Bilgi işlem merkezlerinde LEED DC standartlarına ulaşılmasının tekno-ekonomik analizi
Techno-economic analysis of achieving LEED DC standards in data centers
- Tez No: 879254
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜL NİHAL GÜĞÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Enerji, Computer Engineering and Computer Science and Control, Energy
- Anahtar Kelimeler: Bilgi işlem merkezi, enerji tüketimi, LEED, yeşil bina, Data center, energy consumption, green building, LEED
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Dünyada doğal kaynakların aşırı kullanımı, iklim değişikliği ve küresel ısınmaya sebep olmuştur. Küresel ısınma ile birlikte“sürdürülebilir kalkınma”kavramı ortaya çıkarmıştır. Sektörel enerji tüketiminde birinci sırada olan bina sektöründe enerji tüketimini azaltmak amacı ile“yeşil bina”kavramı ortaya çıkmıştır. Yeşil Bina Sertifika Sistemleri, yeşil bina projelerinin uygulanmaya başlamasıyla birlikte, binaların çevre dostu özelliklerine göre belge elde edebilmesi, yaygınlaşması ve teşvik edilmesi ile ortaya çıkmıştır. Bilgi işlem merkezlerinin enerji tüketimi hızla artmaktadır. Bu durum, çevresel etkileri, enerji maliyetlerini ve sürdürülebilirlik endişelerini beraberinde getirmektedir. Bu nedenle, enerji verimliliğini artırmak, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapmak ve daha verimli soğutma sistemleri gibi önlemler almak, bilgi işlem merkezlerinin enerji tüketimini kontrol etmek için önemli adımlardır. Bu çalışma, SÜBİM'in yeşil bina sertifikası alması için bir yol haritası sunmaktadır. Enerji verimliliği ve atık yönetimi konularında SÜBİM'in zayıflıklarını belirleyerek geliştirme potansiyellerini ortaya koymaktadır. Çalışma, enerji tüketimini azaltmak ve çevresel etkileri minimize etmek için alınabilecek önlemleri vurgulamaktadır. Ayrıca, diğer kurumlar için de rehber niteliği taşıyarak sürdürülebilirlik çabalarına katkı sağlamaktadır. Tez çalışmasında Selçuk Üniversitesi Bilgi İşlem Merkezi'ne LEED-DC sertifikası alınabilmesi için yapılması gereken iyileştirmelerin tekno ekonomik analizi yapılmıştır. Sertifikanın hak edilmesi sonucunda ise elde edilecek enerji ve su tasarrufu hesaplanmıştır. Selçuk Üniversitesi Bilgi İşlem Merkezi için gereksinim duyulan 80.85 kWp gücüne sahip PV santralde; toplam 376.4 m2 alanda PV panel ile 125,497 kWh elektrik üretecektir. Sistemin verimi % 12.1, yıllık özgül verimi 1551,65 kWh/kWp ve CO2 yayınımındaki azalma miktarı 58962 kg/yıl olarak gerçekleşecektir. Sistemin net geri ödemesi 7,4 yıl olarak belirlenmiştir. Bu çalışmada, maliyet analizi olarak SÜBİM'in bahçesine kurulacak yağmur suyu sisteminin gideri hesaplanmıştır. Yapılan çözümlemeye göre yapının harcama değeri yaklaşık 45,394 $ olduğu, yıllık 1612 m3'e yakın yağmur suyu toplanabileceği belirlenmiştir. Yeşil alan sulama suyu ihtiyacının toplanacak olan bu miktar %37.8'sini karşılayabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The excessive use of natural resources, climate change, and global warming have become significant concerns worldwide. Alongside global warming, the concept of“sustainable development”has emerged. In the building sector, which ranks first in sectoral energy consumption, the concept of“green building”has emerged with the aim of reducing energy consumption. Green Building Certification Systems have emerged with the implementation of green building projects, aiming to encourage and certify buildings based on their environmentally friendly features. The energy consumption of data centers is rapidly increasing, leading to environmental impacts, energy costs, and sustainability concerns. Therefore, taking measures to increase energy efficiency, transition to renewable energy sources, and implement more efficient cooling systems are important steps in controlling the energy consumption of data centers. This study provides a roadmap for obtaining a green building certificate for the Selçuk University Informatics Center (SÜBİM). By identifying weaknesses in energy efficiency and waste management, it highlights improvement potentials for SÜBİM. The study emphasizes measures that can be taken to reduce energy consumption and minimize environmental impacts, serving as a guide for other institutions and contributing to sustainability efforts. In this thesis, a techno-economic analysis was conducted to identify the improvements needed for the Selçuk University Informatics Center to obtain LEED-DC certification. The energy and water savings that would be achieved as a result of earning the certification were calculated. For the required 80.85 kWp capacity PV plant for the Selçuk University Informatics Center, a total of 376.4 m2 of PV panels will generate 125,497 kWh of electricity. The system's efficiency is 12.1%, with an annual specific yield of 1551.65 kWh/kWp and a reduction in CO2 emissions of 58,962 kg/year. The system's net payback period is determined to be 7.4 years. Additionally, a cost analysis was conducted for the rainwater harvesting system to be installed in the SÜBİM garden. According to the analysis, the cost of the structure is approximately $45,394, and it is estimated that nearly 1612 m3 of rainwater can be collected annually. It is determined that this collected amount can meet 37.8% of the irrigation water demand for green areas.