Lojistik 4.0 ve akıllı depo sistemlerine yönelik çalışanların bakış açısı: Enerji sektöründe bir firma uygulaması
Employees' perspective on Logistics 4.0 and smart warehouse systems: A company practice in the energy sector employees'
- Tez No: 876579
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Akıllı depo sistemleri, Endüstri 4.0, enerji sektörü, Lojistik 4.0, Energy sector, Logistics 4.0, Industry 4.0, smart warehouse systems
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Endüstri 4.0 hayatın her alanına nüfus ederek etki oluşturmuş bir devrim olarak kabul görmektedir. İşletmelerin yönetim, üretim, satınalma, lojistik ve depo gibi birçok biriminde aktif bir şekilde Endüstri 4.0 kullanılmaktadır. Günümüz işletmelerinde depolar artık hammadde, mamul ve yarı mamullerin tutulduğu alanların dışında, müşterilerin talep ve isteklerine daha hızlı cevap verebilmek için hizmet sağlayan dağıtım merkezleri konumuna gelmiştir. Endüstri 4,0 devrimine bağlı olarak gelişen Lojistik 4.0 ile birlikte tedarik zincirinin önemli bir kolu olan perakendeciler önemini yitirmeye başlamıştır. Lojistik 4.0 kapsamında geleceğe dönük yapılan planlarda perakendeciler yerini ağırlık olarak dağıtım hizmeti veren depolara bırakmaktadır. İşletmelerin mamul, yarı mamul, hammadde stoklarını etkin bir şekilde yönetebilmeleri, üretim kapasitelerini arttırabilmeleri, ürünlerini zamanında müşteriye ulaştırabilmeleri ve maksimum seviyede verimlilik sağlamaları için Endüstri 4.0 teknolojisinin sunduğu akıllı depo sistemlerini kullanmaları elzem bir durum haline gelmiştir. İşletmelerin rekabet avantajı sağlamalarında depoların etkin yönetilmesi kilit rol oynamaktadır. Çalışmada endüstrinin tarihi gelişimi, Endüstri 4.0 devriminin lojistik sektörünü ne yönde etkilediği, Endüstri 4.0'ın lojistik sektörünün gelişim ve değişimine bağlı olarak akıllı depo sistemleri bileşenlerinin kullanımı sonrasında sağladığı avantajların yanı sıra dezavantajları gibi konular ele alınmıştır. Bu çalışmada enerji sektörü çalışanlarının Lojistik 4.0 ve akıllı depo sistemlerine yönelik bakış açılarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu kapsam doğrultusunda çalışmada, çalışanların Lojistik 4.0 ve akıllı depo sistemlerine bakış açılarını anlamak için enerji sektöründen bir şirketin 22 depo çalışanı ile gönüllülük esasına dayalı, araştırmacı tarafından tam sayım olacak şekilde yüz yüze mülakat görüşmeleri yapılmıştır. Görüşmelerden elde edilen sonuçlar betimsel analize tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda katılımcıların genel olarak Endüstri 4.0, Lojistik 4.0 teknolojileri ve akıllı depo sistemleri hakkında bilgi düzeylerinin yeterli olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca bu teknolojilerin işletmelerde kullanılması durumunda ortaya çıkacak avantajlar ve dezavantajlar üzerine değerli bulgular elde edilmiştir. Katılımcılar, otonom araçlar, dronelar, sürücüsüz forkliftler, robotlar, nesnelerin interneti ve yapay zekâ gibi akıllı lojistik teknolojileri hakkında geniş bir bilgiye sahip olduklarını belirtmişlerdir. Katılımcıların akıllı depo sistemlerine yönelik beklentileri, depolarda insan kaynaklı hataların azalması, iş kazalarının minimize edilmesi ve anlık aksiyon alabilme yeteneği gibi konular üzerine olmuştur. Bu teknolojilerin depolardaki insan kaynaklı hataları azaltma, iş kazalarını minimize etme, personel maliyetlerini düşürme ve operasyonlarda hızlı ve etkili müdahale imkânı sağlama potansiyellerine dair katılımcılar olumlu düşüncelere sahiptirler. Ayrıca yüksek başlangıç yatırım maliyetleri, bu teknolojiye entegrasyonun BT altyapısının yetersizliğiyle zorlaşabileceği endişesi ve sürekli teknoloji gelişimi nedeniyle artan maliyetler gibi zorluklar da katılımcıların dikkatini çekmektedir. Depolar, işletmelerin lojistik ve üretim faaliyetleri adına hayati önem taşımaktadır. Depolar, akıllı depo sistemleri kapsamında sunulan otomasyon sistemleri ile donatılarak işletmelerin performans ve verimliliği arttırılacaktır. Ayrıca işletmelerin rekabet avantajı sağlamalarında kilit rol oynayan maliyet unsurunun minimum seviyelere indirilmesi için depoların etkin yönetilmesi gerektiği unutulmamalı ve bu etkinliğin sağlanmasında depolarda akıllı depo sistemlerinin aktif olarak kullanılması önem arz etmektedir. Bu çalışma kapsamında; Lojistik 4.0 teknolojilerinin ve akıllı depo sistemlerinin tabana yayılması için akıllı depo sistemleri teknolojilerine geçiş yapan işletmelere devlet teşvikleri, hibe, destek