The effect of yellowing on the mechanical, chemical, optical and thermal properties of recycled pet bottle raw materials
  1. Tez No: 878956
  2. Yazar: SÜLEYMAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN RAMAZAN EKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Geri Dönüşüm, Hammadde, Karbon Ayak İzi, PET, Sararma, Sürdürülebilirlik, Carbon Footprint, PET, Raw Material, Recycling, Sustainability, Yellowing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Malzeme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
PET şişeler dünyada en yaygın kullanılan ambalajlardan birisidir. Fakat faydalarının yanında doğaya kontrolsüzce karıştığında, çevreye, canlı sağlığına zararlı sonuçları da ortaya çıkmaktadır. Bu zararların giderilebilmesi için PET şişelerin geri dönüşümü her geçen gün önemini arttırmaktadır. Mekanik geri dönüşüm şişeden şişeye ve gıdaya uygun olarak geri dönüşüm uygulamaları arasında en maliyet etkin ve yaygın çözümdür. Fakat bu esnada karşılaşılan en yaygın problemlerden birisi malzemelerin sararmasıdır. Bu sararma fenomeninin malzemenin mekanik özellikleri ve nihai olarak da yine şişe olarak kullanılabilirliği üzerine olan etkileri incelenmiştir. Bu çalışma sonucunda aynı IV değerine sahip fakat renk değerleri bakımından ayrışan mekanik olarak geri dönüştürülmüş rPET hammaddelerinin mekanik özellikleri arasında azalan yönlü bir ayrım bulunmuştur. Sonuç olarak geri dönüştürülmüş ve üzerinde sararma gözlemlenen PET malzemeleri endüstriyel üretimde kullanılabilirliği tavsiye edilebilir. Ancak çekme kuvvetlerine daha az maruz kalınacak olan gıda dışı şişe, renkli PET levha, ve elyaf uygulamaları daha uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
PET bottles are one of the most widely used packaging in the world. However, in addition to its benefits, when it mixes with nature uncontrollably, harmful consequences also occur for the environment and living health. In order to eliminate these damages, the recycling of PET bottles is increasing its importance day by day. Mechanical recycling is the most cost-effective solution among the methods of recycling PET for bottle to bottle and food grade applications. One of the most common problems encountered in the meantime is the yellowing of the materials. The effects of this yellowing phenomenon on the mechanical properties of the material and ultimately on its usability as a bottle again were examined. As a result of this study, a decreasing directional distinction was found between the mechanical properties of mechanically recycled rPET raw materials that have the same IV value but differ in terms of color values. As a result, the use of recycled and yellowing PET materials in industrial production can be recommended. However, non-food bottles, colored PET sheets, and fiber applications, which will be less exposed to tensile forces, will be more suitable.