Histerektomi materyalinde adenomyozis veya leiomyom saptanan hastalarda preoperatif koagülasyon parametrelerinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 878429
  2. Yazar: BÜŞRANUR DİRİCAN ÖZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEZİBAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Koagülasyon parametreleri, leiomyom, adenomyozis, aPTT, PTZ, fibrinojen, D-Dimer, Coagulation parameters, leiomyoma, adenomyosis, aPTT, PTZ, fibrinogen, D-Dimer
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Adenomyozis ve leiomyom histerektomi materyallerinin patolojik incelenmesi esnasında en sık karşılaşılan tanılar olup adenomyozis patofizyolojisi henüz net olarak açıklanamamıştır.Yapılan güncel çalışmalar; adenomyozis lezyonlarının gelişiminde endometriozis lezyonlarına benzer şekilde ReTIAR (doku hasarı ve onarımı) mekanizmasının sorumlu olabileceğini göstermekle birlikte bu mekanizmaya sekonder adenomyozis hastalarında koagülasyon faktörlerinde değişiklikler olduğunu ileri sürmektedir.Çalışmamızın amacı bu konuda literatüre yeni veriler sağlamaktır. Gereç ve Yöntem: Hastaların verileri elektronik veri kayıt sisteminden ve /veya arşivden taranarak Ocak 2021-Ocak 2024 yılları arasında histerektomi operasyonu uygulanmış toplam 1403 hastanın (702 TAH/463 TLH/238 VAH) demografik özellikleri(yaş,BMI), kliniğimize başvuru-şikayetleri, semptomları, not edilmiş fizik muayene ve ultrason bulguları, kan tetkikleri, operasyon bilgileri ve patoloji sonuçları elde edildi. Hastaların yaş, uterus boyutları, preop semptomları ve kullandıkları medikasyonlar ile anemi düzeyleri kaydedildi. Patoloji sonucunda malignite izlenen, eşlik eden endometriozis, koagülasyon defekti, antikoagülan ve antiagregan ilaç kullanımı olan, otoimmün hastalık tanısı veya kronik böbrek yetmezliği olan ve AUK'a yönelik hormonal içerikli tedavi kullanan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Sonuçların analizinde p değerinin 0,05'ten küçük olduğu durumlar anlamlı kabul edildi. Bulgular: Her iki grupta koagülasyon parametresi olarak APTT, PT, PTZ, fibrinojen ve D-dimer değerlerine bakılmış olup parametrede anlamlı farklılık izlenmemiştir.APTT için p değeri:0.058 PT için p değeri:0.060 PTZ için p değeri:0.118 Fibrinojen için p değeri:0.287 D-dimer için p değeri:0.126 olarak bulunmuştur. Her iki hasta grubu için preoperatif ve postoperatif dönem hb ve hct değerleri karşılaştırılmış olup myom hastalarının preoperatif ve postoperatif dönem hb değerleri arasındaki değişim -1.2 adenomyozis hastalarıda ise -1.1 olarak bulunmuş olup her iki grup açısından anlamlı farklılık izlenmemiştir (p değeri:0.960).Myom grubunun preoperatif ve postoperatif hct değişimi -3.6±2.9, adenomyozis hastalarının preoperatif ve postoperatif hct farkı -3.3±2.8 olarak bulunmuş her iki grup arasından istatiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır(p değeri:0.446). Sonuç: Günümüzde adenomyozis preoperatif dönemde ultrason ve MR ile tanı konulabilen bir patoloji olmasına rağmen adenomyozis etyolojisi hala gizemini korumaktadır. Çalışmamızdan elde edilen veriler patolojik tanının myoma uteri/adenomyozis olması ile kogülasyon faktörleri arasında ilişki olmadığını göstermektedir. Adenomyozis etyolojisinde ReTIAR modelini öne süren bir çok çalışma yapılmakta olup yeni tedavi modalitelerinin literatüre katılması açısından yapılan çalışmalar çok değerlidir ve daha çok çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Adenomyosis and leiomyoma are the most common diagnoses during the pathological examination of hysterectomy materials, and the pathophysiology of adenomyosis has not yet been clearly explained. Current studies; It shows that the ReTIAR (tissue damage and repair) mechanism may be responsible for the development of adenomyosis lesions, similar to endometriosis lesions, and suggests that there are changes in coagulation factors in adenomyosis patients secondary to this mechanism. The aim of our study is to provide new data to the literature on this subject. Materials and Methods: The data of the patients were scanned from the electronic data recording system and / or archive, and the demographic characteristics (age, BMI), applications and complaints of a total of 1403 patients (702 TAH / 463 TLH / 238 VAH) who underwent hysterectomy between January 2021 and January 2024 were collected. , symptoms, noted physical examination and ultrasound findings, blood tests, operation information and pathology results were obtained. The patients' age, uterine size, preoperative symptoms, medications used, and anemia levels were recorded. Patients with malignancy as a result of pathology, accompanying endometriosis, coagulation defect, anticoagulant and antiplatelet drug use, patients with a diagnosis of autoimmune disease or chronic renal failure, and patients using hormonal-containing treatment for AUB were excluded from the study. In the analysis of the results, cases where the p value was less than 0.05 were considered significant. Results: APTT, PT, PTZ, fibrinogen and D-dimer values were examined as coagulation parameters in both groups, and no significant difference was observed in any parameter. P value for APTT: 0.058 P value for PT: 0.060 P value for PTZ: 0.118 P value for fibrinogen :0.287 The p value for D-dimer was found to be:0.126. Preoperative and postoperative period hb and hct values were compared for both patient groups, and the change between preoperative and postoperative period hb values of myoma patients was found to be -1.2 and -1.1 for adenomyosis patients, and no significant difference was observed for both groups (p value: 0.960). Myoma. The preoperative and postoperative hct change of the group was found to be -3.6±2.9, the preoperative and postoperative hct difference of the adenomyosis patients was found to be -3.3±2.8, and no statistically significant difference was found between the two groups (p value: 0.446). Conclusion: Although adenomyosis is a pathology that can be diagnosed with ultrasound and MRI in the preoperative period, its etiology still remains a mystery. The data obtained from our study show that there is no relationship between the pathological diagnosis of myoma uteri/adenomyosis and coagulation factors. There are many studies suggesting the ReTIAR model in the etiology of adenomyosis, and the studies carried out in terms of adding new treatment modalities to the literature are very valuable and more studies are needed.