An ecological perspective towards translanguaging and teacher education in a preschool context
Okul öncesi eğitimde dil alaşımına ve öğretmen eğitimine ekolojik yaklaşım
- Tez No: 877311
- Danışmanlar: PROF. KENAN DİKİLİTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dil Alaşımı, Hizmetiçi Eğitim, Ekolojik Yaklaşım, Okul Öncesi Çift Dilde Eğitim, Translanguaging, In-service Teacher Training, Ecological Perspective, Preschool Bilingual Education
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Günümüzde çift dilli eğitim, hem çok dilli hem de tek dilli ortamlarda okul öncesi eğitimin yaygın bir unsuru haline gelmiştir. Bu bağlamda, geleneksel çift dilli eğitim modellerine alternatif olarak dil alaşımı modeli, öğrencilerin çok dillilik gelişimlerini desteklemesi yönünde dinamik bir strateji olarak öne çıkmaktadır. Ancak, özellikle okul öncesi çift dilli eğitimde bu modelin kullanılmasını hedefleyen ve etkinliğini ölçen hizmet içi eğitim çalışmaları hususunda literatürde önemli bir boşluk bulunmaktadır. Bu boşluğu doldurmak amacıyla, bu çalışmanın odak noktası; dil alaşımı modeliyle harmanlanmış bir hizmet içi öğretmen eğitiminin, çalışmanın yürütüldüğü okul ekolojisindeki mikro-, mezo- ve makro düzeyde dönüştürücü potansiyellerini araştırmaktır. Okula özel bir program hazırlamak için öncelikle öğretmenlerin okul öncesi eğitimde çift dillilik algıları ve ardından okulun mevcut çift dilli eğitim model incelenmiştir. Etnografik bir araştırma desenini takip eden bu çalışmada çeşitli veri toplama araçları kullanılmıştır. Nitel veri analizleri, öğretmenlerin hizmet içi eğitim öncesinde çift dilli eğitimi, İngilizce ve Türkçe' ye ayrılan süre ve içerik olarak ayrı tasarladıklarını göstermiştir. Ancak, öğretmenlerin, ortak tasarlanan ve yürütülen derslerdeki deneyimlerinin artması, bu modelin etkinliğine karşı olumlu bakış açısı geliştirdiğini ve de bu bakış açısıyla çift dilli eğitimde daha bütünsel bir modele geçiş yaptıklarını göstermiştir. Ayrıca uygulanan bu modelin, okul bütününde de disiplinler arası işbirliğini ve mesleki deneyim paylaşımını arttıran daha pozitif bir iklimi oluşturduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Bilingual education has become a prevalent aspect of early childhood education in most multilingual and monolingual settings. Within this context, translanguaging serves as a dynamic and alternative strategy to the conventional bilingual education models, suggesting flexibility and adaptability to support students' overall linguistic development across multiple languages. However, there remain a significant gap in the literature concerning the design, implementation, and effectiveness of professional development programs, particularly within early childhood education settings. To address this gap, the primary purpose of this study is to explore the transformative potentials of a translanguaging-driven INSET program on the preschool ecology at three levels: micro-, meso-, and macro- levels. In order to prepare a tailored program, first, the teachers' conceptualizations of the early bilingual education and then the existing bilingual model of the school were investigated. The study followed an ethnographic research design, and the data was collected through multiple research tools. Qualitative data analysis revealed that teachers were holding a separate model of bilingualism and bilingual education in terms of time allocation, content delivery, and instruction before the teacher training. However, as engaged to the activities and lessons designed in accordance with the pedagogical translanguaging pedagogies holistically and jointly, they started to go through a transformation in their perceptions, pedagogical practices, interpersonal interactions, bilingual education program, and the organizational structures. The data further revealed that INSET program facilitated a more positive ecology where the interactions among the teachers were strengthened.