Selenyumun toprakta ve bitkilerde bulunuşu, dağılımı ve insan sağlığı için önemi
Existance and distribution of selenium in soils and plants, it's importance for human health
- Tez No: 87948
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ÇAKMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Selenyum, selenyum eksikliği, sağlık, beslenme, Selenium, selenium deficiency, health, nutrition. n
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ SELENYUMUN TOPRAKTA VE BİTKİLERDE BULUNUŞU, DAĞILIMI VE İNSAN SAĞLIĞI İÇİN ÖNEMİ ZÜBEYİR ÇAPRAZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TOPRAK ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. İsmail ÇAKMAK Yıl :1999, Sayfa 39 Jüri : Prof. Dr. İsmail ÇAKMAK ProfDr. Zülküf KAYA YardDoç.Dr.Bülent TORUN Günümüzde, mikro element noksanlıklarının neden olduğu sorunlar giderek önemini artırmaktadır. Bunlar arasında selenyum eksikliği, insanlar ve hayvanlar için önemli bir sorundur. Bitkiler, büyümeleri için selenyuma gereksinim duymazlar. Ancak bitkilerin selenyum içeriği, bu bitkileri gıda olarak kullanan insan ve hayvanlar için önemli olmaktadır. Ülkemizde selenyum ile ilgili yeterli düzeyde araştırma yapılmamıştır. Selenyumla ilgili araştırmaların ülkemizde az oluşuna, diğer mikroelementlere göre selenyumun ölçümünün kolay olmaması bir neden olarak görülmektedir. Burada sunulan tez çalışması, selenyumun topraktaki dinamiği ve canlılar üzerindeki etkilerine yönelik çeviri ağırlıklı bir çalışmadır. Bu çalışma, selenyumun topraktaki durumuna ve insan ve hayvanlar için önemine ilişkin yürütülmüş çalışmaların incelenmesiyle hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS EXISTANCE, AND DISTRIBUTION OF SELENIUM IN SOILS AND PLANTS, AND IT'S IMPORTANCE FOR HUMAN HEALTH ZÜBEYİR ÇAPRAZ DEPARTMENT OF SOIL INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Ismail ÇAKMAK Year : 1999, Pages : 39 Jury : Prof. Dr. Ismail ÇAKMAK ProfDr. Zülküf KAYA Yard.Doç.Dr.Bülent TORUN Presently, health problems caused by micronutrient deficiencies in humans are well known and have an increasing concern in many countries. Among the micronutrient deficiencies, selenium deficiency is becoming a particular health problems for humans and animals. Higher plants don't need selenium for then- growth, but concentration of selenium in plants is important for humans and animals consuming plant-based foods. In Turkey, research on selenium is very limited, possibly due to fact that infrastructure facilities for selenium measurement are lacking. This work is based on translation of the literatures related to dynamic of selenium in soils and effects of selenium on humans and animals.