Çakıt havzasında eko-turistik kullanımlar yönünden önemli kaynakların değerlendirilmesi üzerinde bir araştırma
An Investigation about the evaluation of the important searches for the ecotouristic activities in Çakıt basin
- Tez No: 87946
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN GÜLTEKİN, PROF. DR. TÜRKER ALTAN, PROF. DR. HÜSEYİN ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: ekoturizm, treking, doğa, koruma, kırsal, ecotourism, trekking, nature, protection, rural VI
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇAK1T HAVZASINDA EKO-TURİSTİK KULLANIMLAR YÖNÜNDEN ÖNEMLİ KAYNAKLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Özer ÇALIŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEYZAJ MİMARLIĞI ANABİLlM DALİ Danışman : Prof. Dr. Erdoğan GÜLTEKİN Yıl: 1999, Sayfa: 151 Jüri : Prof. Dr. Erdoğan GÜLTEKİN Jüri : Prof. Dr. Türker ALT AN Jüri : Prof. Dr. Hüseyin ÖZBEK Bu araştırmada Çukurova Bölgesinin önemli yayla alanlarına sahip olan Çakıt Havzasının Doğal ve Kültürel potansiyeli belirlenerek, yapılacak turistik ve rekreasyonel planlama çalışmalarına veri oluşturmak amacıyla, Ekoturistik kullanımlar yönünden uygun alanların saptanması üzerinde çalışılmıştır. Araştırma Çakıt Havzası' nın Pozantı-Ulukışla Bölümünde 1400,56 km2,lik alanda yürütülmüştür. İki aşamada geliştirilen çalışma sonucunda bir“Ekoturistik Amaçlı Kullanım Potansiyeli Haritası”elde edilmiştir. Buna göre araştırma alanının bu yönden %14'ü“çok uygun”, %22'si“uygun”potansiyel içerdiği bulunmuştur. Buna göre alanda ekoturistik amaçlı öneri kullanımlar belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS AN INVESTIGATION ABOUT THE EVALUATION OF THE IMPORTANT SEARCHES FOR THE ECOTOURÎSTİC ACTIVITIES IN ÇAKIT BASIN Özer ÇALIŞ DEPARTMENT OF LANDSCAPE ARCHITECTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr.Erdoğan GÜLTEKİN Year: 1999, Page: 151 Jury : Prof. Dr. Erdoğan GÜLTEKİN Jury : Prof. Dr. Türker ALTAN Jury : Prof. Dr. Hüseyin ÖZBEK In this research was carried out to determine that was purposed datum the ecotouristic plans, the land use potential of Ecotourism by natural and cultural data in the Çakıt Basin which has important mountain pasture of Çukurova region. The study was carried out in the upper part of Pozanti-Ululaşla of Çakıt Basin which has a land area of 1400,56 km2,“Potential Land Use Map”in terms of Ecotourism was prepared at the end of land evaluation studies. According to this map, research area which has high potential for Ecotourism (very suitable %14, suitable %22). Ecotouristic activity forms of this area was proposed.