Süheylâ Muhterem hayatı, sanatı ve eserleri
Süheylâ Muhterem's life, art and works
- Tez No: 879216
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL TOPALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk Edebiyatı, şiir, Süheylâ Muhterem, süreli yayın, tefrika, Turkish Literature, poem, Süheylâ Muhterem, periodicals, serial
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışma Türk edebiyatının üretken bir kadın yazarı olan Süheylâ Muhterem'in hayatı, sanatı ve eserlerine odaklanmaktadır. Çalışma“Giriş”,“Sonuç”,“Kaynakça”ve“Ekler”dışında üç ana bölümden oluşur.“Birinci Bölüm”Süheylâ Muhterem'in sınırlı bilgiler ışığında oluşturulmaya çalışan biyografisini, edebî yaşamını ve eserlerini ele alır. Tespit edilen eserlerinin künye bilgilerinin aktarıldığı ve kısaca temas edildiği bu bölümde Süheylâ Muhterem'in Türk edebiyatındaki yerine dair bir çerçeve inşa edilmeye çalışılır. Sonraki bölümler adına işlevsel bir fayda sağlar.“İkinci Bölüm”Süheylâ Muhterem'in şiirlerinin yapı bakımından tahlilini içerir. Biçim özelliklerine değinilerek edebî sanatların, dil ve üslubun şiirler üzerinden çözümlemesi yapılır.“Üçüncü Bölüm”ise bu şiirlerin tema bakımından tahlilini içerir. Süheylâ Muhterem'in şiir izleğinde görülen tematik özellikleri“Aşk ve Sevgi”,“Özlem”,“Millî Duygular”,“Istırap/Bunalım”,“Mekânlar”,“Felsefî Duygular”,“Tabiat”,“Kadın”,“Çocuk”alt başlıkları özelinde tasnif edilir. Çalışmanın“Sonuç”kısmında, çalışma boyunca tespit edilen ve aktarılan bilgilerin, yapılan çözümlemelerin etrafında Süheylâ Muhterem'in Türk edebiyatındaki konumu saptanır.“Kaynakça”kısmında araştırmamızda incelenen süreli yayınlar, çalışma boyunca yararlanılan tez, makale, ansiklopedik bilgiler ve ağ adresleri yer alır.“Ekler”kısmında Süheylâ Muhterem'in süreli yayınlarda yer alan Osmanlıca-Latin harfli şiir, roman, hikâye vesikalarından örnekler, bazı şahsî eşyaları, el yazısıyla kaleme aldıkları, öğrencilik yıllarına dair kompozisyonlar ve çocukluğundan yaşlılığına mevcut olan fotoğraflar verilir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the life, art and works of Süheylâ Muhterem, a productive female writer of Turkish literature. This study consists of three main parts besides“İntroduction”,“Conclusion”,“Bibliography”and“Additionals”.“The First Part”deals with Süheylâ Muhterem's biography, literaty life and works, which are trying to be created in the light of limited information. In this section, where the imprint information of the identified works is transferred and briefly contacted, a framework is tried to be built about Muhterem's place in the Turkish literature. It provides a functional benefit on behalf of subsequent sections. The“Second Part”contains an analysis of the Muhterem's poems in terms of structure. The form characteristics are mentioned and the analysis of literary arts, language and style is made throug poems. The“Third Part”contains an analysis of these poems in terms of themes. The thematic features of Süheylâ Muhterem's poetry itinerary are classified under the subheadings“Love and Affection”,“Missing”,“National Feelings”,“Suffering/Depression”,“Places”,“Philosophical Feelings”,“Nature”,“Women”,“Child”. In the“Conclusion”part of the work, the position of Süheylâ Muhterem in Turkish literature is determined around the analyses made, the information determined and transmitted throughout the study. As fort her“Bibliography”, in the addition to the periodicals examined in our research and the stories, novels and poems included here, theses, articles, encyclopedic information used throughout the study, etc. Sources are located. In the“Additionals”section there are examples of Muhterem's Ottoman-Latin letter poems, novels, stories, passports included in periodicals, some personal belongings, handwritten compositions about her student years, and photos available from childhood to old.