COVİD-19 döneminde uzaktan eğitimin iş sağlığı ve güvenliği üzerindeki etkileri (Çankırı ili örneği)
The effects of distance education on occupational health and safety during the COVID-19 period: A case study of Çankırı province
  1. Tez No: 878487
  2. Yazar: FİKRET ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: COVİD-19, Uzaktan eğitim, İş sağlığı ve güvenliği, İSG, Ergonomi, COVID-19, Online education, Occupational Health and Safety, OHS, Ergonomics
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Uzaktan eğitim kavramı COVİD-19 pandemisi ile hayatımızın merkezine girmiştir. Uzaktan eğitim, öğrencilerin ve öğretmenlerin fiziksel olarak aynı mekanda bulunmalarını gerektirmeyen, internet ve dijital teknolojiler aracılığıyla gerçekleştirilen bir eğitim modelidir. Bu araştırmanın amacı, uzaktan eğitim sırasında öğretmenlerin bilgisayar ve diğer iletişim araçları başında geçirdikleri süre boyunca karşılaşacakları İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) ile alakalı durumları tespit etmektir. Ayrıca bu durumlar karşısında bilinç düzeylerini tespit etmek ve olası olumsuz durumlar için çözüm yolları sunmak da araştırmanın diğer bir amacı olmuştur. Araştırma sırasında öncelikle COVİD-19, uzaktan eğitim ve İSG kavramları tanımlanmıştır. Uzaktan eğitim esnasında oturuş biçimleri, ekrana bakış açıları gibi ergonomik etkiler, maruz kalınan radyasyon etkileri ve stres kaynaklı psikolojik etkiler gibi çok sayıda faktörün öğretmenlerin sağlığı üzerindeki etkileri anlaşılmaya ve anlatılmaya çalışılmıştır. Bu etkileri anlamaya çalışırken bu konularda daha önce yapılan çalışmalardan faydalanılmıştır. Ayrıca öğretmenlerin farkındalık düzeylerini tespit etmek amacıyla Çankırı ili Merkez ilçesinde yer alan resmi ve özel ortaokullarda görev yapan 200 öğretmene bu çalışma kapsamında geliştirilen özgün bir ölçek uygulanmıştır. Ölçek, açık uçlu sorular da içeren ve öğretmenlerin görüşlerine dayanan, nitel bir ölçme temeline dayanmaktadır. Araştırma neticesinde öğretmenlerin uzaktan eğitim araçlarını kullanırken uyması gereken İSG kurallarından haberdar olup olmadığına dair bir soruya verdikleri %41,5 olumlu, %37 olumsuz ve %21,5 kısmen cevaplarından yola çıkarak öğretmenlerimizin İSG kavramı ile ilgili destek eğitimleri almaları gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of distance education became central to our lives with the COVID-19 pandemic. Distance education is an educational model conducted through the internet and digital technologies, which does not require students and teachers to be physically in the same place. The purpose of this research is to identify the Occupational Health and Safety (OHS) related situations that teachers might encounter during the time they spend in front of computers and other communication devices in distance education. Additionally, another aim of the research is to determine their level of awareness of these situations and to offer solutions for potential adverse conditions. During the research, the concepts of COVID-19, distance education, and OHS were first defined. It was attempted to understand and explain the effects on teachers' health of various factors such as ergonomic impacts like sitting postures and screen viewing angles, exposure to radiation, and stress-related psychological effects during distance education. While trying to understand these effects, previous studies on these topics were utilized. Additionally, to determine the awareness levels of teachers, an original scale developed within the scope of this study was applied to 200 teachers working in public and private middle schools located in the central district of Çankırı province. The scale is based on qualitative measurement, including open-ended questions and relying on teachers' opinions. As a result of the research, it was concluded that teachers need to receive training on OHS concepts, based on the responses to a question about whether they are aware of the OHS rules they should follow when using distance education tools. The responses were 41.5% positive, 37% negative, and 21.5% partially positive.