GIF'in temel tasarım dersi eğitim malzemesi olarak kullanımı üzerine bir proje önerisi
A project proposal on the use of GIFs as educational material in basic design education
  1. Tez No: 877936
  2. Yazar: TALİP ÖZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAŞAK ÜRKMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: GIF, Grafik Değişim Biçimi, GIF Tasarımı, Eğitici GIF, Grafik Tasarım, Temel Tasarım Eğitimi, Eğitim Seti Tasarımı, Animasyon, Hareketli Görüntü, GIF, Graphic Interchange Format, GIF Design, Educational GIF, Graphic Design, Basic Design Education, Educational Set Design, Animation, Motion Picture
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu tez çalışmasında, 1987 yılında yayınlanmış, renkli grafik görüntülerin dosya kaybı yaşanmadan o dönemin yazılımlarına uygun şekilde sıkıştırılıp dijital ağlar üzerinden aktarımını sağlamak amacıyla ortaya çıkmış ancak zaman içinde bir iletişim ve ifade aracına dönüşmüş dosya formatı olan GIF'in gelişimi araştırılmıştır. Bu formatın grafik tasarım alanında araç olarak kullanımının incelenmesi; bir sistem temelinde oluşturulmuş, kullanıcılara farklı form seçenekleri sunabilen ve aynı zamanda temel tasarım prensiplerinin eğitici bir şekilde anlatılmasında araç olarak kullanılan GIF'lerden oluşan bir internet sitesinin gereklilikleri ve faydaları ele alınmıştır. Çalışma kapsamında,“Grafik tasarım alanında GIF formatının geçmişten bugüne etkileri ne olmuştur? Üretilen GIF'lerle oluşturulan tasarımlar, tasarımcının kararlarını ve tasarımların biçimini nasıl etkiler? GIF, eğitici içerikler üretmede ve günümüz grafik tasarım problemlerini çözmede etkili bir araç olarak kullanılabilir mi?”sorularına cevaplar aranmıştır. Çalışmanın sonucunda, temel tasarım eğitimi dersi işleyişine yönelik yeni bir önerinin yer aldığı, temel tasarım prensiplerinin grafik biçimlerle anlatıldığı eğitici bir GIF seti oluşturulmuş; eğitici içeriğin yer aldığı“Grajif24a”isimli bir web sitesi tasarlanmış ve bu eserin temel tasarım eğitiminde malzeme olarak kullanımının faydaları araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the development of the GIF file format, which was introduced in 1987 to enable and accelerate the transfer of coloured graphic images over digital networks by compressing them in accordance with the software of that period without file loss, but has become a means of communication and expression over time. The study examines the use of this format as a tool in the field of graphic design. Additionally, the requirements and benefits of a website consisting of GIFs, which can offer users various form oriented possibilities and serve as an educational tool that conveys fundamental design principles, are discussed. Within the scope of this study, the following research questions were addressed:“What has been the impact of the GIF format in the field of graphic design from past to present? How do designs created with GIFs influence the form and designer's decisions? Can GIFs effectively be used as a tool to produce educational content and solve contemporary graphic design problems?”As a result of the study, a new curriculum of basic design education along with an educational set of GIFs illustrating elementary design principles through graphic forms has been proposed. Additionally, a website named“Grajif24a”containing this educational content was created and the benefits of using this work as a tool in basic design education were investigated.