Ekonomik büyüme ve işsizlik arasındaki ilişki: Türkiye örneği (2000-2021)
The relationship between economic growth and unemployment in Turkey (2000-2021)
  1. Tez No: 878056
  2. Yazar: DOĞANCAN SEVİNİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE ARZU İMREN KARAOSMANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, İşsizlik, Ekonomik Büyüme, Birim Kök Testi, Sınır Testi, ARDL Modeli, Nedensellik Analizi, Turkey, Unemployment, Economic Growth, Unit root tests, Boundary tests, ARDL models, Causality analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Türkiye'de işsizlik, ekonomik istikrarsızlığın ve sosyal zorlukların bir göstergesi olarak, ülkenin ekonomik büyüme potansiyelini etkileyen ciddi bir sorundur. İşsizlik oranının artması, sadece bireylerin yaşam standartlarını düşürmekle kalmaz, aynı zamanda ekonomik büyümeyi ve gelişmeyi de yavaşlatır. Bu çalışma, 2000-2021 yılları arasında Türkiye'de işsizlik oranlarının ekonomik büyüme üzerindeki etkilerini incelemektedir. Bu dönem, Türkiye ekonomisinin önemli dönüşümler geçirdiği ve birçok ekonomik krizle karşılaştığı bir zaman dilimini kapsamaktadır. Bu bağlamda, analiz edilen dönemdeki işsizlik oranları ve bunların ekonomik büyüme üzerindeki etkileri, Türkiye'nin uzun vadeli ekonomik istikrarını ve büyümesini sağlayacak politikaların oluşturulması açısından büyük önem teşkil etmektedir. Bu çalışmanın amacı, 2000-2021 yılları arasında Türkiye'de işsizlik oranlarının ekonomik büyüme üzerindeki etkilerini incelemek ve işsizlik sorunun ekonomik büyümeyi olumlu yönde etkileyecek şekilde çözümüne yönelik stratejik politika önerileri geliştirmektir. Çalışmada, işsizlik ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır. İşsizliğin tanımı, ölçülmesi, nedenleri ve çeşitleri detaylı bir şekilde incelenmiş; açık işsizlikten gizli işsizliğe, arızi işsizlikten yapısal işsizliğe kadar farklı işsizlik türleri tartışılmıştır. Ayrıca, işsizliğin maliyeti ve iktisat okullarının işsizlik kavramına yaklaşımları değerlendirilmiştir. Ekonomik büyüme kavramı, ölçülmesi, kaynakları ve geleneksel ile modern büyüme modelleri üzerinden analiz edilmiş; Keynesyen, Marksist ve Schumpeter büyüme modelleri gibi çeşitli teorik çerçeveler sunulmuştur. Son olarak, işsizlik ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki ve Okun Yasası üzerinde durulmuştur. Özellikle Okun Yasası, işsizlik ve ekonomik büyüme arasındaki karmaşık dinamikleri anlamak için sağlam bir temel oluşturmakta ve çalışmadaki sonraki analizler için teorik bir çerçeve sunmaktadır. 2000-2021 yılları arasında Türkiye'de işsizlik ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi analitik olarak ele alınmıştır. Türkiye'deki işsizlik durumu, farklı boyutlarla incelenmiş; işsizliğin demografik dağılımı ve işgücü piyasasındaki dinamikler ortaya konmuştur. İstihdamın yapısı analiz edilerek, işsizlik oranları üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Ekonomik büyüme özelinde, Türkiye'nin makroekonomik göstergeleri, büyüme oranları ve bu oranların işsizlikle olan ilişkisi irdelenmiştir. Türkiye'de işsizliğin ve ekonomik büyümenin mevcut durumu ve bu iki önemli ekonomik faktör arasındaki etkileşim kapsamlı bir şekilde sunulmuştur. Türkiye'nin işsizlik sorunu, sanayileşme seviyesinin yetersizliği, tarım toplumunun devam etmesi ve genç nüfusun artışı gibi faktörlerle bağlantılıdır. Bu faktörlerin işsizlik üzerindeki etkilerini anlamak, etkili politikaların oluşturulmasında kritik öneme sahiptir. İşsizlik ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin ampirik olarak incelenmesi, gelecekteki politika kararlarına ışık tutacak değerli veriler sunmaktadır. İşsizliğin ekonomik büyüme üzerindeki etkisinin ampirik olarak incelemesi, veri seti ve metodoloji açıklamalarıyla başlayarak, nicel olarak değerlendirilmiştir. Birim kök testleri, sınır testi ve gecikmesi dağıtılmış otoregresif model gibi istatistiksel yöntemlerle verilerin durağanlığı test edilmiştir. Toda-Yamamoto nedensellik analizi ile değişkenler arasındaki nedensel ilişkiler incelenmiştir. Bulgularda, Türkiye'deki işsizlik ile ekonomik büyüme arasında bir eşbütünleşme bağının varlığı saptanmıştır. ARDL analizlerine dayanarak, uzun vadede işsizlik ile ekonomik büyüme arasında bir bağlantı gözlemlenmemiş olsa da, kısa vadede işsizliğin ekonomik büyümeye olumsuz etkilerde bulunduğu belirlenmiştir. Nedensellik testleri, işsizlik ve ekonomik büyüme arasında karşılıklı etkileşimi gösteren sonuçlar ortaya çıkarmış, işsizlik oranları ile ekonomik büyüme arasında çift yönlü ters bir ilişki olduğunu göstermiştir. Bulguların detaylı bir şekilde tartışılması, işsizlik sorunun ekonomik büyümeyi olumlu yönde etkileyecek şekilde çözümüne yönelik politika önerileri geliştirilmesine önemli katkılar sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
