Yükseköğretimde uluslararası öğrencileri elde tutma öncülleri üzerine bir analiz
An analysis of antecedents of international student retention in higher education
  1. Tez No: 878293
  2. Yazar: SERRA BEGÜM USTA ERGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAN YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
  6. Anahtar Kelimeler: Elde Tutma, Ayrılma Niyeti, Entegrasyon Bağlılığı, Eğitim Bağlılığı, Öğrenci Memnuniyeti, Retention, Intention to leave, Integration Commitment, Training Commitment, Student Satisfaction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veri Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Yükseköğretim kurumlarını ilgilendiren en önemli sorunlarından birisi kurumların etkili elde tutma becerileridir. Bu olgu kurumların akademik, idari ve mali durumları gibi birçok ana alan ile yakından ilgilidir. Bu çalışmada yükseköğretim kurumlarında uluslararası öğrencileri elde tutma olgusunda etkili olan; ayrılma niyeti, entegrasyon bağlılığı, eğitim bağlılığı, memnuniyet, karşılaşılan güçlükler değişkenleri arasındaki ilişki bütüncül bir model çatısında incelenmiştir. Ayrıca demografik değişkenlerin etkisi araştırılarak çalışmaya derinlik kazandırılmıştır. Araştırmanın örneklemini yükseköğretimde öğrenim gören 2736 öğrenci oluşturmaktadır. Toplanan veriler IBM SPSS 26 ve R programlarıyla analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, ayrılma niyeti ile entegrasyon bağlılığı, eğitim bağlılığı, memnuniyet ile negatif ilişki, karşılaşılan güçlükler ile pozitif ilişki olduğunu, ayrıca demografik değişkenlerin ayrılma niyetini etkileyebileceğini göstermiştir. Sonuç olarak öğrencinin ayrılma niyeti öğrencinin sosyal ve eğitim entegrasyonu yanında dil bilgisinden yaşam kalitesine kadar farklı demografik verilerden etkilenen karmaşık bir yapıda olduğu görülmüştür. Kurumların etkili elde tutma becerileri kazanmaları için öğrencileri kültür, akademik, sosyal bağlamda ele alacak stratejiler geliştirmeleri önemlidir.
Özet (Çeviri)
One of the most important problems concerning higher education institutions is the effective retention skills of institutions. This phenomenon is closely related to many main areas such as the academic, administrative and financial situations of institutions. In this study, the factors that are effective in retaining international students in higher education institutions are; The relationship between the variables of intention to leave, integration commitment, educational commitment, satisfaction and difficulties encountered was examined within the framework of a holistic model. Additionally, the effect of demographic variables was investigated, adding depth to the study. The sample of the research consists of 2736 students studying in higher education. The data were analyzed with IBM SPSS 26 and R programs. The findings showed that there is a negative relationship between the intention to leave and integration commitment, educational commitment, and satisfaction, and a positive relationship with the difficulties encountered, and that demographic variables may affect the intention to leave. As a result, it has been observed that the student's intention to leave has a complex structure that is affected by different demographic data, from language knowledge to quality of life, as well as the student's social and educational integration. It is important for institutions to develop strategies to handle students in cultural, academic and social contexts in order to gain effective retention skills.