Şevket Rado'nun dergiciliği: Aile - Ev ve Hayat - Ayna Dergileri üzerine bir inceleme
Şevket Rado's journalism: A review on the Aile - Ev and the Hayat - Ayna Magazines
- Tez No: 879265
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMİS KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Aile - Ev Dergisi, Hayat - Ayna, Süreli Yayınlar, Şevket Rado, Aile - Ev Magazine, Hayat - Ayna, Periodical Publications (Magazine), Şevket Rado
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 519
Özet
Tanzimat'tan günümüze kültür, sanat ve edebiyatın taşıyıcısı olan süreli yayınlar belirli periyotlarla yayımlanır ve geniş kitlelere ulaşmayı hedefler. Süreli yayın faaliyetleri içerisinde dergiler, sanat, bilim, siyaset gibi çeşitli konulara yoğunlaşarak bilginin ve kültürün yayılmasında önemli rol oynar. Aynı zamanda çeşitli alanlarda güçlü kalemlerin bir araya gelmesine fırsat sunarak toplumu bilinçlendirme noktasında bir etkileşim alanı oluşturur. Dergiler, güncel olaylar, kültürel ve sanatsal faaliyetler hakkında toplumun gelişimine hizmet ederek toplumsal değişimin ve ilerlemenin önü açar. Toplumu bilinçlendirme hususunda etkin isimlerden biri de Şevket Rado'dur. 20. yüzyıl Türk kültür ve edebiyat dünyasında sadece dergi yöneticisi olarak değil, aynı zamanda yazıları ve düşünsel katkılarıyla da önemli bir şahsiyettir. 1945'te Yapı ve Kredi Bankası'nın basın ve yayın işlerinin başına geçerek Doğan Kardeş matbaasını kurar. 1930 yılından 1980'li yılların sonuna kadar farklı türlerde eser veren Rado, özellikle sohbet türünün Türk edebiyatındaki önemli temsilcilerinden olur. 1945'lı yıllardan 1980'li yılların sonuna kadar aktif bir dergicilik dönemi geçirir. Böylece Rado ve rekor sayılara ulaşan dergileri Türk dergicilik tarihinde oldukça önemli bir yer edinir. Rado'nun çalışmaları her zaman dönemin önemli meselelerine ışık tutan bir köprü görevi görür. Şevket Rado, çeşitli dergilerin yönetiminde yer alarak geniş kitlelere ulaşmayı başarır. Yöneticisi olduğu dergilerde kültürel, sanatsal ve toplumsal içeriklerle okuyucuyu bilinçlendirmek ister. Aynı zamanda entelektüel kişiliğiyle, kendi yazıları ve düşünsel katkılarıyla önemli meseleler üzerine farkındalık yaratacak eleştirilerde bulunur. Objektif değerlendirmeleriyle değişim ve gelişimin önünü açmayı hedefleyen Rado'nun çalışmalarında evrensel bakış açısının tesiri görülür. Bu çalışmanın incelemesi Şevket Rado'nun çıkarmış olduğu Aile - Ev Dergisi (1947 -1952) 20 sayı ve Hayat - Ayna (1970 - 1976) 64 sayı olmak üzere dergilerin tüm sayıları üzerinde yapılmıştır. Dergiler üzerine detaylı bir inceleme yapılarak Rado'nun dergicilik anlayışı ve dergicilik faaliyetleri incelenmiştir. Çalışma; Giriş, İnceleme, Tahlilî Fihristi, Seçilmiş Metinler ve Sonuç şeklinde beş bölümde tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Periodicals, which have been the carrier of culture, art and literature since Tanzimat, are published in certain periods and aim to reach large masses. Within periodical activities, journals play an important role in the dissemination of knowledge and culture by focusing on various subjects such as art, science and politics. At the same time, it creates an interaction area at the point of raising public awareness by providing an opportunity for strong writers in various fields to come together. Magazines pave the way for social change and progress by serving the development of society about current events, cultural and artistic activities. Şevket Rado is one of the effective names in raising awareness of the society. In the 20th century Turkish cultural and literary world, he is an important figure not only as a magazine manager but also with his writings and intellectual contributions. In 1945, he became the head of the press and publishing operations of Yapı ve Kredi Bank and founded Doğan Kardeş printing house. From 1930 until the end of the 1980s, Rado wrote in different genres and became one of the most important representatives of the conversation genre in Turkish literature. From 1945 until the end of the 1980s, Rado was an active magazine publisher. Thus, Rado and his magazines, which reached record numbers, gained a very important place in the history of Turkish magazine publishing. Rado's works always serve as a bridge that sheds light on the important issues of the period. Şevket Rado manages to reach a wide audience by taking part in the management of various magazines. In the magazines he managed, he wanted to raise awareness of the readers with cultural, artistic and social contents. At the same time, with his intellectual personality, his own writings and intellectual contributions, he criticizes important issues to raise awareness. Aiming to pave the way for change and development with his objective evaluations, Rado's works are influenced by a universal perspective. The analysis of this study was conducted on all issues of the magazines published by Şevket Rado, including 20 issues of Aile - Ev Magazine (1947-1952) and 64 issues of Hayat - Ayna (1970-1976). Rado's understanding of magazine publishing and magazine publishing activities were analyzed through a detailed examination of the magazines. The study is completed in five sections: Introduction, Review, Analyzed Index, Selected Texts and Conclusion.