Ratlarda deneysel spinal kord travma modelinde tannik asidin nöroprotektif etkisinin araştırılması
Investigation of the neuroprotective effect of tannic acid in an experimental spinal cord trauma model in rats
  1. Tez No: 878816
  2. Yazar: CEREN TUNAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN AKDEMİR, DR. AYKUT AKPINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Tannik asit, spinal kord hasarı, oksidatif stres, Tannic acid, spinal cord injury, oxidative stress
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu çalışmada travmatik spinal kordun sekonder hasar mekanizmasında antioksidan ve anti-inflamatuar bir molekül olan tannik asidin nöroprotektif etkisinin olduğunun motor, fonksiyonel, patofizyolojik ve biyokimyasal parametreler ile gösterilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ratlar her grupta 6'şar adet olacak şekilde randomize 4 gruba ayrıldı. Sadece laminektomi uygulanan travma uygulanmayan kontrol/laminektomi grubu, laminektomi ve travma uygulanan grup, laminektomi ve travma sonrası 40 mg/kg sistemik tannik asit uygulanan grup ile laminektomi ve travma sonrası %2'lik tannik asidin operasyon lojuna lokal olarak uygulandığı grup. Spinal kord travması klip kompresyon modeli ile oluşturuldu. Motor muayene değerlendirmede Tarlov Skorlaması kullanıldı. Kan ve spinal kord dokularında GSH, SOD ve MDA düzeylerine bakıldı. Sakrifikasyon sonrasında spinal kord dokuları histopatolojik olarak incelenerek Malinowsky Skorlamasına göre tasnif yapıldı. Bulgular: Biyokimyasal olarak sakrifikasyon öncesi kanlarda MDA değerleri tannik asit uygulanan gruplarda kontrol grubuna göre azalmış, SOD değerleri artmıştır, GSH değerleri de sadece lokal tannik asit uygulanan grupta artmıştır. Lokal uygulanan grupta postop 3. gün kan MDA değerleri operasyon gününe göre anlamlı düşüş göstermiştir. Sistemik uygulanan grupta postop SOD değerleri operasyon gününe göre anlamlı artış göstermiştir. Sistemik uygulanan grupta doku GSH değerleri kontrol ve travma gruplarından daha anlamlı yüksekti. Tannik asit uygulanan gruplarda Tarlov skorları operasyon gününe göre anlamlı artış göstermiştir ve bu artış travma grubuna göre daha anlamlı yüksekti. Histopatolojik incelemede klinik olarak olumlu etki en fazla sistemik uygulamada izlenmiştir. Sonuç: Tannik asidin lokal ve sistemik uygulamalarda bazı farklılıklarla beraber spinal kord hasarında antioksidan ve anti-inflamatuar hücresel yanıt ile klinik açıdan olumlu etkisinin olduğu izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to demonstrate the neuroprotective effect of tannic acid, an antioxidant and anti-inflammatory molecule, in the secondary damage mechanism of the traumatic spinal cord, with motor functional, pathophysiological and biochemical parameters. Materials and Methods: Rats were randomly divided into 4 groups, 6 in each group. The control/laminectomy group, where only laminectomy was applied and no trauma, the laminectomy and trauma group, the groups in which tannic acid applied 40 mg/kg systemically and 2% locally to the operation area after laminectomy and trauma. Spinal cord trauma was created with the clip compression. Tarlov Scoring was used in motor examination evaluation. GSH, SOD and MDA levels were measured in blood and spinal cord tissues. After sacrification, spinal cord tissues were examined histopathologically and classified according to Malinowsky Scoring. Results: Biochemically, MDA values in the blood before sacrifice decreased in the tannic acid applied groups compared to the control group, SOD values increased and GSH values increased only in the local tannic acid applied group. In local application group, the blood MDA value on the 3rd postoperative day showed a significant decrease compared to the operation day. In systemic application group, postoperative SOD values increased significantly compared to the operation day. Tissue GSH values in systemic application group were significantly higher than the control and trauma groups. Tarlov scores in the tannic acid applied groups showed a significant increase compared to the operation day, and this increase was significantly higher than in the trauma group. In histopathological examination, positive effect was observed most in systemic application as clinically. Conclusion: It has been observed that tannic acid has a clinically positive effect on spinal cord injury with antioxidant and anti-inflammatory cellular response, with some differences in local and systemic applications.