Yabani memeliler (Mammalia) üzerinden toplanan kenelerde (Acari: Ixodıdae) Rickettsia ve Borrelia varlığının araştırılması
Investigation of the presence of Rickettsia and Borrelia in ticks (Acari: Ixodidae) collected from wild mammals (Mammalia)
  1. Tez No: 877947
  2. Yazar: AYŞE SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Parazitoloji, Biology, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Yabani memeliler, Kene, Acari, Ixodidae, Parazit, Wild mammals, Ticks, Acari, Ixodidae, Parasite
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Keneler çok sayıda hastalık etkenini taşıyan ve bu hastalık etkenlerinin insan ve hayvanlara nakledilmesinden sorumlu vektör parazitlerdir. Bu çalışma Türkiye'nin farklı bölgelerinden yabani memeliler üzerinden toplanan kenelerde Rickettsia varlığı sitrat sentaz (gltA) geninin yaklaşık 750 bç bir bölgesini, Borrelia varlığı flagellin B (flaB) geninin 658 bç bir bölgesini hedeflenerek Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR) yöntemiyle araştırılmıştır. PZR ürünleri %1'lik agaroz jel elektroforezinde koşturularak ilgili patojenler açısından pozitif olan örnekler belirlenmiştir. Pozitif PZR ürünlerinin çift yönlü olarak DNA dizileme işlemleri yapılarak elde edilen diziler NCBI Genbankası verileri ile karşılaştırılmış ve karşılaştırma sonucunda; Apodemus flavicollis üzerinden toplanılan Ixodes redikorzevi türü kenede Borrelia afzelii, Rickettsia vini; Ixodes ricinus türü kenede Rickettsia monacensis; Crocidura gueldenstaedtii üzerinden toplanan Ixodes redikorzevi türü kenede Borrelia afzelii, Rickettsia vini; Ixodes ricinus türü kenede Rickettsia helvetica; Nannospalax xanthodon üzerinden toplanılan Haemaphysalis parva türü kenede Rickettsia hoogstraalii; Erinaceus concolor üzerinden toplanılan Hyolamma aegyptium türü kenede Rickettsia aeschlimannii ve Borrelia turcica; Apodemus sp. üzerinden toplanılan Ixodes trianguliceps türü kenede Rickettsia helvetica, Apodemus witherbyi üzerinden toplanılan Ixodes ricinus türü kenede Rickettsia monacensis, Hyalomma marginatum grup türü kenede Rickettsia conorii subsp. raoultii; Sorex volnuchini üzerinden toplanılan Ixodes trianguliceps türü kenede 'Candidatus Rickettsia uralica'; Clethrionomys glareolus üzerinden toplanılan Ixodes ricinus türü kenede Rickettsia monacensis varlıkları tespit edilmiştir. Bu çalışma ile ülkemiz kenelerinde 'Candidatus Rickettsia uralica' varlığı ilk kez tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ticks are vector parasites that carry many disease agents and are responsible for transmitting these disease agents to humans and animals. In this study, the presence of Rickettsia and Borrelia bacteria in ticks collected from wild mammals from different regions of Turkey was investigated by the Polymerase Chain Reaction (PCR) method, targeting approximately a 750 bp region of the citrate synthase (gltA) gene for Rickettsia, and 658 bp region of the flagellin B (flaB) gene for Borrelia bacteria. PCR products were run on a 1% agarose gel electrophoresis, and positive samples were identified. The positive PCR products were sequenced and compared with NCBI GenBank data. Results of present study were shown that Ixodes redikorzevi ticks collected from Apodemus flavicollis were infected with Borrelia afzelii and Rickettsia vini, Ixodes ricinus tick collected from Apodemus flavicollis was infected with Rickettsia monacensis; Ixodes redikorzevi ticks collected from Crocidura gueldenstaedtii were infected with Borrelia afzelii and Rickettsia vini, Ixodes ricinus tick collected from Crocidura gueldenstaedtii was infected with Rickettsia helvetica; Haemaphysalis parva tick collected from Nannospalax xanthodon was infected with Rickettsia hoogstraalii; Hyalomma aegyptium ticks collected from Erinaceus concolor were infected with Rickettsia aeschlimannii and Borrelia turcica; Ixodes trianguliceps tick collected from Apodemus sp. was infected with Rickettsia helvetica; Ixodes ricinus tick collected from Apodemus witherbyi was infected with Rickettsia monacensis, Hyalomma marginatum grup tick collected from Apodemus witherbyi was infected with Rickettsia conorii subsp. raoultii; Ixodes trianguliceps tick collected from Sorex volnuchini was infected with 'Candidatus Rickettsia uralica'; Ixodes ricinus tick collected from Clethrionomys glareolus was infected with Rickettsia monacensis. With this study, the presence of 'Candidatus Rickettsia uralica' in ticks of Türkiye of our country was detected for the first time.