paketleri verilmesi, teknoloji sağlayıcıları tarafından danışmanlık ve eğitim hizmeti verilmesi, işletmeler, teknoloji sağlayıcıları, eğitim kurumları ve devlet kurumları arasında iş birliği sağlanarak ortak çözümler geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Industry 4.0 is accepted as a revolution that has influenced every aspect of life. Industry 4.0 is actively used in many units of businesses such as management, production, purchasing, logistics and warehouse. In today's businesses, warehouses have become distribution centers that provide services in order to respond to customers' demands and requests more quickly, apart from the areas where raw materials, finished products and semi-finished products are kept. With Logistics 4.0, which has developed due to the Industry 4.0 revolution, retailers, an important branch of the supply chain, have begun to lose their importance. In future plans within the scope of Logistics 4.0, retailers are being replaced by warehouses that provide distribution services. It has become essential for businesses to use smart warehouse systems offered by Industry 4.0 technology in order to effectively manage their finished product, semi-finished product and raw material stocks, increase their production capacity, deliver their products to customers on time and ensure maximum efficiency. Effective management of warehouses plays a key role in helping businesses gain a competitive advantage. In the study, issues such as the historical development of the industry, how the Industry 4.0 revolution affects the logistics sector, the advantages and disadvantages of Industry 4.0 after the use of smart warehouse systems components depending on the development and change of the logistics sector are discussed. This study aims to reveal the perspectives of energy sector employees towards Logistics 4.0 and smart warehouse systems. In line with this scope, in the study, face-to-face interviews were conducted by the researcher, on a voluntary basis, with 22 warehouse employees of a company in the energy sector, in order to understand the employees' perspectives on Logistics 4.0 and smart warehouse systems. The results obtained from the interviews were subjected to descriptive analysis. As a result of the research, it was determined that the participants' general knowledge level about Industry 4.0, Logistics 4.0 technologies and smart warehouse systems was sufficient. In addition, valuable findings were obtained on the advantages and disadvantages that will arise when these technologies are used in businesses. Participants stated that they have extensive knowledge about smart logistics technologies such as autonomous vehicles, drones, driverless forklifts, robots, internet of things and artificial intelligence. Participants' expectations for smart warehouse systems were about reducing human errors in warehouses, minimizing work accidents and the ability to take instant action. Participants have positive thoughts about the potential of these technologies to reduce human errors in warehouses, minimize work accidents, reduce personnel costs and provide fast and effective intervention in operations. In addition, difficulties such as high initial investment costs, concerns that integration into this technology may become difficult due to the inadequacy of IT infrastructure, and increasing costs due to continuous technology development also attract the attention of the participants. Warehouses are vital for the logistics and production activities of businesses. Warehouses will be equipped with automation systems offered within the scope of smart warehouse systems, thus increasing the performance and efficiency of businesses. In addition, it should not be forgotten that warehouses must be managed effectively in order to minimize the cost element, which plays a key role in providing competitive advantage for businesses, and it is important to actively use smart warehouse systems in warehouses to ensure this efficiency. This scope of work; In order for logistics 4.0 technologies and smart warehouse systems to spread to the base, government incentives, grants, support packages are provided to businesses that switch to smart warehouse systems technologies, consultancy and training services are provided by technology providers, and cooperation is established between businesses, technology providers, educational institutions and government institutions. It is recommended to develop solutions.