Okul öncesi dönem göçmen çocukların sosyal duygusal gelişim alanına etki eden değişkenlerin incelenmesi
Investigation of variables affecting the social emotional development of preschool migrant children
  1. Tez No: 876565
  2. Yazar: SEDEF ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL YOLERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, erken çocukluk, sosyal duygusal gelişim, psikolojik sağlamlık, Migration, early childhood, social emotional development, psychological resilience
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada; erken çocukluk döneminde olan Suriyeli çocukların, sosyal duygusal iyi oluş ve psikolojik sağlamlıkları ile güçlü yönleri ve zorluklarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma genel tarama modellerinden betimsel tarama modeli ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Türkiye'de 1zmir ili Konak, Karabağlar ve Buca ilçelerindeki MEB'e bağlı resmi bağımsız anaokulları ve ilköğretime bağlı anasınıflarında kayıtlı olan Suriyeli çocuklar oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak“Kişisel Bilgi Formu, Okul Öncesi Çocuklar İçin Sosyal Duygusal İyi Oluş ve Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği ile Güçler ve Güçlükler Anketi”kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 22 (Statistical Package for the Social Sciences) istatistik paket programı kullanılmıştır Verilerin analiz edilmesinde betimleyici istatistikler ve fark testlerinden yararlanılmıştır. Analizler sonucunda; Türkçe bilmeyen çocuklara kıyasla, Türkçe bilen çocukların sosyal duygusal iyi oluş, psikolojik sağlamlık ve sosyal davranışlarının daha yüksek düzeyde olduğu, yaşadıkları zorluklar ve sorunların ise daha düşük düzeyde oldu u sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca araştırma sonucunda; anne babası çalışmayan çocuklara kıyasla, anne babası çalışan çocukların sosyal duygusal iyi oluş, psikolojik sağlamlık ve sosyal davranışlarının daha yüksek düzeyde olduğu, yaşadıkları zorluklar ve sorunların ise daha düşük düzeyde olduğu sonucu elde edilmiştir. Öte yandan, anne babası daha düşük e itime sahip olan çocuklara kıyasla, anne babası daha yüksek eğitime sahip olan çocukların sosyal duygusal iyi oluş, psikolojik sağlamlık ve sosyal davranışlarının daha yüksek düzeyde oldu u sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmanın dördüncü araştırma sorusuna yönelik olarak; göçmen çocukların sosyal duygusal iyi oluş ve psikolojik sağlamlıklarının sosyal davranışları ile pozitif, yaşadıkları zorluklar ve sorunlar ile ise negatif ilişkili oldu u sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, it was aimed to examine the social-emotional well-being and psychological resilience, strengths, and difficulties of Syrian children in early childhood. The research was carried out with the descriptive scanning model, one of the general scanning models. The population of the research consists of Syrian children registered in official independent kindergartens affiliated with the Ministry of Education and kindergartens affiliated with primary education in Konak, Karaba lar, and Buca districts of 1zmir province in Turkey.“Personal Information Form, Social Emotional Well-Being and Psychological Resilience Scale for Preschool Children and Strengths and Difficulties Survey”were used as data collection tools in the study. SPSS 22 (Statistical Package of Social Science) statistical package program was used to analyse the data. Descriptive statistics and difference tests were used to analyse the data. As a result of the analysis, it was concluded that the social-emotional well-being, psychological resilience, and social behavior of children who speak Turkish are at higher levels, and the difficulties and problems they experience are at lower levels, compared to children who do not speak Turkish. Additionally, as a result of the research it has been concluded that compared to children whose parents are not working, the social-emotional well-being, psychological resilience, and social behavior of children whose parents are working are at higher levels, and the difficulties and problems they experience are at lower levels. On the other hand, it was concluded that children whose parents have higher education have higher levels of social-emotional wellbeing, psychological resilience, and social behavior, compared to children whose parents have lower education. Also, it has been concluded that immigrant children's social-emotional wellbeing and psychological resilience are positively related to their social behavior and negatively related to the difficulties and problems they experience.