Sermaye hareketleri ve vergi konusunda bilgi değişim anlaşmaları
Information exchange on capital movements and tax agreements
  1. Tez No: 878580
  2. Yazar: İREM DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURİ SEMİH ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Sermaye Hareketliliği, Haksız Vergi Rekabeti, Vergi Cennetleri, BEPS, Bilgi Değişim Anlaşmaları, Capital Mobility, Unfair Tax Competition, Tax Havens, BEPS (Base Erosion and Profit Shifting), Information Exchange Agreements
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye (Kamu Ekonomisi) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Küreselleşmenin artmasıyla beraber sermaye hareketlerinde yaşanan artış, sermayenin takibini ve vergilendirilmesini daha da zor bir hale getirmiş ve hükümetlerin kamu hizmetlerini finanse etmelerinde önemli gelir kaynakları olan vergi gelirlerinde, kayıp ve sızıntılar yaşanmaya başlanmıştır. Vergi cennetlerinde haksız vergi rekabetinin de yaşanmasıyla bozulan ekonomik dengelerin yeniden kurulabilmesi için ortak bir mücadele ve işbirliği gerekliliği kendini göstermiştir. Başta OECD ve AB olmak üzere pek çok uluslararası kurum, vergi kayıplarıyla mücadele adına çalışmalar yürütmüş ve elde edilen analizler neticesinde ülkeler arası finansal veri paylaşımının oldukça önemli olduğu ifade etmişlerdir. Bu çalışmada, vergi kayıplarının önlenmesi adına kontrol altına alınması gereken sermaye hareketlerinin takibinde, bilgi değişim anlaşmalarının rolü, uygulamadaki örnekleriyle değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The increase in capital movements with the rise of globalization has made the tracking and taxation of capital even more challenging, leading to losses and leaks in tax revenues, which are crucial sources of income for governments to finance public services. The occurrence of unfair tax competition in tax havens has highlighted the necessity for a common struggle and collaboration to restore disrupted economic balances. Many international organizations, especially the OECD and the EU, have undertaken efforts to combat tax losses. The analyses conducted as a result emphasize the significance of inter-country financial data sharing. In this study, the role of information exchange agreements in tracking capital movements that need to be controlled to prevent tax losses has been assessed, with examples from practical implementation.