Ambulans ile hastaneye başvuran hastaların 112 ekibi ve hastanedeki tanıları arasındaki farklılıkların değerlendirilmesi
Assessment of discrepancies between diagnoses by 112 emergency medical service teams and hospitals for patients transported by ambulance
  1. Tez No: 878842
  2. Yazar: KENAN AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH AHMET KAHRAMAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Servis Acil Sağlık Hizmetleri, 112, Ambulans, ICD, Emergency Department, Emergency Medical Services, 112, Ambulance, ICD
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Günümüzde acil servislere başvuran hasta sayısının artması ve ambulans kullanım oranının artması acil servis yoğunluğunu artırmaktadır. Bu yoğunluk hastaların tanı ve tedavi sürelerinin uzamasına sebep olmaktadır. Bu çalışmamızda acil servise ambulans ile başvuran hastaların acil servisteki hekim değerlendirmesi sonucu konulan esas tanılarına göre 112 ekiplerinin koyduğu ön tanıların doğruluk oranını ve bu doğruluk oranını etkileyen faktörleri incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız kesitsel, tanımlayıcı ve retrospektif niteliktedir. Çalışmamıza ambulans ile acil servise başvuran 18 yaş üstü birincil vaka olan 1117 hasta dahil edildi. Çalışma grubunun bilgileri hastane sistemi ve ASOS'tan (Acil Sağlık Otomasyon Sistemi) elde edildi. Hastaların 112 ambulans ekiplerince konulan ön tanılarının acil servis esas tanılarına göre doğruluk oranı değerlendirildi. Hastaların yaş, cinsiyet, başvuru şikayetini ilgilendiren sistem ve başvuru saatlerinin tanı doğruluğuna etkilerini araştırmayı amaçladık. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların %52,5'ini erkek hastalar oluşturmaktaydı. Hastaların yaş ortalaması 64,2 ± 19,5 yıl olarak bulundu. En fazla başvuru 08:00-16:00 saatleri arasında (%44,1) ve en az başvuru ise 00:00- 07:59 saatleri arasında (%15,6) oldu. Hastaların tanıları değerlendirildiğinde ön tanı doğruluk oranı %64,3 olarak bulundu. Hastane başvurularının en sık sebebi olarak gastrointestinal sistem ile ilgili tanılar (%21,8), en az başvuru sebebi alerjik hastalıklar ile ilgili şikayetler (%0,7) olarak saptandı. Sonuç: Hastaların yaş ve cinsiyetlerinin acil servisteki esas tanıları ve 112 ekiplerinin koyduğu ön tanısının doğruluğu açısından bir fark oluşturmadığı ancak hastaların başvuru saatleri ve şikayetlerini kapsayan sistemlerinin tanı doğruluğu arasında bir fark oluşturduğu görülmüştür. Hasta yoğunluğunun az olduğu saatlerde doğru tanı oranının arttığı çalışmamızdan çıkan bir diğer önemli sonuçtur. Bu yüzden acil servislere gereksiz başvuru sayısının azalmasının tanı doğruluğunu ve tedavi sürecini olumlu yönde etkileyeceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The increasing number of patients presenting to emergency departments and the rising rate of ambulance usage contribute to the intensification of emergency department workload. This workload leads to prolonged diagnostic and treatment durations for patients. In this study, we aimed to investigate the accuracy of diagnoses of patients transported to the emergency department by ambulance and the factors influencing this accuracy between the emergency department and emergency medical services (EMS). Materials and Methods: This cross-sectional, descriptive, and retrospective study aims to evaluate the accuracy of diagnoses made by 112 ambulance teams compared to diagnoses made in the emergency department. The study includes 1117 adult patients who presented to the emergency department via ambulance as the primary case. Patient data were obtained from the hospital system and the Emergency Health Automation System (EHAS). The accuracy of diagnoses made by 112 ambulance teams was assessed in comparison to emergency department diagnoses. We investigated the effects of age, gender, presenting complaint system, and time of presentation on the accuracy of diagnoses. Results: Male patients comprised 52.5% of the included cases. The mean age of patients was found to be 64.2 ± 19.5 years. The highest number of admissions occurred between 08:00 and 16:00 (44.1%), while the lowest number of admissions occurred between 00:00 and 07:59 (15.6%). The diagnostic accuracy rate was found to be 64.3% when evaluating the diagnoses of patients. Gastrointestinal system-related diagnoses (21.8%) were identified as the most common reason for hospital admissions, while allergic diseases (0.7%) were the least common reason. Conclusion: Various factors affect the diagnostic accuracy of patients presenting to the hospital emergency department. Although age and gender did not create a difference in diagnostic accuracy between the hospital and EMS systems, a difference was observed in the diagnostic accuracy based on patients' admission times and presenting complaints. It was observed that the accuracy of diagnosis increased during hours of lower patient volume. Therefore, reducing unnecessary visits to emergency departments is believed to positively impact diagnostic accuracy and the treatment process.