Kırşehir ilinde karbonmonoksit zehirlenmesi tanısı konulan vakaların retrospektif analizi
Retrospective analysis of cases diagnosed with carbon monoxide poisoning in Kırşehir province
- Tez No: 876486
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACI MEHMET ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Karbonmonoksit zehirlenmesi, COHb, NBOT, HBOT, CO zehirlenmesi EKG bulguları, COHb düzeyinin klinik bulgular üzerine etkisi, CO'nun Kardiyak Markerların üzerine etkisi, Carbon monoxide poisoning, COHb, NBOT, HBOT, ECG findings of CO poisoning, effect of COHb level on clinical findings, effect of CO on cardiac markers
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Kırşehir İlinde Karbonmonoksit Zehirlenmesi Tanısı Konulan Vakaların Retrospektif Analizi Amaç: Biz bu çalışmada Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Son 5(Beş) Yılda Karbonmonoksit Zehirlenmesi Tanısı Konulan Vakaların Retrospektif Analizi'ni yaptık. Hastaların sosyodemografik özellikleri, kan parametreleri, EKG bulguları, başvuru şikayetleri, özgeçmişleri, hiperbarik tedavi durumlarını inceledik. Kan COHB düzeyinin kan parametreleri ve EKG üzerine etkisini araştırdık. Ayrıca hastaların başvuru saatlerinin, zehirlenmelerin yıllara göre dağılımının istatiksel analizini yaptık. Karbonmonoksit zehirlenmesinin hastaların kan tablosu ve EKG'leri üzerine etkisini, tanı koymada COHB düzeyi dışında farklı kan parametrelerinin kullanılıp kullanılamayacağını bulmayı hedefledik. Yöntem: Bu çalışma 2018-2023 yılları arasında Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde acil serviste karbonmonoksit zehirlenmesi tanısı konulan ve ilçelerden CO zehirlenmesi tanısıyla sevk edilen hastalar üzerinde yapılmış olup, retrospektif tanımlayıcı bir uzmanlık tezi araştırmasıdır. Çalışmaya verilerine eksiksiz ulaşılan 317 hasta dahil edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran ve ilçe hastanelerinden sevk edilen, CO zehirlenmesi tanısı almış 317 hastaya ait veriler dahil edilmiştir. En küçük hasta 1, en büyük hasta 89 yaşındadır. Hastaların yaş ortalaması 33.85∓23.16 yıldır. Zehirlenme tanısı alan hastaların en çok 09-12 saatleri arasında başvurduğu (64 kişi), başvuruların en çok kış aylarında olduğu ve en sık başvuru şikayetinin baş ağrısı olduğu(n:140- %25.8) saptanmıştır. Tanı konulan hastaların 259(%75.95)'unun özgeçmişinde hastalık yoktur. 58(%24.05) hastanın ise özgeçmişinde en az 1 tane kronik hastalık saptanmıştır. Hastaların 159'u(%50.3) ayaktan tedavi edilip taburcu olmuştur. 69(21.8%) hastaya servis yatışı yapılmış, 41(12.93%) hasta yoğun bakıma yatırılmış, 47(%14.8) hasta ise çocuk servisine yatırılmıştır. 317 hastadan 4'ü(%1.3) ex olmuştur. 43(%13.6) hasta hiperbarik oksijen tedavisi almış, 274(%86.4) hasta ise normobarik O2 tedavisi almıştır. Hiperbarik oksijen tedavisi alan vakaların %90.7'si hastaneye yatmış, %9.3'ü ise HBOT sonrası taburcu olmuştur. Acil servise başvuran zehirlenme vakalarında COHB düzeyi ile Troponin arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki tespit edilmiştir (Rho=0.963**, p=0.000). COHB düzeyi ile CK arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki tespit edilmiştir (Rho=0.989**, p=0.000). COHB düzeyi ile CK-MB arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki tespit edilmiştir (Rho=0.965**, p=0.000) Hiperbarik tedavi alan vakaların COHB düzeyleri almayanlara göre daha yüksek bulunmuştur. Hiperbarik tedavi alan vakalar ile almayan vakalar arasındaki bu farklılık istatistiki olarak anlamlıdır (p=0.000). Ex olan vakaların COHB düzeyleri sağ kalanlara göre daha yüksek bulunmuştur. Ex olan vakalar ile sağ kalan vakalar arasındaki bu farklılık istatistiki olarak anlamlıdır (p=0.002). COHb düzeyinin EKG üzerine anlamlı etkileri olmuştur. COHb düzeyi; Normal sinüs ritminde 9.20(7.20~12.20), Sinüs taşikardisinde18.10(12.40~25.20), St depresyonunda 25.10(13.82~37.92) ve T negatifliğinde 15.80(10.70~21.22) bulunmuştur(p:0.000). Sonuç: Bu çalışmadan elde edilen sonuçlara göre COHb düzeyi kardiyak markerları ve EKG bulgularını etkilemektedir. Zehirlenmenin şiddeti arttıkça laboratuvar parametrelerinde bozulma artmaktadır. Karbonmonoksit zehirlenmesinin altın standart tanı testi COHb düzeyinin