In Turkey, unemployment serves as an indicator of economic instability and social challenges, posing a serious issue that affects the country's potential for economic growth. An increase in the unemployment rate not only lowers individuals' living standards but also slows down economic growth and development. This study examines the effects of unemployment rates on economic growth in Turkey between the years 2000-2021. This period encompasses significant transformations in the Turkish economy and encounters with numerous economic crises. In this context, the unemployment rates during the analyzed period and their effects on economic growth are of great importance for the formulation of policies that will ensure Turkey's longterm economic stability and growth. The aim of this study is to investigate the effects of unemployment rates on economic growth in Turkey from 2000 to 2021 and to develop strategic policy recommendations for solving the unemployment issue in a way that positively influences economic growth. The study comprehensively addresses the relationship between unemployment and economic growth. The definition, measurement, causes, and types of unemployment have been examined in detail including various forms of unemployment. Additionally, the cost of unemployment and the approaches of different economic schools of thought to the concept of unemployment have been evaluated. The concept of economic growth has been analyzed through its measurement, sources, and both traditional and modern growth models; various theoretical frameworks such as Keynesian, Marxist, and Schumpeterian growth models have been presented. Lastly, the relationship between unemployment and economic growth, particularly Okun's Law, has been focused on. Okun's Law, in particular, provides a solid foundation for understanding the complex dynamics between unemployment and economic growth and offers a theoretical framework for subsequent analyses in the study. Between 2000-2021, the relationship between unemployment and economic growth in Turkey has been analytically examined in detail. The unemployment in Turkey has been explored in various dimensions including demographic distribution of unemployment and the dynamics within the labor market. The structure of employment has been analyzed to assess its impact on unemployment rates. Turkey's macroeconomic indicators and growth rates have been scrutinized for their relationship with unemployment. Turkey's unemployment issue is linked to factors such as insufficient industrialization levels and the increase in the young population. Understanding the impact of these factors on unemployment is critical in forming effective policies. The empirical examination of the relationship between unemployment and economic growth provides valuable data that will help future policy decisions. The empirical study of the impact of unemployment on economic growth begins with explanations of the data set and methodology, followed by a quantitative evaluation. Statistical methods such as unit root tests, boundary tests, and autoregressive distributed lag models have been used to test the stationarity of the data. TodaYamamoto causality analysis has been used to examine the causal relationships between variables. The findings determined there is a cointegration relationship between unemployment and economic growth in Turkey. Based on ARDL analyses, while no significant relationship has been observed in the long term, contradictorily in the short term, unemployment has significant and negative effects on economic growth. Causality tests showing a bidirectional inverse relationship between unemployment rates and economic growth. A discussion of the findings has made significant contributions to the development of policy recommendations aimed at solving the unemployment problem in a way that positively affects economic growth.