Bilecik-Osmaneli karayolu tünellerinin mühendislik jeolojisi ve jeoteknik açıdan değerlendirilmesi
Engineering geological and geotechnical assesments of Bilecik-Osmaneli highway tunnels
- Tez No: 87947
- Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ ERTUNÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tünel tasarımı, kaya sınıflamaları, yerinde gerilme, gerilme-deformasyon, kazı-destek etkileşimi, Tunnel design, rock mass classification, in-situ stress, stress-strain, rock- support interaction. II
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
oz DOKTORA TEZÎ BİLECİK - OSMANELİ KARAYOLU TÜNELLERİNİN MÜHENDİSLİK JEOLOJİSİ VE JEOTEKNİK AÇIDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Jüri Tolga ÇAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof.Dr. Aziz ERTUNÇ Yıl: 1999, Sayfa: 152 Prof.Dr. Azız ERTUNÇ (Başkan) Prof.Dr. Necdet TÜRK (Üye) Doç.Dr. Hasan ÇETİN (Üye) Bozüyük-Bilecik-Osmaneli-Mekece karayolu projesinin, Bilecik-Osmaneli arasında biri 2.5km, diğeri ise 0.7km uzunluğunda iki tünel gereksinimi ortaya çıkmıştır. Tüneller, engebeli arazilerde çizgisel mühendislik yapılarının en önemli bileşenidir. Bunun yanında diğer mühendislik yapılan ile karşılaştırıldığında bilinmeyenlerin sayısı daha fazladır. Mühendislik projelerinde genel jeoloji, hidrojeoloji ve mühendislik jeolojisi modelleri güvenilir bir jeoteknik modelin ortaya çıkarılmasının temelini oluşturur. Yapılan çalışmalarda tünellerin Alt Triyas yaşlı Karakaya Formasyonu içerisinde olistolit olarak bulunan Üst Permiyen yaşlı Derbent kireçtaşları içerisinde açılacağı görülmüştür. Tünel güzergahları boyunca yapılan sondaj ve arazi çalışmalarından tünellerin yeraltı su seviyesinin üzerinde açılacağı anlaşılmıştır. Mühendislik jeolojisi çalışmaları ile ilgili olarak tünel güzergahları boyunca 1/5000 ölçekli ayrıntılı mühendislik jeolojisi harita ve boy kesitleri hazırlanmıştır. Daha sonra tünel tasarımlarına veri oluşturacak süreksizlikler ayrıntılı olarak çalışılmış, laboratuvar deneyleri yapılmış ve kaya kütle özellikleri belirlenmiştir. Buna göre tüneller belli bölümler altında ayrı ayrı incelenmiştir. Tünel tasarımlarında ampirik ve analitik yöntemler kullanılmıştır. Ampirik yöntemlerden, RMR ve Q sınıflamaları sonucunda, tünellerin genelde orta-iyi kalite kaya sınıfı içerisinde açılacağı görülmüştür. Analitik yaklaşımlarda ise Phases 2.37 bilgisayar programı kullanılarak, yerinde gerilmelerin etkisi ve kaya kütle özelliklerine göre gerilme- deformasyon analizleri ve kazı-destek etkileşimleri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. THESIS ENGINEERING GEOLOGICAL AND GEOTECHNICAL ASSESSMENTS OF BİLECİK - OSMANELİ HIGHWAY TUNNELS Tolga ÇAN DEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Jury Supervisor : Prof.Dr. Aziz ERTUNÇ Year: 1999, Pages: 152 Prof.Dr. Aziz ERTUNÇ (Head) Prof.Dr. Necdet TÜRK (Member) Assoc.Prof.Dr. Hasan ÇETİN (Member) In Bozüyük-Bilecik-Osmaneli-Mekece highway project, it has been found out that there was a need for two tunnels of 2.5km and 0.7km length. Tunnels are the most essential components of a linear engineering structure across a highly dissected and rugged mountain range. However, when compared with other engineering structures, the number of unknowns is higher. General geology, hydrogeology and engineering geology models are fundamental constituents in engineering projects for a reliable geotechnical model. The tunnels will be excavated in the Upper Permian age Derbent limestones, which are olistolites in the Lower Triassic age Karakaya formation. Drilling and field studies carried out along the tunnel alignments indicate that ground water level is below the tunnels. In relation to engineering geology, 1/5000 scaled engineering geological maps and cross-sections have been prepared along the tunnel alignments. Then, detailed discontinuity survey, laboratory investigations and determination of rock mass properties have been carried out. According to the criteria obtained, the tunnels have been studied separately under different sections. Empirical and analytical approaches have been employed in the designs of the tunnels. According to Q and RMR empirical classifications, it has been identified that the tunnels would generally be excavated in medium to good quality rock masses. As to the analytical approaches, taking into consideration in-situ stress conditions and rock mass properties, stress-strain analysis and rock-support interactions have also been investigated using Phases 2.37 software.