Türkçe Dîvân'nından hareketle Nef'î'nin psikoportresine dair izlenimler
Impressions of Nef'î's psychoportrait based on his Turkish Divan
  1. Tez No: 877681
  2. Yazar: ERDAL ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GENCAY ZAVOTÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şiir, divan şiiri, dil, sanat, sanatçı, eser, Osmanlı tarihi, Nef'î, hiciv, psikoloji, psikiyatri, psikanaliz, sosyoloji, psikobiyografi, psikopotrre, Poetry, divan poetry, language, art, artist, work, Ottoman history, Nef'î, satire, psychology, psychiatry, psychoanalysis, sociology, psychobiography, psychopotre
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Psikoportre kişilerin nasıl bir karaktere, psikolojiye sahip olduklarını en belirgin özellikleriyle anlatan bir çalışma alanıdır. Böyle bir çalışma için divan edebiyatının tanınmış şairlerinden biri olan Nef'î'yi seçtik.“Türkçe Dîvân'ından Hareketle Nef'î'nin Psikoportresine Dair İzlenimler”adlı tezimizde şairi inceledik. Bunu yaparken girişte önce tezimizin yöntemi olan psikobiyografi ve psikoportre üzerinde durarak daha sonra da bir şairi ele almamız nedeniyle şairlerin nasıl bir psikolojiye sahip olduğunu açıklamak için sanat, eser ve sanatçı üzerine psikolojik çözümlemelerde bulunduk. Nef'î'nin narsist kişiliğinin nasıl oluştuğunu, bunun diğer davranışlarına yansımalarını, övgüde ve sövgüde ne şekilde ortaya çıktığını aradık. Yaşadığı yerden nasıl etkilendiğini, kültürel dokusunu, değişik tavırlarını, siyasal, dinî ve mezhebî tutumlarını, günlük yaşantısını, aşk ve eğlence anlayışını, saldırganlıklarını ve diğer özelliklerini mercek altına alarak nasıl bir psikolojiye sahip olduğunu anlatmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Psychoportrait is a field of study that describes the character and psychology of people with their most distinctive features. For such a study, we chose Nef'î, one of the most well-known poets of divan literature. We examined the poet in our thesis titled“Impressions of Nef'î's Psychoportrait Based on his Turkish Dîvân”. While doing this, we first focused on psychobiography and psychoportrait, which are the methods of our thesis, and then, since we were dealing with a poet, we made psychological analyzes on art, works and artists in order to explain what kind of psychology poets have. In the first chapter, we briefly outlined the political, social, cultural and economic situation of the century in which Nef'î lived and briefly gave his life story under headings. In the second chapter, we evaluated Nef'î's psychoportrait, which constitutes the main body of our thesis, by examining it under 24 headings. We looked for how Nef'î's narcissistic personality was formed, how it was reflected in his other behaviors, and how it manifested itself in praise and curses. We explained what kind of psychology he has by examining how he is affected by the place he lives in, his cultural texture, his different attitudes, his political, religious and sectarian attitudes, his daily life, his understanding of love and entertainment, his aggressions and other characteristics.