Travma Taraması Ölçeği'nin geçerlik ve güvenirlik çalışması
The Reliability and validity study of the Child And Adolescent Trauma Screen
- Tez No: 876343
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA ÇÖP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Geçerlik, Güvenirlik, Travma Sonrası Stres bozukluğu, Çocuk ve Ergen travma taraması, Validity, Reliability, Post Traumatic Stress Disorder, Child And Adolescent Trauma Screen
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Psikiyatrisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Amaç: Travmatik olaylara çocuk ve ergenlerin en sık yanıtı akut stres bozukluğu(ASB) ve travma sonrası stres bozukluğudur(TSSB). Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), gerçek bir ölüm ya da ölüm tehdidi, ağır yaralanma, bireyin fiziksel bütünlüğünü tehdit eden bir durumla karşılaşması, böyle bir duruma tanık olma gibi ağır travmatik olaylardan sonra ortaya çıkabilen, özgül semptomlarla kendini gösteren bir tablo olarak tanımlanmaktadır. Travmaya maruz kalma ve TSSB semptomlarının kapsamlı ve yapılandırılmış bir değerlendirmesini yapmak önemlidir. Çocukların sıkıntılarını onları üzme korkusuyla ebeveynlerinden saklamaya çalışması yaygındır ve bu nedenle çocuklar ve ergenlerle ebeveynleri veya bakıcılarından ayrı olarak bilgi alınması önemlidir. Bu çalışmada amacımız Çocuk ve Ergenlerde Travma Taraması Ölçeği'nin öz bildirim ve bakım veren formlarının 7-17 yaş aralığında geçerlik ve güvenirlik çalışmasını yapmaktır. Yöntem: Çalışma örneklemlerini Bilkent Şehir Hastanesi pediatri ve psikiyatri polikliniğine başvuran çocuklar ve bakım verenleri oluşturmuştur. Çalışmada“Çocuk ve Ergenlerde Travma Tarama Ölçeği (ÇETT)”,“Güçler ve Güçlükler Anketi (SDQ-TUR)”ve“Çocuklarda Anksiyete ve Depresyon Ölçeği- Yenilenmiş(ÇADÖ-Y)”değerlendirme araçları kullanılmıştır. Çalışmanın geçerlik analizlerinde yapı geçerliği için DFA(Doğrulayıcı faktör analizi); güvenirlik analizinde ise iç tutarlılık ve test-tekrar test güvenirliği yapılmıştır. Bulgular: Yapı geçerliğini araştırmak için yapılan DFA sonucunda ve RMSEA değerleri ÇETT-B pediatri grubunda 2.32 ve 0.085, ÇETT-B psikiyatri grubunda 2.32 ve 0.063, ÇETT-Ö pediatri grubunda 1.96 ve 0.069, ÇETT-Ö psikiyatri grubunda 1.60 ve 0.040 olarak bulundu. İç tutarlılık için bakılan Cronbach Alpha katsayıları ÇETT-B ve ÇETT-Ö için 0.77-0.92 arasında olup yüksek güvenirliği gösterdi. Test tekrar test için bakılan Pearson Korelasyon analizi ise tüm grup ve ölçeklerde güçlü ve anlamlı bir ilişkiyi gösterdi. Sonuçlar: Çalışmamız Çocuk ve Ergenlerde Travma Taraması Ölçeği'nin öz bildirim ve bakım veren formlarının çocuk ve ergenlerde TSSB belirtilerini değerlendirmek için geçerlik ve güvenirliğinin yüksek olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The most common responses of children and adolescents to traumatic events are acute stress disorder (ASD) and posttraumatic stress disorder (PTSD). Post-traumatic stress disorder (PTSD) is defined as a picture characterized by specific symptoms that may occur after severe traumatic events such as actual death or threat of death, severe injury, exposure to a situation that threatens the physical integrity of the individual, or witnessing such a situation. It is important to conduct a comprehensive and structured assessment of trauma exposure and PTSD symptoms. It is common for children to try to hide their distress from their parents for fear of upsetting them and therefore it is important to interview children and adolescents separately from their parents or caregivers. In this study, we aimed to conduct a validity and reliability study of the Trauma Screening Scale in Children and Adolescents in children and adolescents. Material and Method: The study utilized samples consisting of children and their caregivers who sought services at the Pediatrics and Psychiatry outpatient clinics of Bilkent City Hospital. In the study, assessment tools including the“Trauma Screening Scale for Children and Adolescents (CATS),”the“Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ-TUR),”and the“Revised Child Anxiety and Depression Scale (RCADS)”were employed. Confirmatory factor analysis (CFA) was conducted for construct validity in the validity analyses, while internal consistency and test-retest reliability were examined for reliability analysis. Results: The results of the confirmatory factor analysis (CFA) conducted to investigate construct validity yielded χ^2/df and RMSEA values as follows: for ÇETT-B in the pediatric group, 2.32 and 0.085, respectively; for ÇETT-B in the psychiatry group, 2.32 and 0.063, respectively; for ÇETT-Ö in the pediatric group, 1.96 and 0.069, respectively; and for ÇETT-Ö in the psychiatry group, 1.60 and 0.040, respectively. The Cronbach's alpha coefficients examined for internal consistency ranged between 0.77 and 0.92 for both ÇETT-B and ÇETT-Ö, indicating high reliability. Additionally, Pearson correlation analysis conducted for test-retest reliability demonstrated a strong and significant relationship across all groups and scales. Conclusion: This study demonstrated that the self-report and caregiver forms of the Child and Adolescent Trauma screen have high validity and reliability for assessing PTSD symptoms in children and adolescents.