Sistemik immün-inflamasyon indeksi (SII) ile sirkadiyen kan basıncı arasındaki ilişki
Relationship between systemic immune-inflammation index (SII) and circadian blood pressure
  1. Tez No: 879096
  2. Yazar: ŞEYMA KUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ATEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: sistemik immun-inflamasyon indeksi, sirkadiyen kan basıncı, hipertansiyon, reverse dipper, extreme dipper, systemic immüne-inflammation index, circadian blood pressure, hypertension, reverse dipper, extreme dipper
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Genel popülasyonda kan basıncının gün içerisindeki sirkadiyen ritmindeki bozulmanın inflamasyonla ilişkisinin incelenmesi ve inflamasyonla ilişkili komplikasyonların öngörülebilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza retrospektif Mart 2022- Nisan 2023 tarihleri arasında Ankara Şehir Hastanesi İç Hastalıkları polikliniğine başvuran, 18 yaş ile 65 yaş arasında olup hipertansiyon olup olmadığına bakılmaksızın ek herhangi bir hastalığı olmayan, 24 saatlik ambulatuar kan basıncı ölçümü yapılan hastalar dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastalar ambulatuar kan basıncı kaydı verilerine göre dört gruba ayrıldı. Gruplar geceleri kan basıncındaki düşüş düzeyine göre sınıflandırıldı. Grupların ambulatuar kan basıncı ölçümü ile yapılan eş zamanlı kan tetkikleri incelendi, SII düzeyleri hesaplandı. Bulgular: Hasta grupları arasında yaş, cinsiyet ve hipertansiyon varlığı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (sırasıyla p=0.471, p=0.232 ve p=0.414) SKB-uykuda ve DKB-uykuda ortalama değerlerinin Extreme Dipper(ED) grubunda en düşük, Dipper (D), Non-Dipper(ND) ve Reverse Dipper(RD) gruplarında istatistiksel olarak anlamlı şekilde yükselerek seyrettiği (sırasıyla p0.05) Sonuç: Sirkadiyen kan basıncındaki bozulma yüksek kan basıncından bağımsız olarak kötü klinik prognozla ilişkilendirilmektedir. Toplumda kan basıncı profillerinin incelenmesi oluşabilecek klinik durumların ön görülmesinde ve yönetiminde katkı sağlayacaktır. SII'nın sirkadiyen kan basıncı profillerini belirlemede bir gösterge olabileceğini düşünerek yaptığımız çalışmada istatistiksel anlamlı olmamakla birlikte literatüre benzer ve literatürde yeni bulgular saptadık. Bu alanda yapılacak daha geniş hasta populasyonlu prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective:Circadian variation of blood pressure during the day in the general population Examining the relationship between disruption in rhythm and inflammation and related complications can be predicted. Methods:Our study will be retrospectively conducted between March 2022 and April 2023. Between the ages of 18 and 65, who applied to Ankara City Hospital Internal Medicine polyclinic Regardless of age and hypertension, any additional Including patients without disease and 24-hour ambulatory blood pressure measurement was done. The patients included in the study were determined according to ambulatory blood pressure record data. were divided into four groups. Groups were divided according to the level of decrease in blood pressure at night. classified. Simultaneous blood pressure measurement with ambulatory blood pressure measurement of the groups examinations were examined and SII levels were calculated. Results: Age, gender and presence of hypertension among patient groups There was no statistically significant difference in terms of (p=0.471, p=0.232 and p=0.414) Extreme Dipper(ED) of the mean values ​​of SBP-asleep and DBP-asleep lowest in the group, Dipper (D), Non-Dipper (ND) and Reverse Dipper (RD) showed a statistically significant increase in the groups (respectively p0.05) Conclusion:Disruption in circadian blood pressure is caused by high blood pressure is independently associated with poor clinical prognosis. Blood pressure in society Examining the profiles helps predicting clinical situations that may occur and will contribute to its management. SII's circadian blood pressure profiles In our study, we thought that it could be an indicator in determining the statistical Although not significant, we found new findings that are similar to the literature. Prospective studies with a larger patient population are needed in this area.