Jinekolojik onkoloji ameliyatları sonrası planlı erken mobilizasyon klinik uygulama rehberinin geliştirilmesi ve etkinliğinin değerlendirilmesi
Development and evaluation of the clinical practice guideline for planned early mobilization after gynecological oncology surgery
- Tez No: 878832
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SULTAN ÖZKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ameliyat sonrası bakım, Erken mobilizasyon, Hemşirelik bakımı, Klinik uygulama rehberi, Öğrendiğini Anlat metodu, Clinical practice guideline, Early ambulation, Nursing care, Postoperative care, Teach-Back method
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Bu çalışmada jinekolojik onkoloji ameliyatları geçiren hastalarda ameliyat sonrası erken mobilizasyonu arttırmak için kanıta dayalı klinik uygulama rehberinin geliştirilmesi ve etkinliğinin test edilmesi amaçlandı. Gereç-yöntem: Çalışmanın birinci aşaması metodolojik aşama olup jinekolojik onkoloji ameliyatları sonrası erken mobilizasyonu arttırmada kanıta dayalı uygulamalar belirlendi. İkinci aşamada ise geliştirilen klinik uygulama rehberinde yer alan hasta eğitimi müdahalesi randomize kontrollü deneysel aşamada test edildi. Araştırma Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Jinekoloji Servisi'nde 51 girişim ve 51 kontrol grubu olmak üzere toplam 102 hasta ile gerçekleştirildi. Girişim grubuna ameliyat sonrası erken mobilizasyon eğitimi Öğrendiğini Anlat metodu kullanılarak verildi. Çalışmanın verileri; Hasta Tanıtım Formu, Ameliyat Öncesi ve Sonrası Hastanın Genel Değerlendirmesi Formu, Hasta Hareketlilik Ölçeği ve Gözlemci Hareketlilik Ölçeğinden oluşan Ameliyat Sonrası Hasta Çıktılarının Değerlendirilmesi Formu, Ameliyat Sonrası İyileşme İndeksi ve Newcastle Hemşirelik Bakımından Memnuniyet Ölçeği ile toplandı. Çalışmadan elde edilen verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Ki-kare testi, Mann-Whitney U testi ve tekrarlı ölçümlerde Wilcoxon testi kullanıldı. Bulgular: Girişim grubundaki hastalarının kontrol grubu hastalarına göre ameliyat sonrası sıfırıncı gün, birinci gün ve ikinci gün HHÖ ve GHÖ puanları ile ameliyat sonrası 2. gün ve 15. gün ASİİ puan ortalamalarının daha düşük olduğu ve NHBMÖ puanlarının daha yüksek olduğu (p0,05). Sonuç: Bu çalışmada jinekolojik onkoloji ameliyatı geçiren kadınlarda ameliyat öncesi mobilizasyon eğitiminin hastaların mobilizasyon süreci ile ameliyat sonrası iyileşmesini desteklediği ve hastaların hemşirelik bakımından memnuniyet düzeyini arttırdığı bulundu. Ameliyat sonrası iyileşme ve taburculuğun kriterlerinden biri olan erken mobilizasyon eğitimlerinin, ameliyat sonrası mobilizasyon süreçlerini kolaylaştırma, iyileşmeyi destekleme ve hasta memnuniyetinin arttırılması açısından kliniklerde rutin olarak uygulamaya konulması önerilmektedir. önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to develop and test the effectiveness of an evidence-based clinical practice guide to increase early postoperative mobilization in patients undergoing gynecological oncology surgeries. Material and methods: The study was carried out in two stages. The first phase is the methodological phase and evidence-based practices were determined to increase early mobilization after gynecological oncology surgeries. In the second stage, the patient education intervention included in the developed clinical practice guide was tested in a randomized controlled experimental phase. The research was conducted at Aydın Adnan Menderes University Practice and Research Hospital Gynecology Service with a total of 102 patients, including 51 intervention and 51 control groups. Early postoperative mobilization training was given to the intervention group using the Tell What You Learned method. Data of the study; It was collected with the Patient Introduction Form, Pre- and Post-Operative Patient General Evaluation Form, Post-Operative Patient Outcomes Evaluation Form, which consists of the Patient Mobility Scale and Observer Mobility Scale, Post-Operative Recovery Index and Newcastle Nursing Care Satisfaction Scale. Descriptive statistics, Chi-square test, Mann-Whitney U test and Wilcoxon test for repeated measurements were used to analyze the data obtained from the study. Results: Compared to the patients in the control group, patients in the intervention group had lower postoperative day 0, first day, and second day PMS and OMS scores, and postoperative day 2 and 15th day ASII scores, and their NHBMS scores were higher (p0.05). xix Conclusion: In this study, it was found that preoperative mobilization training in women undergoing gynecological oncology surgery supported the patients' mobilization process and postoperative recovery and increased the patients' satisfaction level with nursing care. It is recommended that early mobilization training, which is one of the criteria for postoperative recovery and discharge, be routinely implemented in clinics in order to facilitate postoperative mobilization processes, support recovery and increase patient satisfaction.