Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin iletişim becerileri ile çatışma eylem stilleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi (Atatürk Üniversitesi örneği)
Investigation of the relationships between communication skills and conflict action styles of faculty of sports sciences students (Atatürk Üniversity example)
  1. Tez No: 877312
  2. Yazar: HAMZA ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS EMRE ÇİNGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Çatışma eylem stilleri, iletişim becerisi, spor bilimlerinde çatışma, spor bilimlerinde iletişim, Communication skills, conflict action styles, communication in sports sciences, conflict in sports sciences
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmanın amacı, spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin iletişim becerileri ile çatışma eylem stilleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu doğrultuda çalışmada ilk olarak iletişim kavramı ve çatışma kavramına yönelik teorik bir çerçeve oluşturulmuş ve ardından saha araştırması yapılmıştır. Araştırmada veriler,“Kişisel Bilgi Formu”,“İletişim Becerileri Ölçeği”ve“Çatışma Eylem Stilleri Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Çalışmanın örneklemini Atatürk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nde farklı bölümlerde öğrenim gören toplam 627 öğrenci oluşturmuştur; bunların 255'i kadın, 372'si erkektir. Öğrencilerden veriler, araştırmacı tarafından düzenlenen anket formu ile toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22 paket programında analiz edilmiştir. Bulgulara göre, kullanılan iki ölçek arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Çalışmada katılımcıların iletişim becerileri üzerinde sınıf düzeyi, aktif spor türü, anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi ve aile aylık geliri gibi faktörlerin anlamlı bir farklılık ve ilişki yarattığı belirlenmiştir. Ancak diğer demografik değişkenler için bu tür bir ilişki tespit edilememiştir. Çatışma eylem stilleri üzerinde ise sadece aktif spor yapma süresi ve baba eğitim düzeyinin anlamlı bir farklılık meydana getirdiği bulunmuştur. İletişim becerilerinin ise çatışma eylem stilleri üzerinde anlamlı pozitif bir etkisi olduğu ortaya konmuştur. Bu bağlamda, öğrencilerin iletişim becerilerinin arttıkça çatışma eylem stillerine verdikleri yanıtların da daha pozitif olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the relationship between communication skills and conflict action styles of sports sciences faculty students. In this direction, in the study, firstly, a theoretical framework was created for the concept of communication and conflict, and then a field research was conducted. In the research, data were collected using the“Personal Information Form”,“Communication Skills Scale”and“Conflict Action Styles Scale”. The sample of the study consisted of a total of 627 students studying in different departments at Atatürk University Faculty of Sports Sciences; 255 of them are women and 372 are men. Data from the students were collected with a survey form prepared by the researcher. The data obtained was analyzed in the SPSS 22 package program. According to the findings, a statistically significant and positive relationship was found between the two scales used. In the study, it was determined that factors such as class level, active sport type, mother's education level, father's education level and family monthly income created a significant difference and relationship on the communication skills of the participants. However, such a relationship could not be detected for other demographic variables. On conflict action styles, it was found that only the duration of active sports and the father's education level made a significant difference. It has been demonstrated that communication skills have a significant positive effect on conflict action styles. In this context, it was concluded that as students' communication skills increased, their responses to conflict action styles became more positive.