Mide kanserinde NRF3 ve NOTCH-2 reseptörü ilişkili miRNA34-a tayini ve sisplatin ile doksorubisin uygulamasının gen ekspresyonları üzerindeki etkisinin karşılaştırılması
Determination of NRF3 and NOTCH-2 receptor-related miRNA34-a in gastric cancer and comparison of the effect of cisplatin and doxorobusin application on gene expression
- Tez No: 878614
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİHA BURCU IRMAK YAZICIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Genetik, Onkoloji, Biology, Genetics, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Mide Kanseri, miRNA34-a, NOTCH-2, NRF3, Kemoterapi Ajanları, Gastric Cancer, miRNA34-a, NOTCH-2, NRF3, Chemotherapy Agents
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Mide kanseri en sık görülen dördüncü malignitedir ve akciğer kanserinden sonra kanser sebepli ölümlerin ikinci sebebi olan çok faktörlü bir hastalıktır. NOTCH sinyal kaskadı mide karsinogenezinde önemli bir sinyal yolağıdır ve apoptozu, hücre farklılaşmasını, çoğalmasını denetler. CNC ailesine mensup NRF3'ün hücrelere kanser sürücüsü gen fonksiyonları kazandırdığı düşünülmektedir fakat fizyolojik işlevi araştırılmaya devam etmektedir. Mikro RNA'lar (miRNA) 19 ile 25 nükleotit uzunluğunda, evrimsel olarak korunmuş küçük ve kodlanmayan tek sarmallı RNA molekülleridir ve kanserde miRNA'lar onkogen, tümör baskılayıcı ya da hem tümör baskılayıcı hem de onkogen gibi fonksiyon gösterebilirler. Doksorobusin; birçok kanser türünde kullanılan antrasiklin grubu bir kemoterapik ajandır, Sisplatinin ise tümör hücrelerinde anti-neoplastik etkileri olduğu belirlenmiştir ve uzun yıllardır çeşitli kanser türleri için kullanılır. Bu tez projesi kapsamında ilk defa mide kanserinde NRF3 ve NOTCH-2 gen ifadelerinin ilişkisi tespit edilip Sisplatin ve Doxorubusin uygulanmasının NRF3 ve NOTCH gen ifadelerine etkisinin araştırılması hedeflenmektedir. Bunlara ek olarak, NOTCH Sinyal yolağı ve NRF3 geni ile etkileşimi olduğu bilinen ve bu sayede kanser için bir etken olduğu biyoinformatik olarak gösterilen miRNA34-a tespit edilerek aynı koşullar altında NRF3 ve NOTCH gen ifadeleri ile ilişkileri tayin edilecektir. Sisplatin ve Doksorobusinin mide kanseri hücrelerindeki etkisi MTT hücre canlılığı tayini ile belirlenmiştir ve MKN-45 ve AGS hücre hatları uygun koşullarda kültürlendikten sonra kemoterapi ajanları ile muamele edilmiştir. Ardından gerçek zamanlı kantitatif polimeraz zincir reaksiyonu ile NRF3, NOTCH-2 ve miRNA34-a gen ekspresyonları incelenmiştir. Bulgularımıza göre; her iki ilaç uygulaması sonrası NRF3 gen ekspresyonun AGS 72 saat Sisplatin uygulaması haricinde azaldığını; NOTCH-2 gen ekspresyonunda Doksorobusin uygulaması ardından her iki hücre hattında azaldığını; Sisplatin uygulamasında gen ekspresyonunun arttığını fakat istatiksel olarak anlamlı olmadığını; miRNA34-a gen ekspresyonunun ise AGS 48 saat Doksorobusin uygulaması hariç arttığını göstermektedir. Artan miRNA34-a gen ekspresyonun onkogenik NRF3 ve NOTCH-2 üzerinde tümör baskılayıcı bir rol oynayabileceği fakat aralarındaki ilişkinin anlaşılabilmesi için ileri yönde çalışmalara gereksinim olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Gastric cancer is the fourth most common malignancy and is a multifuctorial disease that is second cause of cancer-related deaths after lung cancer. NOTCH signaling cascade is an important signaling pathway in gastric carcinogenesis and controls apoptosis, cell differantiation and proliferation. NRF3 which belongs to CNC family, is thought to provide cancer driver gene function to cells, but its physiological function continues to be investigated. Micro RNAs (miRNA) are small, evolutionarily conserved, non-coding single-stranded RNA molecules of 19 to 25 nucleotidesin length, and in cancer miRNAs can function as oncogenes, tumor suppressors or both tumor suppressors and oncogenes. Doxorobusin; it is an anthracychline group chemotherapeutic agent used in many types of cancer and Cisplatin has been determined to have anti-neoplastic effects on tumor cells and has been used for various types of cancer for many years. Within the scope of this thesis project, it is aimed to determine the relationship between NRF3 and NOTCH-2 gene expressions in gastric cancer for the first time and to investigate the effect of Cisplatin and Doxorobusin administration on NRF3 and NOTCH-2 gene expressions. In addition, miRNA34-a which is known to interact with the NOTCH signaling pathway and the NRF3 gene and has been shown bioinformatically to be a factor for cancer, will be detected and its relationship with NRF3 and NOTCH-2 gene expressions will be determined under the same conditions. The effect of Sisplatin and Doxorobucin on gastric cancer cells was determined by MTT Cell Viability determination and MKN-45 and AGS cell lines were cultured under appropiate conditions and treated with chemotherapy agents. Then, NRF3, NOTCH-2 and miRNA34-a gene expressions were examined by real time quantitative polymerase chain reaction. According to our findings; after both drug applications, NRF3 gene expression decreased except for AGS 72h Cisplatin application; NOTCH-2 gene expression decreased in both cell lines after Doxorobusin application but gene expression inceraased in Cisplatin application but it was not statistically significant; it shows that miRNA34-a gene expression increases for AGS 48h Doxorobusin application. It is thought that increased miRNA34-a gene expression may play a tumor suppressor role on oncogenic NRF3 and NOTCH-2 but further studies are needed to understand the relationship between them.