Eşi yurt dışında çalışan hataylı kadınların evlilik doyumu, psikolojik iyi oluş ve tükenmişlik durumlarının incelenmesi
Marriage satisfaction, psychological well-being and burnout conditions of wife working abroad were investigated
- Tez No: 878887
- Danışmanlar: PROF. DR. NURSEL TELMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aile, Evlilik, Psikolojik İyi Oluş, Tükenmişlik, Family, Marriage, Psychological Well-Being, Burnout
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Demiroğlu Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada“Eşi Yurt Dışında Çalışan Hataylı Kadınların Evlilik Doyumu, Psikolojik İyi Oluş ve Tükenmişlik Durumları”araştırılmıştır. Bu amaçla Hatay ilinde yaşayan ve eşi yurt dışında çalışan, araştırmaya gönüllü katılan 222 kadın bireyden oluşan örneklem grubuyla çalışılmıştır. Bu kadınların eğitim durumu ilkokul ile üniversite arasında değişiklik göstermektedir. Düşük, orta ve yüksek ekonomik düzeye sahip kadınların çocuk sayıları da 1,2,3,4 ve üzeri olmak üzere farklılık göstermektedir. Evlilik doyumunu ölçmek üzere“Evlilik Doyumu Ölçeği”, Psikolojik iyi oluşu ölçmek üzere“Psikolojik İyi Oluş Ölçeği”, tükenmişlik durumunu ölçmek üzere“Eş Tükenmişlik Ölçeği Kısa Formu”ve bir de Kişisel Bilgi Formu örneklem grubuna birebir uygulanmıştır. Analizler SPSS 23 (Statistical Package fort the Social Sciences) paket programı ile yapılmıştır. Kullanılan ölçeklerden elde edilen veri setinin güvenilirliği için“Cronbach's Alfa”ve“KR 20”katsayısı kullanılmıştır. Normal dağılım varsayımını gerçekleştirmeyen değişkenlerde ikiden fazla grup karşılaştırmalarında ise“Kruskall Wallis H”testi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda; Çocuklarla Doyumsuzluk düzeyinin eğitim durumuna göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterdiği, ev dışındaki aktiviteleri sürdürebilme düzeyinin istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterdiği, İletişimde Duygulanım, İletişimde Problem Çözme ve Cinsel Doyumsuzluk düzeylerinin ekonomik düzeye göre istatistiksel farklılık gösterdiği, Rol Uyumu ve Çocuklarda Doyumsuzluk düzeylerinin çocuk sayısına göre istatistiksel farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, Marriage Satisfaction, Psychological Well-Being and Burnout Conditions of Wife Working Abroad were investigated. For this purpose, 222 female individuals living in the province of Hatay and their husbands working abroad, volunteer participants were studied with a sample group. These women are illiterate, elementary, middle, high school and university graduates. The number of children of women with low, medium and high economic levels varies and the number of childrens by numbering them into 1,2,3,4 and above options. The Marriage Satisfaction Scale“ was used to measure marital satisfaction and”Psychological Well-being. The“Short Burnout Scale Short Form”and Personal Information Form were distribute to the sample group. The analysis is done by SPSS 23 package program. In the study, the normal distribution test of continuous variables was carried out with the Kolmogorov-Smirnov test.“Cronbach”s Alfa en KR 20 en coefficients were used for the reliability of the data set obtained from the scales used. The group“Kruskall Wallis H”test was used for more than two groups in the variables that did not realize the normal distribution assumption. As a result of the analysis; It was found that there was a statistically significant difference according to education level of children with the level of insecurity and sustainability of activities outside the house showed a statistically significant difference; It was found that there was a statistical difference.