Politics and aesthetics in David Greig's Dunsinane and Europe
David Greig'in Dunsinane ve Avrupa oyunlarında politika ve estetik
  1. Tez No: 876566
  2. Yazar: ÖZGÜR SÜREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK İNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çağdaş Britanya Tiyatrosu, David Greig, Politika, Estetik, Aura, Biçim, İçerik, Europe, Dunsinane, Contemporary British Theatre, David Greig, Politics, Aesthetics, Aura, Form, Content, Europe, Dunsinane
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma Britanyalı yazar David Greig'in Dunsinane (2010) ve Avrupa (1993) oyunlarındaki politika ve estetiğin Aristoteles ve Platon'dan, yeni eleştiriye, yapısalcılara, toplumculara, geçen asrın politika ve estetik üzerindeki önemli tartışmalarından olan Frankfurt Okuluna ve günümüze temel birikimini kullanarak incelenmesiyle oluşturulmuştur. Çalışma ayrıca ülkemizdeki edebiyat eleştirisi alanında edebiyat kuramları ve eleştiri arasındaki kapanmakta olan mesafeye de bir katkı sunmaktadır. Edebiyat eski çağlardan ve sosyal bilimlerin oluşmasından çok önce hayatı anlatmaya başladı. Modernizm ile beraber psikoloji, sosyoloji gibi disiplinler netleşse de başta Freud gibi birçok önemli isim edebiyatın hayatı parçalamadan aktaran zenginliğinden istifade etmeyi sürdürdü. İnsanoğlu mağara duvarına bizonu ilk çizdiğinden bu yana estetik hayatın içinde oldu. Zamanla ne anlattığın kadar nasıl anlattığın da önem kazandı. Postmodernizm ve avangart akımlar içerik kadar biçimin de öneminin altını çizdi. David Greig'in Dunsinane ve Avrupa oyunları aktüel, zamanın ötesinde insan ve zamanın ruhunu ve toplumun değişmeyen sorunlarına değiniyor. Avrupa oyunundaki göç ve kimlik, işsizlik; Dunsinane oyunundaki bir devletin kâğıt üzerinde kolay görünen ama uygulamada beklenmedik sonuçlara yol açabilen işgal çabaları iki oyunu da yazıldığı zamanın ve koşulların sıcaklığının çok ötesine taşıyor, David Greig'in zaman tanımayan bir yazar olduğunu vurguluyor. Çalışmanın birinci bölümünde politika ve estetik üzerine yıllardır oluşmuş birikim ile ilgili temel bilgi verilmiştir. Platon, rönesansın önemli düşünürü Sir Philip Sidney, biçim ve içerik tartışmaları için kilometre taşları Kant ve Hegel, Politika ve estetik tartışmalarına ufuk açıcı katkılar sunan yapısalcılık ve yapısalcılık ötesi kuramı, Estetik biçimin altını çizen Postmodernizm, içeriğin ve politik derinliğin gerekliliğini savunan toplumcular, ekspresyonizm üzerine başlayan ve daha sonra geçtiğimiz asrın politika ve estetik üzerine önemli tartışmalarından olan, Bloch, Lukacs, Adorno, Brecht, ve Benjamin'in dahil olduğu ve Frankfurt okulu çevresinde şekillenen düşünceler, avangart akımının estetik deneyselliği önceleyen yaklaşımı birinci bölümü oluşturmaktadır. İkinci bölümde yazar David Greig'in hayatına değinilmektedir. David Greig İngiliz edebiyatının güçlü birikimi olan tiyatrodan istifade etmiş, geldiği geleneğe hakim fakat tekrardan kaçınan bir perspektifle politika ve estetiğin özgün bir sentezi“rough theatre”olarak bilinen kendi tarzını oluşturmuştur. Ayrıca David Greig'in edebi yolculuğunu oluşturan geçmişi üzerinde de bilgi verilmektedir. Sonraki iki oyunda ilk bölümde bahsedilen, politika ve estetik üzerine katkı sunmuş çeşitli kuramlar ışığında ve daha çok Walter Benjamin'in aura kavramı aracılığı ile Dunsinane ve Avrupa oyunları incelenmiş, gerek oyunların politik derinliği, gerek biçimsel estetiğinin detayları hakkında bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, drawing on the theories and concerning Politics and aesthetics, from Aristotle, Plato, New criticism to Structuralism, post-structuralism, Marxists, The Frankfurt School examines David Greig's Dunsinane (2010) and Europe (1994) respectively. This study will also be a contribution to the studies that underline the relationship between literary criticism and literary theory. Literature has always been an important instrument for understanding life far before the social sciences. Literature drives inspiration from life itself as the Aristotelian mimesis suggests. Aesthetics has been one of man's main practices since he drew the first bison on a cave's wall. In time, how one says has become as important as what one says. Postmodernist and avant-garde movements underlined the importance of the form. David Greig's plays Dunsinane and Europe represent zeitgeist giving importance to both the actual issues of his time and the matters beyond. Immigrants, the problems of identity, unemployment in Europe; The difficulties of invading a country that cause unexpected problems that lead to losing control in Dunsinane are beyond the time they were written and make Greig a timeless playwright. In the first chapter of the study, basic information about politics and aesthetics which dates back to Plato and Aristotle is given. Important theoreticians that contributed to the debate between form and content, politics, and aesthetics such as Sir Philip Sidney from the Renaissance, Kant, Hegel, the other important theories about form and aesthetics such as structuralism and post-structuralism are included. Postmodernism and the avant-garde theories that underline the importance of form as well as content are also mentioned. Bloch, Lukacs, Adorno, Brecht, and Benjamin started an important discussion around the Frankfurt School. It was about expressionism and this discussion is still actual in literary criticism, their views are explained in detail. In the second chapter, information about David Greig's life and his literary background is given. David Greig has benefited from the great tradition of British Drama and secures his place within the tradition with his unique style which he practices in his“rough theatre”. The subsequent two chapters are about the plays Dunsinane and Europe. These plays are deeply examined considering the theories that are related to politics and aesthetics, mostly through the concept of Walter Benjamin's aura.