XIX. yüzyıldan günümüze Adana'da konut mimarisinin gelişimi
The Development of the housing architecture of Adana since 19th century
  1. Tez No: 87949
  2. Yazar: ÇİĞDEM ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKİN ERTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Adana' da konut, Konut Biçimlenmesi, Housing in Adana, Shaping of the Housing n
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ XIX. YÜZYILDAN GÜNÜMÜZE ADANA'DA KONUT MİMARİSİNİN GELİŞİMİ ÇİĞDEM ÇELİK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MİMARLIK ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. ERKİN ERTEN Year: 1999, Pages: 173 Jüri : Prof. Dr. Erkin ERTEN : Doç. Dr. LEVİN ÖZGEN : Doç. Dr. YUSUF GÜRÇINAR Kente kimliğini kazandıran ve günümüze kadar kentin yaşadığı süreci en iyi sergileyen, kentin sahip olduğu yapılardır. İnsanın varoluşundan beri, yaşamını sürdürebilmek amacıyla yaptığı her türlü eylem, iç ya da dış mekan organizasyonuyla son bulmaktadır. Her konut içinde yaşattığı insanların yaşam biçimi, gelenekleri, yapım sistemi ve çevrenin zorunlu kıldığı şartlarla; malzeme, iklim, topografya, kendi döneminden bir kesit sunmaktadır. Adana özelinde görüldüğü gibi, kentin gelişim süreci belli dönemlere ayrılarak, her dönemde insanların mekanı algılamaları ve biçimlendirmeleri ile değişen konut mimarisi yapım gelenekleri ve bunların kentsel mekanda konumlanışı tespit edilebilir. Bu mimari açıdan kente önemli bir katta getirir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE DEVELOPMENT OF THE HOUSING ARCHITECTURE OF ADANA SİNCE 19th CENTURY Çİ?DEM ÇELİK DEPARTMENT OF ARCHITECTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. ERKİN ERTEN Year: 1999, Pages: 173 Jury : Prof. Dr. ERKİN ERTEN : Doç. Dr. LEVİN ÖZGEN : Doç. Dr. YUSUF GÜRÇINAR The only concrete evidence giving an identity to a city and excibiting the process a city has gone in a certain stage of time is the housing in a city. Since human beings appeared on Earth, all he had done to maintain and continue his life has been finalized as the organization of interior or exterior construction of buildings. Each residence presents a framework of a time related to the people living in it, their lifestyles, traditions, construction systems, conditions the environment has provided such as substance, climate, topography. We have investigated the changing residence architecture depending on how people perceive a residence and how they form it as well as their traditions for building a residence and the place of those buildings in a city by dividing the construction of buildings in Adana into certain periods.