Sosyal medya ve güzellik algısı: Instagram'da filtre kullanımı
Social media and perception of beauty: Using filters on Instagram
  1. Tez No: 879380
  2. Yazar: SILA TUĞÇE KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİSA GÜLENER YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, Sosyal Medya, Güzellik Algısı, Instagram, Efekt, Filtre
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Medya İletişim ve Habercilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
İletişim her dönemde bireyler arasındaki ilişkiyi belirleyici unsur olmuştur. Bireyin kendisine olan yaklaşımında da ait olduğu çevre ile iletişimi etkilidir. Sosyal medyanın yaygınlaşması ile iletişim farklı bir boyut kazanmıştır. Sosyal medya diğer medya mecralarından farklı şekilde büyük bir hızla geniş bir alana yayılmıştır. Kullanıcılar fikirlerini, görüşlerini, beğenilerini ve bilgilerini paylaşabildikleri bir alan yaratmaktadır. Çevrimiçi ve anlık paylaşımların rahatça yapılabilmesi sosyal medyanın en önemli getirilerinden biridir. Ulaşılması zor olan kitlelere ulaşmada, bilgi aktarımını basit ve hızlı bir şekilde yayılmasını sağlayabilmektedir. Zaman içinde sosyal medyayla dönüşüm geçiren iletişim, görünüşümüzle verdiğimiz izlenimleri dahi etkilemeye başlamıştır. Geçmiş dönemlerde çeşitli etkenlerle oluşturulmuş güzellik algısı günümüzde sosyal medya aracılığıyla oluşturulmaktadır. Çeşitli efektler, filtreler, yüz ve vücut formu değiştirici uygulamalar son yıllarda çok popüler bir konuma gelmiştir. İnsanların bu tarz uygulamaları fotoğraflarında kullanmadan paylaşmaması, fotoğraflarını filtre kullanmadan çekmemesi ya da çekilmiş bir fotoğraf üzerinde oynamalar yapmadan kendilerini yeterli bulmamaları sosyal medyanın dönüştürdüğü güzellik algısından kaynaklanmaktadır. Bu araştırma son dönemde yaygınlaşan Instagram'da filtre kullanımının güzellik algısının değişimi ile ilişkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma bulguları, kullanıcıların görünümlerini kusursuzlaştırma eğiliminde olup, kendilerini gerçekte olduğundan daha güzel göstermeyi tercih ettiklerini ortaya koymaktadır. Bunun nedeni olarak da tanınmış kişilerden etkilenmenin yanı sıra, kendilerini daha özgüvenli hissetme amacı öne çıkmaktadır. Özetle, sosyal medyanın filtreler gibi çeşitli araçlar kullanımına imkân vererek bireylerin güzellik algılarını etkilediklerini söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
Communication has been the determining factor in the relationship between individuals in every period. An individual's communication with the environment he/she belongs to is also effective in his/her approach to himself /herself. With the spread of social media, communication has gained a different dimension. Unlike other media channels, social media has spread to a wide area at a great speed. It creates a space where users can share their ideas, opinions, likes and knowledge. Easily sharing online and instantaneously is one of the most important benefits of social media. It can provide simple and rapid dissemination of information to reach hard-to-reach audiences. Communication, which has transformed with social media over time, has even begun to affect the impressions we give with our appearance. The perception of beauty, which was created by various factors in the past, is now created through social media. Various effects, filters, face and body shape changing applications have become very popular in recent years. The fact that people do not share such applications without using them in their photographs, do not take their photographs without using a filter, or do not find themselves competent without making changes to a photograph taken is due to the perception of beauty transformed by social media. This research aims to study the relationship between the use of filters on Instagram, which has become widespread recently, and the change in the perception of beauty. Research findings reveal that users tend to perfect their appearance and prefer to make themselves look more beautiful than they actually are. The reason for this is to feel more self-confident, as well as being influenced by well-known people. In summary, it is possible to say that social media affects individuals' perceptions of beauty by allowing the use of various tools such as filters. Keywords : Communication, Social Media, Beauty Perception, Instagram, Effect, Filter