Dağlık Kilikya Bölgesi'nde arkeoturizm
Archaeotourism in the Rough Cilicia
- Tez No: 877742
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇALIK ROSS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Turizm, Archeology, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Turizm, insanların farklı yerlere seyahat etmesi ve bu yerlerdeki kültürel, tarihi veya doğal özellikleri keşfetmesini içeren bir faaliyettir. Kültür turizmi; seyahat edilen yerlerdeki kültürel miras, sanat eserleri, müzeler, festivaller ve diğer kültürel etkinliklerin turistler tarafından keşfedilmesini kapsar. Bu tür turizm, insanların farklı kültürleri ve tarihi mirası deneyimlemelerine olanak sağlar. Arkeoturizm ise arkeolojik alanları, kazıları ve ören yerlerini ziyaret etmeyi içerir. Arkeoturizm, antik medeniyetlerin kalıntılarını incelemek ve geçmiş uygarlıkların izlerini sürmek isteyenler için idealdir. Bu turizm türüne katılan turistler, tarihi yapıları ve eserleri ziyaret ederek geçmişe dair önemli bilgiler edinirler ve bu sayede tarihi ve kültürel bağlamda zengin bir deneyim yaşarlar. Bunun dışında arkeolojik kalıntıların korunması ve muhafaza edilmesi gibi konularda bilinç düzeylerini attırırlar. Dağlık Kilikya Bölgesi, birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Günümüzde bu medeniyetlere ait bilgilere bölgede bulunan antik kentler/yerleşimler sayesinde ulaşabilmekteyiz. Bu kentlerin bazıları, bölgenin her dönem yerleşim görmesine olanak sağlamış ve sağlamaya da devam etmektedir. Bölgenin coğrafi yapısı, farklı kent yerleşimlerine ve bu kentlerin gelişimlerine etki etmiştir. Bölgede bulunan bazı kentlerde, gerçekleştirilen arkeolojik kazı çalışmaları sayesinde bilgi edinilmektedir. Bu kentlerin turizm açısından da değerlendirilmesi, insanların bölgedeki geçmiş yaşamlar hakkında fikir edinmesini sağlar. Bu çalışmada Dağlık Kilikya Bölgesi'nde bulunan otuz yedi antik kent, arkeoturizm bağlamında değerlendirilmiştir. Bölgede arkeoturizme yönelik öneriler verilmiş ve genel bir değerlendirilme yapılmıştır. Önerilen arkeoturizm kapsamındaki yürüyüş ve tur rotalarının yanı sıra, yörenin yerel halkının arkeoturizm kapsamında bilinçlendirilmesi, turizmde istihdam edilmesi ve ekonomik bir getiri sağlayabileceğine değinilmiştir. Sonuç olarak bölgenin arkeoturizm için önemli potansiyeli bulunmakta, ancak bu potansiyelin kullanılabilmesi için bölgedeki kentlerde arkeoturizme yönelik düzenlemeler ve geliştirmeler yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Tourism is an activity through which people discover cultural, historical or natural features while travelling to different places. Cultural tourism enables the discovery of cultural heritage, works of art, museums, festivals and other cultural events in the places to which tourists travel. This type of tourism allows people to experience different cultures and historical heritage. On the other hand, archaeotourism involves visits to archaeological sites, excavations, museums and ruins. Archaeotourism is ideal for those who want to examine the remains of ancient civilisations and traces of ancient cultures. Tourists participating in this type of tourism gain important information about the past by visiting historical buildings and learning about archaeological artefacts, thereby enjoying a rich and comprehensive historical and cultural experience. In addition, their level of awareness regarding issues such as the protection and preservation of archaeological remains increases. The region of Rough Cilicia has been home to many different civilisations. Nowadays, we can access information about these civilisations thanks to the remains of ancient cities/settlements in the region. Some of these cities have provided habitation to people in every period, and they continue to do so. Throughout history, the geography of the region has affected settlements and the development of these cities. Valuable information can be obtained through archaeological excavations carried out in some of them. Recognizing the potential that these cities have in terms of tourism will ensure that more people gain an understanding of ancient life in the region. In this study, thirty-seven cities in the Rough Cilicia Region have been evaluated in the context of archaeotourism. Suggestions have been made for improving archaeotourism in the region, and a general evaluation of Rough Cicilia has been made in terms of archaeotourism. In addition to proposing hiking and tour routes, the thesis makes suggestions for raising the awareness of the region's inhabitants, boosting employment opportunities and increasing the region's economic outcomes. In conclusion, the region has significant potential for archaeotourism, but in order to utilise this potential, it is vital to take bold initiatives and foster improvements in both the ancient and modern cities of the region.
Benzer Tezler
- Dağlık Kilikya'da Korykos antik kenti ve limanı
Başlık çevirisi yok
FERİHA BAŞ
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
ArkeolojiAkdeniz ÜniversitesiAkdeniz Sualtı Kültür Mirası Araştırmaları Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. HAKAN ÖNİZ
- Kilikya Bölgesi'nde tapınaklar (Tykhe) ve küçük buluntular ışığında inanç
Faith in the light of the temples (Tykhe) and small finds in the Cilicia Region
HACER DEĞİRMENCİ
- Batı Dağlık Kilikya bölgesi Kaya mezarları
The Rock-Cut tombs of Westrn Rough Cilicia
AHMET ÖZTÜRK
Yüksek Lisans
Türkçe
2003
ArkeolojiPamukkale ÜniversitesiArkeoloji Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. BİLAL SÖĞÜT
- Kilikya bölgesinde sualtı kültür mirasının korunması perspektifinde üç boyutlu grafik modelleme
Three dimension modelling in the perpective of the protection of underwater cultural heritage in Cilicia region
ÇETİN ACAR
- Roma Dönemi'nde Kilikya kentlerinin çevresel faktörler açısından coğrafi bilgi sistemi (CBS) destekli analizi
Analysis using geographic information system (GIS) of Cilicia settlement in terms of environmental factors in Roman Period
İLKER KAYA
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
ArkeometriBitlis Eren ÜniversitesiArkeometri Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL DEMİR YETİŞ