Şehirlerde yeşil alanların sürdürülebilirliğinin nesnelerin interneti ile yapılması ve bir yapı önerisi
Application of the sustainability of green areas in cities with the internet of things and a structural proposal
  1. Tez No: 877380
  2. Yazar: MEHMET ZEKİ HEDEKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALAATTİN PARLAKKILIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Yeşil Alanlar, Nesnelerin İnterneti, şehir, park, maliyet, Sustainability, Green Areas, Internet of Things, city, park, cost
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Şehirlerde yeşil alanların sürdürülebilirliği için, çoğunlukla manuel olan mevcut çalışma modellerine alternatif olarak yeşil alanların sürdürülebilirliğinin sağlanması için nesnelerin internetinin kullanılması, sistemin kurulması, işletilmesi ve bir yapı önerisi oluşturulması için çalışmalar yürütülmüştür. Bu çalışmalar kamera sistemleri, güneş enerjisi ile çalışan aydınlatma sistemleri, otomasyon ile çalışan sulama sistemleri nesnelerin interneti teknolojileriyle desteklenmiştir. Bu kapsamda oluşturulan bu yapı çerçevesinin çalışılabilirliğinin ve verimliliğinin ölçülmesi için yeni yapılan bir park üzerinden örnek bir çalışma yürütülmüş ve bu yapı modelinin çalışabilirliği bu örnek özerinden test edilmiştir. Bu yapının temeli park kontrol merkezi ve park kontrol merkezi yazılımıdır. Bu yazılıma otomatik sulama sistemi, kamera sistemi, aydınlatma sistemi, havuzlar, su kuyuları, su depoları vb. sistemler entegre edilecektir. Her parkta nesnelerin interneti uygulamalarını destekleyen ve içinde mikroişlemciler bulunan bir otomasyon panosu oluşturulacak ve toprak nem sensörü, sıcaklık sensörü ve hava nem sensörü vb. tüm sensörler bu panoya bağlanacaktır. Bu panoların internet erişimi sağlanacaktır. Bu panolara kablosuz haberleşme sistemli ile merkezi yazılım bağlantısı sağlanacak ve sistem park kontrol merkezinden yönetilecektir. Bu örnek çalışma çerçevesinde de tüm sistemin maliyet ve verimlilik analizleri yapılmıştır. Bu yeni çalışma modelinin mevcut klasik çalışma modeline göre güvenlik, maliyet ve sürdürülebilirlik açısından avantajları tartışılmıştır. Mevcut klasik çalışma sisteminin personel giderleri bu çalışma kapsamında önerilen yapı modeline göre aylık %66,67 daha fazla olmaktadır. Bu fazla maliyetin yeni sistemin kurulumu için harcanması durumunda nesnelerin interneti kullanılarak sürdürülebilir yeşil alanlar için önerilen yapının 1,386 yıl gibi çok kısa sürede kendini amorti edebileceği örnek çalışma yürütülerek görülmüştür. Çalışmanın sonucunda şehirlerde yeşil alanların daha etkin ve güvenli kullanılmasının sağlanması, daha etkili bir şekilde korunması ve daha sürdürülebilir yeşil alanların elde edilmesi için nesnelerin interneti ve bağlı uygulama ve teknolojilerin kullanılmasının bakım maliyetlerini azalttığı, enerjiden ve sudan tasarruf sağladığı, daha az insan gücü ile daha verimli işlemlerin yürütülebildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
These studies have been carried out to use the internet of things, establish and operate the system and create a structure proposal to ensure the sustainability of green areas as an alternative to the existing working models, which are mostly manual, for the sustainability of green areas in cities. These studies are supported by camera systems, solar energy-powered lighting systems, automation-powered irrigation systems and internet of things technologies. In order to measure the workability and efficiency of this building framework created in this context, a sample study was conducted on a newly built park and the workability of this building model was tested on this sample. It is the basic parking control center and parking control center software of this structure. This software includes automatic irrigation system, camera system, lighting system, pools, water wells, water tanks, etc. systems will be integrated. An automation panel that supports internet of things applications and contains microprocessors will be created in each park and will be equipped with soil moisture sensor, temperature sensor and air humidity sensor, etc. All sensors will be connected to this board. Internet access will be provided to these boards. Central software connection will be provided to these panels via wireless communication system and the system will be managed from the parking control center. Within the framework of this case study, cost and efficiency analyzes of the entire system were made. The advantages of this new working model in terms of safety, cost and sustainability compared to the existing classical working model are discussed. Personnel expenses of the current classical working system are 66.67% higher per month than the structure model proposed in this study. If this excess cost is spent on the installation of the new system, it has been shown by conducting a case study that the structure proposed for sustainable green areas using the Internet of Things can amortize itself in a very short time, such as 1,386 years. As a result of the study, the use of the internet of things and connected applications and technologies in order to ensure more effective and safe use of green areas in cities, to protect them more effectively and to obtain more sustainable green areas, reduces maintenance costs, saves energy and water, and is more efficient with less manpower. It has been observed that the transactions can be carried out.