Gümüşhane ili Torul ilçesi Altınpınar Gölü'nün ekoturizm potansiyelinin SWOT analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the ecotourism potential of Gümuşhane province Torul district Altınpınar Lake with SWOT analysis
  1. Tez No: 877734
  2. Yazar: İRFAN FARUK ÖZTEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURAY KAHYAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ekoturizm, Gümüşhane, Altınpınar Gölü, SWOT analizi, Ecotourism, Gümüşhane, Altınpınar Lake, SWOT analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ormancılık ve Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Ekoturizm, yerel halkın refanının sürekliliğini sağlama ve çevre koruma amacıyla doğal alanlara yapılan sürdürürlebilir bir turizm çeşididir. Bu kapsamda; Gümüşhane, Türkiye'nin kalkınma alanında öncelikli şehirleri arasında bulunmaktadır. Kalkınması konusunda özellikle turizm, tarım ve madencilik sektörlerinin öne çıktığı görülmektedir. Gümüşhane'nin turizm çeşitliliği açısından oldukça zengin olduğunu söylemek mümkündür. Bu turizm türlerinden bazılarının daha fazla öne çıktığı görülmektedir. Yayla turizmi, ekoturizm ve kış turizmi Gümüşhane'de öne çıkan turizm çeşitleridir. Kentin sahip olduğu doğal zenginliklerin turizme önemli katkıları vardır. Dipsiz, Aygır ve Zigana Limni Gölü ile beraber Altınpınar Gölü'nün oluşumunda yöredeki iklim koşullarına göre, arazinin eğim şartının da katkısıyla gün yüzüne çıktığı görülmektedir. Dolayısıyla bu çalışmada, Gümüşhane ili Torul ilçesi Altınpınar Gölü'nün doğal ortam özellikleri, ekoturizm kapasitesini araştırarak mevcut durumun değerlendirilmesi ve bu değerlendirmenin SWOT analizi ile desteklenerek incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çerçevede güçlü ve zayıf yönleri ile fırsatları ve tehditleri belirlenmiştir. Altınpınar Gölü ekoturizme yönelik büyük bir potansiyele sahiptir. Olumlu özelliklere sahip doğa olaylarının yaşandığı Altınpınar Gölü ve çevresinin önemli bir turizm destinasyonu haline gelmesi için trafik, eğlence tesisleri gibi insan eliyle iyileştirilebilecek konuların planlanması ve uygulanması gerekmektedir. Altınpınar Gölü ve çevresinde rekreasyonel faaliyetlerin daha iyi yürütülebilmesi ve bu alanın turizme kazandırılabilmesi için koruma ve kullanma dengesinin gözetilerek bazı düzenlemelerin yapılması oldukça önemlidir. Dolayısyla söz konusu amaç için, günümüzde orman parkı konumunda olan Altınpınar Gölü'nün beşeri ve doğal kaynaklarının dikkate alınarak, geleceğin tabiat parkı ilan edilmesine aday söz konusu alanın potansiyelinin değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Ecotourism aims to minimize the negative impact of tourism on the natural and cultural environment, to raise environmental and cultural awareness in people, and to provide economic benefits to the local people while protecting nature. In this context; Gümüşhane is among Turkey's priority cities in the field of development. It is seen that tourism, agriculture and mining sectors are particularly prominent in terms of development. It is possible to say that Gümüşhane is very rich in terms of tourism diversity. It seems that some of these tourism types are more prominent. Plateau tourism, ecotourism and winter tourism are the prominent tourism types in Gümüşhane. The natural riches of the city make significant contributions to tourism. It is seen that the formation of Altınpınar Lake, along with Dipsiz, Aygır and Zigana Limni Lakes, came to light with the contribution of the slope of the land, according to the climatic conditions in the region. Therefore, in this study, it is aimed to examine the natural environment characteristics of Altınpınar Lake in Torul district of Gümüşhane province, the ecotourism potential of the basin, their evaluation and this evaluation supported by SWOT analysis. In this framework, its strengths, weaknesses, opportunities and threats were determined. Altınpınar Lake has a great potential for ecotourism. In order for Altınpınar Lake and its surroundings, where positive natural events occur, to become an important tourism destination, issues that can be improved by human hands, such as traffic and entertainment facilities, need to be planned and implemented. It is very important to make some arrangements by observing the balance of protection and use in order to carry out better recreational activities in Altınpınar Lake and its surroundings and to bring this area into tourism. Therefore, for this purpose, it is necessary to evaluate the potential of the area in question, which is a candidate to be declared a nature park of the future, by taking into account the human and natural resources of Altınpınar Lake, which is currently a forest park.