Tek taraflı ön çapraz bağ yaralanması olan hastaların patellar tendon refleksinin sağlam tarafla kinezyolojik ve elektromyelografik karşılaştırılması
Electromyelographic and kinesiologic comparision of patellar tendon reflexes of patients who have one sided anterior cruciate ligament injury
  1. Tez No: 329807
  2. Yazar: İBRAHİM OYMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. MERTER ÖZENCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, Ortopedi ve Travmatoloji, General Surgery, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Ön çapraz bağ, Rigid fix, Patellar tendon refleksi, Anterior cruciate ligament, Rigid fix, Patellar tendon reflex
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Polikliniğine Mayıs 2012 ve Ağustos 2012 tarihleri arasında başvuran tek taraflı ön çapraz bağ yaralanması mevcut, ortalama yaşı 26.9 (17-47) olan, 16 erkek, 4 kadın toplam 20 hastanın, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı EMG laboratuvarında preop dönemde ve postop 1. ayda patellar tendon refleksi sağlam ve hasta dizlerde Elektromyelografik ve Kinezyolojik olarak karşılaştırıldı. Hastalar Rigid fix tekniği ile opere edildi.Post op dönemde, hemartroz, enfeksiyon gibi komplikasyonlar görülmedi. Hiçbir hastamızda rerüptür gelişmedi. İntraoperatif olarak hastaların 11'inde menisküs patolojisine rastlandı.Yapılan ölçümlerde sağlam, hasta ve ameliyatlı dizler pendulum sayısı, ortalama maksimum ekstensiyon derecesi, ekstensiyon-fleksiyon derecesi, valgus derecesi ve varus derecesi bakımından karşılaştırıldı.Maksimum ekstansiyon, ektansiyon - fleksiyon açısından sağlam diz ile ameliyatlı diz ve hasta diz ile ameliyatlı diz arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu görüldü. Valgus derecesi açısından ise sağlam ve hasta diz arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görüldü.Sonuç olarak ön çapraz bağ yaralanması olan hastalarda sağlam dizlerinde kötü yönde etkilenmekte olup, ameliyat öncesi ve sonrası hem hasta dizin, hem de sağlam dizin patolojik kabul edilip tedavi sürecinin bu duruma göre düzenlenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
We included 20 patients with one sided anterior cruciate ligament injury who had admitted to Akdeniz University Hospital outpatient clinic between May 2012 and August 2012. The mean age of the patients was 26.9 (17-47) and 16 of the patients were male and 4 of them were female. We tested and compared the patellar tendon reflexes of injured and uninjured knees according to electromyelographic and kinesiologic parameters pre-operatively and at the 1st month post-operatively at Akdeniz University Norology department EMG laboratory. All of the ACL injuries had operated via Rigid Fix technique.We observed neither infection nor hemarthrosis as a complication. None of the patients have experienced re-rupture during observation period. We detected meniscal pathology with 11 patients, intraoperatively.There were a difference, when we compared the extansion degree, extansion- flexion degree inbetween the uninjured and the injured knee, injured knee and operated knee, which were statictically significant. When we compare the valgus angulation of uninjured knee and the injured knee, there was also statistically significant difference.As a result; uninjured knees of patients with anterior cruciate ligment injury also affected negatively, so when planing the treatment, injured and uninjured knee should be accepted as pathological and the treatment plan should be done accordingly.