Kinezyolojik bantlama uygulamasının quadriceps (Q) açısı üzerindeki etkisi
The effect of kinesiologic taping on quadriceps (Q) angle
  1. Tez No: 878835
  2. Yazar: MELİKE EMİRALİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZLI GÜLRİZ ÇERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Dinamik denge, Diz eklemi, Esneklik, Kinezyolojik bantlama, Quadriceps (Q) açısı, Dynamic balance, Knee joint, Flexibility, Kinesiological taping, Quadriceps (Q) angle
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı Q açısı ile m. quadriceps femoris kas kuvveti, hamstring kas grubu esnekliği, naviküler düşme, kalkaneotibial açı, dinamik denge ve demografik veriler arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu parametreler üzerinde kinezyolojik bantlamanın etkinliğini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Şubat-Nisan 2023 tarihleri arasında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 1. ve 2. sınıf öğrencileri ile 18-35 yaş aralığındaki 88 gönüllü bireyle kesitsel olarak gerçekleştirildi. Bireylerin boy uzunluğu, vücut ağırlığı, alt ekstremite uzunluklarının ölçülmesinin ardından hem kinezyolojik bantlamadan önce hem de kinezyolojik bantlamadan 50 dakika sonra Q açısı ve kalkaneotibial açıları ölçülüp m. quadriceps femoris kas kuvveti, hamstring kas grubu esnekliği, naviküler düşme ve dinamik dengeleri değerlendirildi. Bulgular: Sağ taraftaki Q açısının, kalkaneotibial açıdaki farklılığın, naviküler düşme testi ve anterior dinamik denge değerlerinin sol tarafa göre büyük olduğu gözlenmiştir. Sol m. quadriceps femoris kas kuvvetinin, hamstring kas grubu esnekliğinin, posteromedial ve posterolateral dinamik denge değerlerinin sağ tarafa göre daha büyük olduğu tespit edilmiştir. Cinsiyetin m. quadriceps femoris kas kuvveti, kalkaneotibial açı ve dinamik denge üzerinde etkili olduğu saptanmıştır. Kinezyolojik bantlama uygulamasının hamstring kas grubu esnekliği, kalkaneotibial açı, sağ naviküler düşme, dinamik denge üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Kinezyolojik bantlamanın Q açısını etkileyerek bazı patolojilerin erken dönemde önlenmesine ve hatta ortadan kaldırılmasına yardımcı olabileceğine ve bu nedenle tedavi sürecinde önemli bir rol oynayabileceğine inanıyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study was to investigate the relationship between Q angle and m. quadriceps femoris muscle strength, hamstring muscle group flexibility, navicular drop, calcaneotibial angle, dynamic balance and demographic data and to evaluate the effectiveness of kinesiologic taping on these parameters. Materials and Methods: The study was carried out cross-sectionally between February and April 2023 with 88 volunteer individuals between the ages of 18-35 years and first and second year students at Aydın Adnan Menderes University Faculty of Medicine. After measuring the individuals' height, body weight, lower extremity lengths, Q angle and calcaneotibial angles were measured both before and 50 minutes after kinesiologic taping, and m. quadriceps femoris muscle strength, hamstring muscle group flexibility, navicular drop and dynamic balance were evaluated. Results: It was observed that Q angle, calcaneotibial angle difference, navicular drop test and anterior dynamic balance values were greater on the right side than on the left side. It was determined that the left quadriceps femoris muscle strength, hamstring muscle group flexibility, posteromedial and posterolateral dynamic balance values were greater than the right side. Gender was found to be effective on m. quadriceps femoris muscle strength, calcaneotibial angle and dynamic balance. Kinesiologic taping was found to be effective on hamstring muscle group flexibility, calcaneotibial angle, right navicular drop and dynamic balance. Conclusion: We believe that kinesiologic taping can help prevent and even eliminate some pathologies in the early period by affecting the Q angle and therefore can play an important role in the treatment process.