Acil serviste hemorajik serebrovasküler olay hastalarında kullanılan antihipertansif ajanların akut etkinliğinin değerlendirilmesi; prospektif, kesitsel çalışma
A systematic review of the acute efficacy of antihypertensive agents used in patients presenting with a hemorrhagic cerebrovascular event in the emergency department; prospective cross-sectional study
  1. Tez No: 879097
  2. Yazar: FERHAT ZEREYAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALP ŞENER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, Hipertansif acil, Hipertansif intrakranial kanama, Hemorajik serebrovasküler hastalık, Kan basıncı, Urapidil, Nikardipin, Hypertension, Hypertensive Emergency, Hypertensive Intracranial Haemorrhage, Haemorrhagic cerebrovascular disease, Blood pressure. Urapidil, Nicardipine
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Bu çalışmada amaç, acil serviste hemorajik serebrovasküler olay (SVO) hastalarında kullanılan parenteral antihipertansif ajanların ilk 6 saat içindeki hemodinamik etkinliğini değerlendirmek ve kısa dönem olumsuz etkilerini ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışma Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği acil servisinde 12.07.2023-14.05.2024 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Çalışmaya 18 yaş ve üstü, hipertansif olarak semptom başlangıcından itibaren ilk 6 saat içinde acil servise başvuran, akut hemorajik serebrovasküler olay tanılı hastalar dahil edildi. Hastaların demografik bilgileri, kronik hastalıkları, kullandığı ilaçlar, kan parametrelerinin sonuçları olgu rapor formuna kaydedildi. Dahil edilen hipertansif hastalarda kullanılan parenteral antihipertansif ajanların akut etkinlikleri değerlendirildi; kan basıncı kontrolünün sağlanabilmesi birincil sonlanım olarak, hipotansiyon olup olmaması, refleks taşikardi olup olmaması ile diğer yan etkiler de sekonder sonlanım olarak analiz edildi. Bulgular: Belirlenen sürede kriterlere uyan hastalarda 39 hastada Nikardipin ve 39 hastada da Urapidil kullanıldığı tespit edildi. Analizlerde bu iki ilacın akut etkinlikleri karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. Her iki ilaç grubu arasında yaş, cinsiyet ve eşlik eden kronik hastalıklar açısından istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). İki grupta başlangıç vital değerleri ve kan parametrelerinin benzer olduğu görüldü (p>0,05). İlk görüntüleme tetkikinde ventriküle açılma varlığı Urapidil grubunda Nikardipin grubuna göre istatistiksel olarak daha yüksek olduğu bulundu (p=0,005). İlaç uygulaması sonrası iki grup arasındaki sistolik kan basıncı (SKB) takibi karşılaştırıldığında 2.saat SKB'nın Urapidil grubunda istatistiksel olarak daha düşük olduğu saptandı (151 [138-160] vs 136 [128-148]; p=0,006). Urapidil grubunda Nikardipin grubuna göre refleks taşikardi oranı daha yüksek bulundu (sırasıyla %23,1 vs %5,1; p=0,023). Çalışmaya dahil edilen hastaların hastane içerisinde 24-48 saat içerisinde çekilen kontrol Beyin Bilgisayarlı Tomografi x (BT) tetkiklerinde hematom büyüme yüzdesi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p=0,389). Sonuç: Çalışmamızda hemorajik SVO tanılı hastalarda antihipertansif tedavide kullandığımız Urapidil ve Nikardipin ajanlarının hemodinamiye olan etkilerinde birbirlerine üstünlük sağlamadığı, kısa dönem yan etkileri araştırıldığında Urapidil grubunda Nikardipin grubuna göre daha sık refleks taşikardi oluştuğu ortaya konmuştur. Bu çalışma verileri ile hemorajik SVO hastalarında Nikardipin ve Urapidil arasında bir tercih önerisi yapılamamaktadır. Ancak sonuçlar, iki ilacın da bu endikasyonda kullanılabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The objective of this study was to assess the haemodynamic efficacy of parenteral antihypertensive agents in haemorrhagic cerebrovascular accident (CVA) patients presenting to the emergency department within the first six hours and to identify any short-term adverse effects. Materials and Methods: The study was conducted in the emergency department of Ankara Bilkent City Hospital, Department of Emergency Medicine between 12 July 2023 and 14 May 2024. The study included patients aged 18 years and older who presented to the emergency department within the first six hours of symptom onset and were diagnosed with acute haemorrhagic cerebrovascular accident. The case report form included demographic information, chronic diseases, medications used, and results of blood parameters. The acute efficacy of parenteral antihypertensive agents used in hypertensive patients was evaluated. Achievement of blood pressure control was analysed as the primary outcome, and the presence of hypotension, reflex tachycardia, and other side effects were analysed as secondary outcomes. Results: A total of 39 patients received nicardipine and 39 patients received urapidil, all of whom met the specified criteria within the specified period. The acute efficacies of these two drugs were evaluated comparatively in the analyses. No statistically significant difference was found between the two drug groups in terms of age, gender, or comorbid chronic diseases (p>0.05). Baseline vital values and blood parameters were similar in the two groups (p>0.05). The initial imaging examination revealed a statistically higher prevalence of ventricular dilatation in the Urapidil group compared to the Nicardipine group (p=0.005). A comparison of systolic blood pressure (SBP) follow-up between the two groups after drug administration revealed that the second-hour SBP was statistically lower in the Urapidil group (151 [138- 160] vs 136 [128-148]; p=0.006). The rate of reflex tachycardia was found to be higher in the Urapidil group compared to the Nicardipine group (23.1% vs 5.1%; p=0.023). There was no statistically significant difference in the percentage of xii haematoma growth in the control Brain Computed Tomography (CT) examinations performed within 24-48 hours in the hospital (p=0.389). Conclusion: The findings of our study indicate that the Urapidil and Nicardipine agents employed in the treatment of hypertension in patients with haemorrhagic CVA were not found to be superior in their effects on haemodynamics. Furthermore, reflex tachycardia was observed to occur with greater frequency in the Urapidil group than in the Nicardipine group when short-term side effects were investigated. The data from this study do not permit a preference recommendation to be made between nicardipine and urapidil in patients with haemorrhagic CVA. However, the results suggest that both drugs can be used in this indication.