Voleybolcuların güdülenmeleri ile duygu durumları ilişkilerinin araştırılması
Investigation of the relationship between volleyball players' motivation and mood
- Tez No: 878493
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET RAMAZANOĞLU, DOÇ. DR. İBRAHİM DALBUDAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Güdülenme, Duygu Durumu, Spor, Voleybol, Voleybolcu, Motivation, Mood, Sports, Volleyball, Volleyball Player
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Güdülenme ve duygu durumu arasındaki ilişki, bireyin hem kişisel hem de çevresel faktörlerden etkilenen dinamik bir süreçtir. Pozitif duygular genellikle güdülenmeyi artırırken, negatif duygular güdülenmeyi düşürebilir. Öte yandan bu etkileşim, bireyin kişilik özellikleri ve içinde bulunduğu çevresel koşullarla da şekillenir. Bu araştırmada, voleybolcuların güdülenmeleri ile duygu durumları ilişkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. İlişkisel tarama modeli ile yürütülen araştırmanın evrenini Türkiye Voleybol Federasyonu tarafından organize edilen 2022-2023 Voleybol Sezonunda, Misli.com Sultanlar Ligi, Axa Sigorta Efeler Ligi, Sigortashop Kadın 1. Ligi, Alpaslan Endüstri Erkekler 1. Ligi ve Erkekler-Kadınlar 2. Lig'inde mücadele eden voleybolcular oluşturmaktadır. Örneklemi ise bahsedilen evren içerisinden ölçüt örnekleme yöntemiyle seçilen 240'ı (75,7%) kadın ve 77'si (24,3%) ise erkek toplam 317 voleyblcu oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak;“Kişisel Bilgi Formu”,“Sporda Güdülenme Ölçeği”ve“Pozitif ve Negatif Duygu Durum Ölçeği”kullanılmıştır. İstatistiksel analizlerde bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Pearson korelasyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma bulguları incelendiğinde voleybolcuların güdülenme puanlarının cinsiyete, yaşa, eğitim durumu, medeni durum ve voleybol oynama süresine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir (p.05). Bağımlı değişkenler açısından sonuçlar incelendiğinde voleybolcuların pozitif duygu durumları ile sporda güdülenme (r=352; p=,000), bilmek ve başarmak (r=323; p=,000) puanları arasında pozitif yönde orta düzeyde; buna karşın güdülenmeme (r=-,340; p=,000), puanları arasında ise negatif yönde orta düzeyde; uyaran yaşama (r=203; p=,000), dışsal düzenleme (r=140; p=,012), içe atım (r=138; p=,014) ve özdeşim (r=250; p=,000) arasında ise pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Negatif duygular ile sporda güdülenme (r=-,145; p=,010) arasında negatif yönde düşük düzeyde; güdülenmeme (r=,460; p=,000) puanları arasında ise pozitif yönde orta düzeyde anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak; voleybolcuların olumlu duyguları arttıkça güdülenmelerinin arttığı; olumsuz duygularının arttıkça ise güdülenmelerinin azaldığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The relationship between motivation and mood is a dynamic process influenced by both personal and environmental factors. Positive emotions generally increase motivation, while negative emotions may decrease motivation. On the other hand, this interaction is also shaped by the individual's personality traits and environmental conditions. This study aimed to investigate the relationship between volleyball players' motivation and mood. The population of the research conducted with the correlational screening model consists of volleyball players competing in Misli.com Sultans League, Axa Sigorta Efeler League, Sigortashop Women's 1st League, Alpaslan Endüstri Men's 1st League and Men's-Women's 2sn League in the 2022-2023 Volleyball Season organized by the Turkish Volleyball Federation. The sample consists of a total of 317 volleyball players, 240 (75.7%) of whom are female and 77 of whom (24.3%) are male, selected by the criterion sampling method from the mentioned population. As data collection tools;“Personal Information Form”,“Sports Motivation Scale”and“Positive and Negative Mood Scale”were used. Independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA) and Pearson correlation analyzes were used in statistical analyses. When the research findings were examined, it was determined that the motivation scores of volleyball players showed statistically significant differences according to gender, age, educational status, marital status and duration of volleyball playing (p.05). When the results are examined in terms of dependent variables, there is a moderate positive difference between the volleyball players' positive moods and sports motivation (r=352; p=.000), knowing and achieving (r=323; p=.000) scores; lack of motivation (r=-.340; p=.000) scores are moderately negative; stimulus experiencing (r=203; p=.000), external regulation (r=140; p=.012), introjection (r=138; p=.014) and identification (r=250; p=.000) were determined that there were low-level positive and significant relationships between them. There was a low negative relationship between negative moods and motivation in sports (r=-.145; p=.010); It was determined that there were moderately significant positive relationships between the scores of lack of motivation (r=.460; p=.000). As a result, it has been revealed that as volleyball players' positive moods increase, their motivation increases, and as their negative moods increase, their motivation decreases.