ölçülmesidir. Kardiyak markerlar ve kan gazından bakılan laktat düzeyi CO zehirlenmesi vakalarının klinik ciddiyetini gösterebilir. CO zehirlenmesinde kullanılabilecek alternatif kan parametreleri için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Retrospective Analysis of Cases Diagnosed with Carbon Monoxide Poisoning in Kırşehir Province Objective: In this study, we performed a retrospective analysis of the cases diagnosed with carbon monoxide poisoning in Kırşehir Training and Research Hospital in the last 5 (five) years. We analysed the sociodemographic characteristics, blood parameters, ECG findings, complaints at presentation, medical history, and hyperbaric treatment status of the patients. We investigated the effect of blood COHB level on blood parameters and ECG. We also statistically analysed the time of presentation and the distribution of poisonings according to years. We aimed to find out the effect of carbon monoxide poisoning on the blood picture and ECG of the patients and whether different blood parameters other than COHB level can be used for diagnosis. Method: This study was conducted on patients who were diagnosed with carbon monoxide poisoning in the emergency department of Kırşehir Training and Research Hospital between 2018 and 2023 and referred from the districts with the diagnosis of CO poisoning and is a retrospective descriptive speciality thesis research. The study included 317 patients with complete data. Results: Data of 317 patients diagnosed with CO poisoning who were admitted to Kırşehir Training and Research Hospital and referred from district hospitals were included in the study. The youngest patient was 1 year old and the oldest patient was 89 years old. The mean age of the patients was 33.85∓23.16 years. It was found that the patients diagnosed with poisoning were mostly admitted between 09-12 hours (64 people), most of the admissions were in winter months and the most common complaint was headache (n:140- 25.8%). Of the patients diagnosed, 259 (75.95%) had no history of the disease. In 58(24.05%) patients, at least 1 chronic disease was detected in the history. 159(50.3%) of the patients were treated as outpatients and discharged. 69(21.8%) patients were hospitalised in the ward, 41(12.93%) patients were hospitalised in intensive care unit and 47(14.8%) patients were hospitalised in paediatric ward. 4(1.3%) out of 317 patients died. 43(13.6%) patients received hyperbaric oxygen treatment and 274(86.4%) patients received normobaric O2 treatment. Of the patients who received hyperbaric oxygen therapy, 90.7% were hospitalised and 9.3% were discharged after HBOT. A significant positive correlation was found between COHB level and Troponin in poisoning cases admitted to the emergency department (Rho=0.963**, p=0.000). A significant positive correlation was found between COHB level and CK (Rho=0.989**, p=0.000). A significant positive correlation was found between COHB level and CK-MB (Rho=0.965**, p=0.000). COHB levels of patients who received hyperbaric treatment were found to be higher than those who did not receive hyperbaric treatment. This difference between the patients who received hyperbaric treatment and the patients who did not receive hyperbaric treatment was statistically significant (p=0.000). COHB levels of the cases who died were found to be higher than those who survived. This difference between the cases who died and the survivors was statistically significant (p=0.002). COHb level had significant effects on ECG. COHb level was 9.20 (7.20~12.20) in normal sinus rhythm, 18.10 (12.40~25.20) in sinus tachycardia, 25.10 (13.82~37.92) in St depression and 15.80 (10.70~21.22) in T negativity (p:0.000). Conclusion: According to the results obtained from this study, COHb level affects cardiac markers and ECG findings. As the severity of poisoning increases, deterioration in laboratory parameters increases. The gold standard diagnostic test of carbon monoxide poisoning is the measurement of COHb level. Cardiac markers and lactate level analysed from blood gas may indicate the clinical severity of CO poisoning cases. Further studies are needed for alternative blood parameters that can be used in CO poisoning.