Sosyal medyada doğallığın tüketimi: İnstagram filtreleri örneği
Consumption of naturalness in social media: The example of instagram filters
  1. Tez No: 756623
  2. Yazar: NESİBE TUBA BOYNİKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Instagram, Filtre, Doğallık, Tüketim, Beden, Instagram, Filter, Naturalness, Consumption, Body
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Yeni sosyalleşme mekânları haline gelen sosyal medya araçları gündelik hayata dahil oluşumuzda önemli bir rol oynamaktadır. Sosyal medya gündelik hayatın seyrine, konuşma diline, düşünce tarzına derinden nüfuz etmektedir. Bu sebeple toplumsal işleyişi ele almak için gündelik yaşamın her alanına nüfuz eden sosyal ağların etkisini anlamak sosyolojik açıdan önemlidir. Bu çalışmada sosyal medya uygulamalarının yaygın kullanımıyla birlikte yeni bir boyut kazanan beden algısı görsel içerikleri ile oldukça popüler bir mecra haline gelen Instagram filtreleri üzerinden ele alınmaktadır. Günümüzde gündelik hayatın her alanını taşıyabileceğimiz/taşıyabildiğimiz bir mecra haline gelen Instagram beden üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Instagram üzerine yapılan çalışmalar ekseriyetle mahremiyet ve benlik sunumu üzerine yoğunlaştığından bedenin ihmal edildiği görülmektedir. Oysa Instagram görsel içerikleri ile kullanıcılarının görünür olma arzusunu sürekli tetikte tutarak herkese en iyi temsiliyle dış dünyaya açılma imkânı sunmakta, hatta bir anlamda kullanıcılarına bunu dayatmaktadır. Bu sebeple Instagramda yaygın olarak kullanılan güzellik filtreleri bu sürece eşlik eden en önemli araçların başında gelmektedir. Çalışmada filtre kullanımının bireyler üzerindeki etkisi; ütopik bir mekân olarak Instagram, tüketimin dijital sahnesi, doğallığın standardize edilmesi ve filtre kullanım motivasyonları üzerinden ele alınmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntem ve tekniklerinden yararlanılmıştır. 20-30 yaş aralığında yer alan 15 genç kızla yarıyapılandırılmış görüşme formları aracılığıyla derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucuna göre güzellik filtreleri bireyi en iyi temsiliyle görünür olmaya davet etmektedir. Filtrelerin kullanımı bireyleri ideal güzellik anlayışına uymaya teşvik ettiğinden dolayı gerçek hayatta kendilerini kusurlu görmelerine sebep olmaktadır. Olumlu geri bildirimlerin filtre kullanımını arttırdığı tespit edilmiştir. Ayrıca filtre kullanımının tüketim alışkanlıklarını etkilediği, kişinin bedeni üzerinde değişiklikler yapma (burun estetiği, dudak dolgusu gibi çeşitli cerrahi müdahaleler) arzusunu tetiklediği ve kişiyi yabancılaştırarak gerçek hayattan koparabildiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Social media tools, which have become new socializing places, play an important role in our inclusion in daily life. Social media deeply penetrates the course of daily life, the spoken language and the way of thinking. For this reason, it is sociologically important to understand the impact of social networks that permeate every aspect of daily life in order to address social functioning. In this study, body perception, which has gained a new dimension with the widespread use of social media applications, is discussed through Instagram filters, which have become a very popular medium with their visual content. Today, Instagram, which has become a medium where we can carry/carry every aspect of daily life, has a significant impact on the body. Since the studies on Instagram mostly focus on privacy and self-presentation, it is seen that the body is neglected. However, Instagram, with its visual content, keeps the desire of its users to be visible, offers everyone the opportunity to open up to the outside world with its best representation, and in a sense, even imposes this on its users. For this reason, beauty filters, which are widely used in Instagram, are one of the most important tools accompanying this process. The effect of filter use on individuals in the study; As a utopian space, Instagram is handled through the digital scene of consumption, standardization of naturalness and filter usage motivations. Qualitative research methods and techniques were used in the study. In-depth interviews were conducted with 15 young girls in the 20-30 age range through semi-structured interview forms. According to the results of the research, beauty filters invite the individual to be visible with their best representation. Since the use of filters encourages individuals to comply with the ideal understanding of beauty, it causes them to see themselves as flawed in real life. It has been found that positive feedback increases the use of filters. In addition, it has been concluded that the use of filters affects consumption habits, triggers the desire to make changes on the person's body (various surgical interventions such as rhinoplasty, lip augmentation), and can alienate the person from real life.