Sıçanda tendon onarım sağlamlığının doksisiklin ile artırılması
Increasing the durability of tendon repair in rats with doxycline
  1. Tez No: 878281
  2. Yazar: KÜBRA AFŞAROĞLU ZÖHRA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL BENLİER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Tendon Rüptürü, Doksisiklin, Matriks Metalloproteinaz, Tendon Rupture, Doxycycline, Matrix Metalloproteinase
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı'nda gerçekleştirdiğimiz çalışmamızda; kliniğimizin sık karşılaşılan problemleri arasında yer alan tendon yaralanmalarının tedavisinde doksisiklin kullanımına bağlı matriks metalloproteinaz inhibisyonu yolu ile tendon onarım sağlamlığının histopatolojik, biyomekaniksel ve moleküler düzeydeki değişimlerini incelemeyi amaçladık. Çalışmamızda rat aşil tendonu kullanıldı. Gruplar; hiçbir işlemin yapılmadığı bazal, sadece aşil tendon rüptürü oluşturularak onarım yapılan kontrol ve tendon rüptürü oluşturulup onarım yapılan ve gavaj ile 30 mg/kg/gün doksisiklin verilen tedavi grubu olacak şekilde oluşturuldu. Kontrol ve tedavi gruplarıda doku ile kan örneği alınan ve total aşil tendonu alınanlar olarak iki alt gruba ayrıldı. Çalışmanın ilk günü bazal gruptan kan ve doku örneği alınarak matriks metalloproteinaz ve matriks metalloproteinaz doku inhibitörü bazal düzeyleri ölçümünde kullanıldı. 21. Gün tedavi ve kontrol grubunda doku ve kan örnekleri alındı. Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı'nda alınan doku ve kan örneklerinden matriks metalloproteinaz 1, -2, -3, -6, -8, -9, -12, -13 ve matriks metalloproteinaz doku inhibitörü-1, Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı'nda doku histopatolojik olarak değerlendirildi. Ayrıca alınan aşil tendonları kopma kuvvetleri fizik laboratuvarında ölçüldü. Çalışmamızda; doksisiklinin matriks metalloproteinaz inhibisyonu etkisi moleküler düzeyde görüldü. Tedavi alan grupta kopma kuvvetlerinin daha yüksek olduğu ve histopatolojik olarak incelendiğinde vaskülaritenin tedavi grubunda daha yüksek olduğu görüldü. Sonuç olarak; doksisiklin kullanımının, hem hücresel, hem moleküler hem de mekanik olarak tenorafi hattının sağlamlığını artırarak yararlı etkileri olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
In our study conducted at the Department of Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery, Faculty of Medicine, Trakya University; we aimed to examine the histopathological, biomechanical and molecular changes in tendon repair strength through matrix metalloproteinase inhibition due to doxycycline use in the treatment of tendon injuries, which are among the frequently encountered problems of our clinic. Rat Achilles tendon was used in our study. The groups were formed as the basal group, in which no procedure was performed, the control group, in which only Achilles tendon rupture was created and repaired, and the treatment group, in which tendon rupture was created and repaired and 30 mg/kg/day doxycycline was given by gavage. The control and treatment groups were divided into two subgroups as those in which tissue and blood samples were taken and those in which total Achilles tendon was taken. On the first day of the study, blood and tissue samples were taken from the basal group and used to measure the baseline levels of matrix metalloproteinase and matrix metalloproteinase tissue inhibitor. On the 21st day, tissue and blood samples were taken in the treatment and control groups. Matrix metalloproteinase 1, -2, -3, -6, -8, -9, -12, -13 and matrix metalloproteinase tissue inhibitor-1 from tissue and blood samples taken in the Department of Molecular Biology were evaluated histopathologically in the Department of Medical Pathology. In addition, the rupture forces of the Achilles tendons were measured in the physics laboratory. In our study; the effect of doxycycline on matrix metalloproteinase inhibition was observed at the molecular level. It was seen that the rupture forces were higher in the treated group and when examined histopathologically, the vascularity was higher in the treated group. As a result; we can say that the use of doxycycline has beneficial effects by increasing the strength of the tenorrhaphy line both cellularly, molecularly and mechanically.