Muş ekolojik koşullarında arpa ve macar fiğ farklı karışım oranlarının verim ve kalite özelliklerine etkisi
The effect of different mixing ratios of barley and hungarian vetch on yield and quality traits in Muş ecological conditions
- Tez No: 879036
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHİR ÖZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Muş, Karışım, Kuru ot, Kalite, NYD, Mixture, forage hay, quality, Muş, RFV
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çayır Mera ve Yem Bitkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırma Muş ekolojik koşullarında Arpa ve Macar Fiğin farklı karışım oranlarının verim ve kalite özelliklerine etkisini belirlemek amacıyla 2022-2023 yılları arasında yürütülmüştür. Araştırmada Scorpia arpa (Hordeum vulgare L.) çeşidi ile Atom Macar fiği (Vicia pannonnica Crantz.) çeşidi kullanılmıştır. Araştırma tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmadaki sonuçlara göre en yüksek; arpa bitki boyu % 40 A+ % 60 MF karışımdan (87,76 cm), fiğ bitki boyu %40 A+ % 60 MF karışımından (79,63 cm), yaş ot verimi % 80 A+ %20 MF karışımından (2055,83 kg/da), kuru ot verimi %100 A karışımından (608,39 kg/da), kuru otta Macar fiğ oranı %20 A+ % 80 MF karışımından (% 48,97), alan eşdeğerlik oranı % 80 A+ % 20 MF karışımından (% 1,34), ham protein oranı % 100 MF yalın ekiminden (% 18,36), ham protein verimi % 80 A+ % 20 MF karışımından (117,60 kg/da), ADF oranı % 60 A+ % 40 MF karışımından (% 35,06), NDF oranı % 60 A+ % 40 MF karışımından (% 51,99), sindirilebilir kuru madde oranı % 80 A+ % 20 MF karışımından (% 65,16), sindirilebilir kuru madde verimi % 80 A+ % 20 MF karışımından (491,55 kg/da), nispi yem değeri % 100 MF yalın ekiminden (% 136,19) elde edilmiştir. Araştırma sonucuna göre; KOV, NDF ve HPO dışında kalan tüm parametreler için en uygun karışım oranları; %80 A+%20 MF ve %40 A+%60 MF olarak tespit edilmiştir. 2024, 60 Sayfa
Özet (Çeviri)
This research was conducted between 2022-2023 to determine the effect of different mixture ratios of Barley and Hungarian Vetch on the yield and quality characteristics in Muş ecological conditions. Variety Scorpia barley (Hordeum vulgare L.) and variety Atom Hungarian vetch (Vicia pannonnica Crantz.) were used in the research. The research was established according to the randomized block trial design with 3 replications. According to the results of the research, the highest; barley plant height is from 40% B+ 60% HV mixture (87.76 cm), vetch plant height is from 40% B+ 60% HV mixture (79.63 cm), forage fresh yield is from 80% B+ 20% HV mixture (2055.83 kg/ da), forage hay yield from 100% B sole sowing (608.39 kg/da), Hungarian vetch ratio in forage hay from 20% B+ 80% HV mixture (48.97%), area equality rate from 80% B+ 20% HV mixture (% 1.34), crude protein rate from 100% HV sole sowing (18.36%), crude protein yield from 80% B+ 20% HV mixture (117.60 kg/da), ADF rate from 60% A+ 40% MF mixture (% 35.06), NDF rate from 60% A+ 40% MF mixture (51.99%), digestible dry matter rate from 80% B+ 20% HV mixture (65.16%), digestible dry matter yield from 80% B+ 20% HV mixture (491.55 kg/da), the relative feed value was obtained from 100% HV sole sowing (136.19%). According to the research results; The most appropriate mixing ratios for all parameters except FHY, CPY, NDF and; It was determined as 80% B + 20% HV and 40% B + 60% HV. 2024, 60 Pages